søndag 15. februar 2015

Amy Pascale - Joss Whedon, Geek King of the Universe

Tittel: Joss Whedon - Geek King of the Universe
Sjanger: Biografi
ForlagAurum Press
Utgitt: 2014
Sidetall: 387 s.
Kilde: Lånt
Språk: Engelsk

Det er februar og tid for bart. Nærmere bestemt mann-med-bart-kategorien av Moshonistas biografilesesirkel. En kategori jeg syntes var genial da jeg først hørte om den, men jeg burde kjent meg selv bedre enn det. En helt åpen oppgave og jeg blir handlingslammet. Plutselig kan jeg ikke komme på én eneste mann med bart i hele verden. Bortsett fra Hitler, som jeg ikke ville lese om, og pappa, som ingen (så vidt jeg vet) har skrevet biografi om.

I mine egne bokhyller hadde jeg tre alternativer, men ingen som engasjerte meg. Jeg begynte på biografien om Stalin, men etter at adjektivkvoten for hele bokas 650 sider var oppbrukt etter de første 30, ga jeg opp. Så begynte jeg på ei bok om Henry Howard, adelsmann i Tudor-tidens England og fetteren til Anne Boleyn som hadde den tvilsomme æren å ha blitt den siste som ble henrettet av Henry VIII. I og for seg interessant, og jeg kommer til å fullføre den, men da Silje tilbød meg å låne biografien om Joss Whedon, var jeg solgt. Jeg har hatt skumle planer om å innføre mer nerding i biosirkelen, Joss Whedon var perfekt!

For den uinnvidde: Joss Whedon er mannen bak TV-serier som Buffy, Angel, Dollhouse og min personlige favoritt: Firefly. Han er opphavsmann til Dr. Horribles singalong blog, og fikk enorm suksess som director for Avengers-filmen. Blant annet. Hans univers befolkes av vampyrer, demoner, superhelter, antihelter, romfarere som alle på et eller annet vis blir menneskelige i Whedons penn. Han er et kultfenomen med svært dedikerte fans, blant dem meg selv. Han er en Shakespeare entusiast som lagde en moderne filmversjon av Much ado about nothing i sitt eget hus mens han hadde noen ukers pause fra Avengers. Joss Whedon er mange ting, men først og fremst en historieforteller.

La meg si det med en gang: Denne boka var ikke et litterært høydepunkt. Den er ikke så mye en biografi som den er et 387 sider langt kjærlighetsbrev til alt denne mannen har produsert. Et par konflikter er så vidt hintet til, men resten av boka er skrevet med premisset "hvorfor Joss Whedon er genial". Jeg er midt i målgruppa av blodfans, nikker, smiler og mimrer meg gjennom alle sidene og elsker det jeg leser. Det er vanskelig å gjøre noe annet når noen bruker side etter side på å fortelle deg at du har rett, det du synes er genial underhodning er genial underholdning, det du synes er morsomt er morsomt osv. For selv om ordet biografi er en del av tittelen av boka, handler teksten mer om alt det Joss Whedon har skrevet enn den handler om han selv (annet enn at alle er enige om at han er en good guy). Det er mye gjenfortelling av handlingen i ulike episoder av seriene hans, noe som gjorde boka til en herlig nostalgitripp for meg som har sett det meste flere ganger og aldri blir ferdig med det. 
Beviset: Lesingen av biografien ble kraftig forsinket fordi jeg parallellt har sett noe sånt som 18x45 minutters episoder med Buffy på Netflix i tillegg til masse youtube klipp med intervjuer, comicon-paneler og klipp fra ulike episoder.

Kort oppsummert: Er du fan, vil du elske boka, er du ikke anbefaler jeg heller å kjøpe deg DVD-bokssett og se seriene. Når det gjelder barten, er både den og skjegget på plass. Jeg er innafor, selv uten Stalin som alle andre ville jeg skulle lese.

10 kommentarer:

 1. Hurra! Jeg skal lese denne snart! Joss <3 (Jeg er nok midt i målgruppen, jeg også ;-) )

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg helt sikkert på at du er. Tusen takk for lånet! Veldig snilt av deg å låne bort ei bok du ikke har lest selv en gang :)

   Slett
 2. En skikkelig gingerbart det der - med et moteriktig? gap under nesen.
  Soo, det du sier, er at man, for å lese denne boka, allerede bør elske/være fan av mannens produksjon? For hvis ikke vil du aldri gidde se en Buffyepisode igjen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det jeg sier er:
   Om du allerede er fan av denne mannens produksjon, er boka en herlig nostalgitripp som skryter av noe du elsker. Om du ikke har sett noen av seriene, er den en samling spoilere.

   Dessuten: Mesteparten av Whedons produksjon gjør seg bedre i fullformat enn i gjenfortelling. Til og med jeg synes mange av historiene høres sære ut i kortversjon ;)

   Slett
 3. Og det høres ut som en bok for meg, jeg er ganske stor fan av Joss Whedon og Buffy for eksempel er en av mine to yndlingstv-serier (den andre favoritten er So You Think You Can Dance) og jeg hadde ikke hatt noe som helst i mot et litterært kjærlighetsbrev til en mann jeg kan takke for mange herlige litterære opplevelser =D

  SvarSlett
  Svar
  1. Yup, da høres det ut som det er ei bok for deg også! :)

   Slett
 4. Eeehh... her kommer en innrømmelse. Jeg hadde - og har ennå - ingen ide om hvem Joss Whedon er. Buffy, Angel, Dollhouse og Firefly??? Jeg er like grønn. Men så fantastisk at den treffer - (igrunnen de aller fleste utenom meg - uten at jeg kan si det, for hadde jeg sett disse seriene så hadde jeg nok osv...). Nei jeg får nok innrømme at min datter har rett - "mamma, du har ingen peiling på ka så skjer på TV". Nei det er nok rett det :-)
  Ingalill fikk meg imidlertid til å se absolutt hele serien av Breaking Bad, så kanskje det er håp i hengende snøre likevel...(?) -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Som sci-fi fan burde du absolutt se Firefly, den serien er genial! Og den ble kansellert så tidlig, etter bare 13 episoder, så stjeler ikke så mye lesetid en gang.

   Slett
 5. Den må leses! Joss Whedon er fantastisk! Takk for en fin blogg forresten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Med det utgangspunktet, er det helt klart en bok du bør lese. Og takk selv :)

   Slett