lørdag 1. februar 2014

Lesemåneden januar

Januar har vært en fabelaktig lesemåned for min del. Leselysten er på topp, og jeg har lyst til å lese omtrent samtlige bøker i hele verden. Problemet er med andre ord ikke å finne noe som engasjerer, men å måtte velge bort. Det anser jeg som et luksusproblem.

Jeg har lest seks bøker i årets første måned, det er et høyt tall til meg å være. I tillegg har jeg begynt på to til, som skal leses ferdig i februar, og jeg har lest omtrent 400 sider pensum. Jepp, for januar gir meg selv stjerne i boka og flinkis-stempel i panna.

Dette er bøkene jeg har fullført i januar:
6: Margaret Atwood: The Penelopiad
5: Emily Fox Gordon - Book of Days
4: José Saramago - Kain
3: Saladin Ahmed - Throne of the Crescent Moon
2: C. Robert Cargill - Dreams and Shadows
1: Nick Hornby: More baths, less talking

Hva kan man si om dette utvalget?
 • To av bøkene er fantasybøker, to er gjenfortellinger av kjente historier og to er samlinger av personlige essays, der den ene samlingen pekte meg til den andre
 • Tre bøker var julegaver, to har jeg kjøpt selv og den siste har jeg lånt på biblioteket
 • Fire mannlige og to kvinnelige forfattere
Jeg har blogget om tre av dem, de resterende får hver sin setning her: 
Throne of the Crescent Moon er episk fantasy i arabisk setting, og en lovende start på det som skal bli en trilogi. Vel verdt å få med seg. Book of Days var ei samling personlige essays som det tok litt tid før jeg fikk takk på, men som jeg endte med å like veldig godt, mens  The Penelopiad er Atwoods versjon av Odyssen der hun gir stemme til Odyssevs kone som sitter hjemme og venter på ham i 20 år mens han er ute på eventyr. Herlig Atwoodsk fra første til siste side, men ikke min favoritt blant de av bøkene hennes jeg har lest til nå.

Måloppnåelse så langt:
Jeg satt meg noen ganske hårete lesemål for 2014, og en hver oppsummering med respekt for seg selv må ta hensyn til slike bombastiskt uttalte mål.

Kain var månedens lesesirkelbok, og gir meg kryss for 1001-bok. Målet er å lese samtlige 12 lesesirkelbøker, og å lese tre andre titler ved siden av. Januar ble ikke måneden for en av disse.

Fordi jeg definerer "off the shelf bøker" som bøker som sto i bokhylla per 31.12.13, teller julegavebøkene som det. Det kjennes litt ut som juks å sette off the shelf kryss på bøker jeg fikk ei uke eller to før jeg leste dem, men dommeren (meg) velger å se en annen vei på dette punktet.

Det ble ingen novellesamling blant de fullførte bøkene i januar, men den ene av de to påbegynte bøkene er en novellesamling. Den andre påbegynte er ei bok av Kim Newman, så det er kryss som kommer i februar.

Ellers gir jeg meg selv fagbok-kryss for de to samlingene av personlige essays, fordi essayistikk tilhører faglitteraturen. Personlige essays føles litt som en gråsone som kanskje har mer til felles med skjønnlitteraturen enn faglitteraturen, men igjen er dommeren (meg) grei.

Dobbelkryss for Hornby og ingen kryss for Ahmed gir seks kryss på seks bøker, og følgende liste så langt:
 • 1/15 av bøkene på 1001 lista 
 • 3/15 off the shelf bøker (definert som bøker som sto i bokhylla pr.31.12.13)
 • 0/5 novellesamlinger
 • 2/8 fagbøker som ikke er pensumbøker
 • 0/15 norske bøker utgitt i 2014
 • 0/4 bøker på fransk (godt hjulpet av pensumbøker)
 • 0/10 bøker som er norskskrevet fantasy/science fiction
 • 0/1 bok av Kim Newman (Norcon æresgjest)
 • 0/1 bok av Pat Cadigan (Norcon æresgjest)
 • 0/2 begge Eirabu bøkene til Kristine Tofte, for henholdsvis tredje og andre gang (Norcon æresgjest)

10 kommentarer:

