lørdag 4. juli 2015

Samtale i heimen

Jeg: Det er en viss fare for at jeg var en uanstendig pike i går.
Han: Javel?
Jeg: Du skjønner jeg var inne på en sånn nettside du vet...
Han: Jaha?
Jeg: Den heter bookdepository.com. Og det er mye mulig det besøket fører til at det kommer noen bøker i postkassa fremover.
Han: *sukker* Jeg skjønner ikke hvorfor du bruker penger på nye bøker når du har så mange du ikke har lest enda.
Jeg: Men disse er helt nye, jeg har forhåndsbestilt dem så jeg får dem med en gang de kommer ut.
Han: Hvorfor venter du ikke til de kommer i pocket?
Jeg: Jeg kan ikke vente så lenge. Dessuten har jeg de andre i serien i hardback. Den nyeste må jo matche.
Han: *rister på hodet og går*

Noen som kjenner seg igjen?

Altså, det er mine penger og jeg bruker dem som jeg vil, men jeg ser jo at han har et poeng. Jeg kjøper langt flere bøker enn jeg rekker å lese. Og når jeg kjøper nye, fortrenges forrige runde jeg kjøpte fordi de nyeste virker mest spennende akkurat nå.

Fordi jeg er fryktelig glad i lister, har jeg også alle tallene.
Første halvår av 2015 har jeg totalt lest 46 bøker. Jeg har anskaffet 75, godt hjulpet av bokshopping-bonanza både i Paris og i Dublin. Av bøkene jeg har kjøpt i år har jeg foreløpig lest 23.
Det er vanskelig å argumentere for at dette er handlemønsteret til et fornuftig menneske som helt på ordentlig tror hun skal få lest alt hun kjøper. 

Om noen nå tror at dette er innledningen til at jeg skal annonsere innkjøsstopp, er det helt feil.
Jeg vet det ikke funker likevel. Men å se tallene svart på hvitt kan kanskje få meg til å begrense meg,
i hvert fall litt?

Ikke fordi det er noe galt i å kjøpe bøker, men fordi han har rett i én ting:
Jeg har fryktelig mye godt lesestoff i bokhyllene allerede som jeg burde lese.

7 kommentarer:

 1. Dette var gjenkjennelig, ja :-).

  SvarSlett
 2. Det har eigentleg vore heilt ok at studentøkonomien ikkje har tillete frykteleg mange spontankjøp, for eg tykkjer det er ille nok slik det er– får så dårleg samvite av å sjå ulesne bøker i hylla, og det er vel på tide å innsjå at om eg ikkje har tenkt "ja, den vil eg lesa no!" på nokre år, er det kanskje ikkje særleg stor sjanse for at eg kjem til å lese dei. Nokon gong.

  Eg tykkjer og at "du har så mange bøker" er eit litt usakleg argument, for det betyr jo ikkje at ei av dei ulesne bøkene er den eg treng å lesa akkurat NO. Hallo. Seier seg sjølv.

  Og nokre bøker må ein rett og slett berre ha i hardback.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er etter jeg begynte å jobbe at bokjøpene har eksplodert. Mens jeg var normal student, var jeg veldig flink til å bruke biblioteket. (Jeg sier 'normal student' fordi jeg nettopp har fullført en bachelor ved siden av full jobb, og da kjøpte jeg bøker som om jeg ventet på apokalypsen og måtte ha et bibliotek som varer livet ut...)

   Ellers er det lenge siden jeg har kommet forbi det stadiet der jeg hadde dårlig samvittighet for uleste bøker i bokhylla. Jeg kunne lest utelukkende fra egne hyller i 6-7 år med mitt nåværende lesetempo på ca 80 bøker i året. Jeg har sluttet å tro det er mulig å komme gjennom alle.

   Slett
 3. Ville bare si; kjæresten min er veldig begeistret for bøkene du leser. Særlig Abercrombie og de fire første bøkene av Malazan-serien - som han mener får War and Peace til å se ut som småtteri.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ville begynt de fire fra bok to så jeg fikk med nummer fem, men ellers enig. Har akkurat ryddet unna lesebunken min så jeg kan vie hele oppmerksomheten til Abercrombies nyeste. Selv om den er YA og jeg ikke er like fanatisk positiv som til voksenbøkene ;)

   Slett
 4. Dette er så meg å gubben.. Hehe. Han blir helt oppgitt av meg. Men han syns det er greit da. På ferie i Lillehammer nå så kjøpte jeg 10 bøker.. *rødme*

  SvarSlett