mandag 29. september 2014

Agnes Ravatn - Operasjon Sjølvdisiplin

Sjanger: Selvhjelpslitteratur
Forlag: Samlaget
Utgitt: 2014
Sidetall: 108 
Kilde: Kjøpt selv

Sjølvhjelpsboka for deg som hatar sjølvhjelpsbøker! loves det så bastant på forsida, og jeg sier meg enig. Vanligvis en sjanger jeg styrer langt utenom, men siden jeg digger Agnes Ravatn, gjorde jeg her et unntak.

Operasjon sjølvdisiplin er ei tynn flis, og akkurat det er faktisk en av bokas styrker. Her er det ikke rom for utenomsnakk og svada, Ravatn går rett på sak og er befriende konkret. Hun fortetter en grundig research til det absolutt mest nødvendige, og følger opp med enkle og gjennomførbare råd. I tillegg får boka meg stadig til å le høyt med sine tørre formuleringer og halvsarkasmer på gjenkjennelig Ravatn-vis.

For meg var det aller beste med å lese denne boka følgende: Det gikk opp for meg at jeg har langt bedre selvdisiplin enn jeg har latt meg selv tro. Og jeg nikket gjenkjennende til følgende setning: Kapasiteten aukar når han må. Har jeg god tid, er jeg helt håpløs til å ta meg selv i nakken å få gjort det jeg skal. Er det derimot travelt, blir jeg plutselig strukturert og effektiv - fordi jeg ikke lenger har noe valg. Når det ikke lenger er snakk om når jeg skal gjøre noe, men kun i hvilken rekkefølge, da har jeg plutselig all verdens selvdisiplin og jeg får gjort den ene tingen etter den andre. Har jeg derimot ei uke på meg og kun én oppgave som skal være gjort, kan du banne på at oppgaven er ugjort når uka er omme.

Jeg kjøpte denne boka med ett håp:
At når jeg har fullført bachelorgraden i desember og plutselig har "bare" jobben å forholde meg til, skal jeg greie holde på selvdisiplinen jeg har opparbeidet meg gjennom de siste årene. Jeg har tro på at det skal være mulig, og jeg tror faktisk at Ravatns råd i all sin enkelthet kan hjelpe meg på veien. Noen av dem følger jeg allerede, som å lage detaljerte lister over ukas gjøremål, med penn og papir. Da jeg begynte med det, ble arbeidshverdagen umiddelbart mer håndterbar og jeg sover bedre om nettene. Om de andre rådene kan ha samme virkning, kommer jeg til å bli verdensmester i selvdisiplin innen 2015!

Nyttig og morsom bok vel verdt tida det tok å lese den.

9 kommentarer:

 1. Ahh... Befriende med ei selvhjelpsbok som ikke flyter ut i alle retninger, og det er vel også litt av poenget her: å disiplinere seg kan like gjerne være å begrense seg?!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her følger formen budskapet, absolutt.

   Slett
 2. Det var vel nettopp etter å ha lest en haug med selvhjelpsbøker at Agnes Ravatn fant ut at hun måtte skrive en sjøl. Det er nok ganske individuelt hva vi trenger - og hva som hjelper. Men Ravatn har gjort det på en humørfylt og god måte, så denne likte jeg også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, både en haug med selvhjelpsbøker og en god del forskningsmateriale. Jeg må innrømme at jeg ikke tror det blir noe nytt og bedre liv på meg etter å ha lest denne boka, men den ga meg en del nyttige ting å tenke på. Og den fikk meg til å le. Da føler jeg at jeg har fått bra utbytte av å lese den :)

   Slett
 3. Jeg har lest noen sånne bøker i mitt liv, den siste var Helvetesuka. Rådene sitter i en stund, men så blir det å kose se, unne seg noe, og å gjøre det en lyster fremtredende igjen. Jeg setter min lit til Ravatn sin bok, og håper å få kjøpt den på torsdag når jeg flyr på ferie :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skrev over at jeg ikke leser selvhjelpsbøker til vanlig, men har i etterkant tenkt at det stemmer ikke helt. Jeg har nemlig lest ganske mange bøker som gir gode råd for en som vil skrive, og det er jo også en form for selvhjelp. Og jeg kjenner meg så absolutt igjen i det du sier: Der finner jeg gode råd som jeg følger en liten stund, før det sklir ut og jeg er tilbake til start igjen. Det varer som regel ei uke...

   Det jeg likte med denne, var at jeg forstod litt mer av hva som ligger bak manglende selvdisiplin, og da er det også lettere å godta forslag til løsning. Rådene Ravatn kommer med er egentlig ganske banale. Hold deg unna internett. Gjør ting til en vane. Legg det du skal holde deg unna (telefonen, sjokoladen, fjernkontrollen) langt unna slik at det blir et tiltak og hente det. Skriv lister. Men nettopp fordi det er banalt, har jeg tro på at det faktisk funker. Hvis man greier å følge rådene da.

   Et stort hvis spør du meg ;)

   Slett
 4. Jeg har det også slik at jeg får gjort mer når jeg har det travelt. Det er nesten ikke mulig å sette i gang med noe når jeg har all verdens tid, for da blir jeg distrahert av det minste :-) Samtidig så trengte jeg noen av rådende når det gjelder det å holde konsentrasjonen, å jobbe med en ting om gangen. Så jeg må lese denne saken en gang til :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjenner jeg allerede har lyst til å lese den en gang til. Og med ei så kort bok, er det jo alle muligheter for å kunne gjennomføre akkurat det.

   Slett