 1. Slettes ikke verst dette, da. Jeg ligger på "bare" 4 bøker så langt, noe som er veldig lite for meg (om jeg sammenligner med tidligere år i alle fall), men jeg må bare innse at med mye jobb, en dæsj sykdom og andre fritidsaktiviteter som også får tid, så får jeg bare være glad for at jeg får lest LITT i alle fall. ;)
  Jeg pusser opp en svært rusten ungdomsskole-fransk for tiden, og gleder meg til jeg kan såpass at jeg kan begynne å lese bøker på språket. Språk er artig! Ellers ser jeg du skal gjenlese Eirabu-bøkene, det kunne jeg tenkt meg å gjøre jeg også.... Vel, får se hva jeg rekker over senere i år. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er heldigvis ingen konkurranse om å lese mest, akkurat der konkurrerer jeg ikke en gang med meg selv. Leselysten, og ikke minst tiden man har til rådighet til å lese, varierer veldig. Men denne måneden har jeg lest med stor iver og glede og ikke kunnet få nok, og det er gøy :)

   Jeg begynte min oppussing av svært rusten VGS fransk i fjor, og læringskurven har vært BRATT! Vil egentlig ikke påstå at jeg er i stand til å lese bøker på fransk enda, men ved hjelp av to ordbøker (norsk-fransk og fransk-fransk) samt google translate greier jeg da å stave meg gjennom pensum på et vis. Håpet er at jo mer jeg leser, jo lettere skal det bli.
   Lykke til med eget fransk prosjekt! :)

   Slett
 2. Så kjekt å lese at du syns du har hatt en fabelaktig måned :) Har ikke lest noen av bøkene du har lest :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så på din leseliste så langt i år, og kan si det samme. For øvrig mektig imponert over hvor mange bøker du har rukket over på en måned!

   Slett
 3. Å, Throne of the Crescent Moon husker jeg at jeg *nesten* kjøpte i en bokhandel i fjor. Har vært fristet til å kjøpe den bare på grunn av settingen, for å få litt forandring fra de erketypiske fantasysettingene. Er den bra?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte den i hvert fall. Settingen er, som du sier, annerledes, hovedpersonene det samme. Den unngår de verste klisjéfellene og plottet funker - bra underholdning og jeg skal absolutt lese fortsettelsen.

   Slett
 4. Book of days var en av de jeg sverget på at jeg skulle lese etter Hornby. Forøvrig synes jeg å huske at Nick sa noe av det samme som deg, ihvertfall var han overrasket over at han likte den så godt. Første non-fiction for meg i år er også Hornbyinspirert - Susan Cains, Quiet.
  Pangstart på 2014. Spesielt med tanken på leselyst (og dobbelkryss -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde planer om å skrive egen omtale om Book of Days, men får se om jeg kommer så langt. Som vanlig var jeg mest interessert når forfatteren begynte å skrive om skriving, jeg var minre interessert i alle skildringene av ulike psykologer og terapauter. Endte likevel opp som en bra leseopplevelse til slutt.

   Quiet har jeg ikke hørt om, men skjønner jeg kommer til å gjøre det når jeg fortsetter med Hornby. Jeg begynte som kjent bakerst.

   Slett
 5. Som lærer vil jeg si at dette er en god måloppnåelse, 6 bøker på en måned er for meg noe jeg prøver å etterstrebe uten å helt få tak på det. Og at du i tillegg har lest 400 sider pensum. Jeg er imponert!
  Jeg er forøvrig veldig nysgjerrig på Book of Days, og jeg håper du får mulighet til å skrive litt om den. Den høres interessant ut. Hornbyboka må jeg prøve å få lest i løpet av måneden, men siden jeg har Pollysyllabic Spree også, så tror jeg at jeg skal lese den aller først. For den er vel den første?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Pollysyllabic Spree er den første. Nå er vel ikke rekkefølgen så inmari viktig akkurat på den typen serier, men skjønner valget likevel ;)

   Jeg er smått imponert over lesemåneden januar selv for å være ærlig, men ser ut til at det er bråstopp i februar. Går i hvert fall mye saktere, mest fordi jeg har veldig mye å gjøre på jobb akkurat nå. Begynner å samle seg opp så mange innlegg jeg har lyst til, men ikke tid til, å skrive, så snart er det fritt valg på øverste hylle. Kanskje det er den nye løsningen: Liste opp "disse bøkene har jeg lest denne måneden" og la leserne stemme frem den ene jeg skal skrive om?

   Slett