mandag 1. juni 2015

Lillehammer - lørdag (dagen med de mange pauser)

Kanskje er det en antydning til tvangstanker som gjør det, men jeg greier altså ikke la referatene fra Lillehammer stå ufullførte. Derfor, tredje og siste del:

Det var ingen programpunkter tidlig på lørdagen som fristet nok til å dra meg ut av hotellrommet i regnværet. Resultatet ble forrige blogginnlegg. Men klokka tolv var jeg på plass på Kulturhuset for å høre Katja Kettu snakke om sin bok Jordmora. Boka merket jeg meg da Solgunn skrev veldig engasjert om den så langt tilbake som i 2013, men jeg har aldri kommet så langt som til å lese den, uten at det la en demper på å høre Kettu live. Jeg ble igjen overbevist om at dette var ei bok jeg må sjekke ut.

Etter det hadde jeg planer om å gå videre på et annet arrangement, men falt i stedet for fristelsen til å gå tilbake på hotellet og sove en liten time til. Og det var greit, for det jeg hadde tenkt å få med meg ble uansett avlyst. I stedet var jeg på plass på biblioteket klokka tre for å høre Ane Nydal samtale om krig i litteraturen med tre forfattere: Øyvind Vågnes, Mette Karlsvik og Andrzej Tichy. Det ble en merkelig seanse. For meg virket det som om Nydal hadde forberedt seg i overkant godt og kommet fram til en del virkelig store og omfattende spørsmål som forfatterne overhodet ikke greide svare på. Hver gang hun stilte et spørsmål, ble det heeelt stille før noen til slutt nølende grep ordet, svagte noe vagt og avsluttet med "men jeg vet ikke helt om jeg svarte på spørsmålet ditt nå?" Inget høydepunkt med andre ord, men jeg tror alle forfatterne hadde greid seg bedre med en litt annen type spørsmål. Noen ganger er det enkleste det beste.

Jeg sneik meg ut derfra litt før det var slutt for å rekke neste post: Nordisk mestermøte med Kjell Westö og Tove Nilsen i samtale med kritiker Janneken Øverland. Jeg kom fem minutter før det begynte, og greide med det å kapre en av de aller siste stolene i det som ble et absolutt stappfullt telt. Jeg så verken forfatterne eller intervjueren, men det var uansett lyden som var det viktigste. Dette synes jeg ble en god samtale med to reflekterte forfattere som svarte godt for seg. De snakket begge om sine siste bøker, om hvordan krigen kom til syne i bøkene, om det å bli eldre og å modnes som menneske og forfattere og om å ha tilknutning til en by. Etter samtalen møtte jeg Anita til middag, før vi igjen dro tilbake til hotellet for å slappe av litt. For meg som pleier å være i seng i god tid før tolv, hadde fredagens utskeielser tydeligvis tatt på...

Siste post på programmet var pub-til-pub runde med Vigdis Hjorth og Torgeir Rebulledo Pedersen. Det var veldig artig, om enn noe trangt, svett og heseblesende, men det ble uansett en fin kveld. Eller natt, burde jeg kanskje heller si, for klokka var vel nesten halv fire før jeg var i seng - ikke helt smart siden jeg skulle ta toget 09.11 søndag morgen. Men men, jeg kom meg opp og kunne sove hele veien hjem, så jeg angrer ikke.

Alt i alt, sliten men fornøyd! Dette har potensiale til å bli en bra tradisjon.

(Og jeg tror ikke jeg er helt ferdig med å skrive om Lillehammer enda.)

4 kommentarer:

 1. Bra du kom deg opp og rakk toget hjem.:) Litteraturfestivalen er en flott greie. Jeg har sittet og lest det jeg har funnet i Dagbladet og Vg nå fra festivalen… Artig innslag med Vigdis og Emma Hjorth blant annet..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har i grunn bare lest det dere andre bloggere har skrevet, har ikke hatt tid til annet. Men super helg i godt selskap :)

   Slett
 2. Enig med Anita - bra du kom deg opp. Enkelte andre ble på Haakons pub til det stengte, og så ble det enda mer skravling på tur hjem, så du kan jo bare tenke deg formen........Gleder meg til du har lest Jordmora, og får skrevet om det. Det er jo ikke sikkert at du liker den, for vi har jo litt ulik smak, men siden Katja Kettu er en av mine favoritter så gleder jeg meg likevel til du har lest den slik at vi uansett kan diskutere den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ut fra hva som ble sagt om boka på Lillehammer, er jeg mest spent på språket. Har en følelse av at det kan bli enten eller for meg der der, så det blir spennende. Jeg er glad jeg gikk fra Haakons da jeg gjorde. Det var seint nok da, og var ikke spesielt klar for å stå opp da klokka ringte klokka åtte på søndag for å si det sånn… Men, sånn er det når man skal hjem til fotballkamp!

   Slett