Jeg begynner med lista, først som sist:
- Bjørn Ingvaldsen - Far din
- Hilary Mantel - The Assasination of Margaret Thatcher
- David Mitchell - Cloud Atlas
- Bjarte Breiteig - Den andre viljen: Essays
- Charlotte Brontë - Jane Eyre
- Joe Abercrombie - Sharp Ends
- Brian K. Vaughan, Cliff Chiang, Matt Wilson - Papergirls Vol. 1
Papergirls kjøpte jeg fordi jeg hørte så mye bra om den, men selv var jeg langt fra overbevist. Fire unge jenter leverer aviser morgenen etter Halloween 1988, men det viser seg at ikke alle merkelige skapninger de møter er mennesker i kostyme. Aliens eller tidsreiser, det hele var litt utydelig og for meg ble denne rett og slett for merkelig til at jeg kommer til å fortsette.
Sharp Ends er en novellesamling fra samme universet som First Law trilogien og de tre frittstående bøkene som kommer etter. Jeg likte den, men anbefaler ikke denne som en start om du ikke har lest noe av Joe Abercrombie tidligere. Det jeg likte er nettopp hvordan den utvider perspektivet fra de andre bøkene og gir meg mer informasjon om personer og hendelser jeg ble kjent med der. Strengt tatt er det bare én novelle jeg synes står godt nok på egne ben til å leses frittstående, men det er mulig jeg da undervurderer andre lesere.
Jane Eyre er klassikeren jeg var 100% sikker på jeg hadde lest som tenåring, men da har jeg i så fall glemt absolutt alt. Denne har jeg som kjent som mål å lese tre ganger i løpet av året, så den skal få sitt eget innlegg.
Den andre viljen skal også få sitt eget innlegg, det er ei bok jeg føler jeg har mye å si om. Kort fortalt: Jeg likte den ikke, men er usikker på om det skyldes meg eller boka.
Cloud Atlas hadde jeg planer om å være ferdig med før Lillehammer, men ble i stedet ferdig den dagen jeg kom hjem. En bok det er klin umulig å fortelle hva handler om, men kan si så mye som at det er seks ulike synsvinkler fra seks ulike steder og seks ulike tidsperioder skrevet i seks ulike sjangre. Forvirret? Det er bare naturlig. Om du gir de ulike synsvinklene nummer kommer de i denne rekkefølgen i boka: 1 2 3 4 5 6 5 4 3 2 1, og alle historiene er knyttet sammen ved at hovedpersonen i den ene historien på en eller annen måte får tilgang til den foregående historien. Jeg er imponert over strukturen, imponert over hvor ulike fortellerstemmene er og greide fint motivere meg til å komme gjennom de litt mer enn 500 sidene. Men de forskjellige historiene fenget meg ikke nok til at dette ble en umiddelbar favorittbok.
The Assasination of Margaret Thatcher er månedens valg for bokhyllelesingen, og skal derfor også få sitt eget innlegg. Kortversjonen: Denne synes jeg rett og slett var kjedelig. En stor nedtur ettersom de to Mantel-bøkene jeg har lest fra før er blant mine absolutte favorittbøker.
Far din er en barnebok om en ung gutt som en dag kommer hjem fra fotballtrening og får livet snudd på hodet når faren arresteres for en rekke innbrudd i deres eget nabolag. Trist og fin og min favoritt blant de norske 2016 bøkene jeg har lest så langt. Jeg skal skrive mer om denne også.
Til slutt, månedens måloppnåelse:
Jane Eyre gir kryss for å være seg selv og for å ha stått i hylla før 2016. (Egentlig også for å være 1001-bok, men siden jeg trodde jeg hadde lest den, har jeg allerede telt det krysset tidligere.)
Den andre viljen er både en essaysamling og en norsk bok fra 2016.
Cloud Atlas er 1001-bok og sto i hylla før 2016 begynte.
Far din er norsk 2016 bok.
Til sammen syv nye kryss, og den oppdaterte lista ser da slik ut:
- 1/3 ganger har jeg lest Jane Eyre av Charlotte Brontë
- 1/6 bøker skrevet av Doris Lessing
- 2/5 essaysamlinger
- 8/25 bøker off the shelf (det vil si som sto i hylla per 31.12.15)
- 5/12 bøker på 1001-lista
- 2/6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
- 6/20 norske bøker utgitt i 2016
Du er så flink til å gjøre månedsoppsummeringene interessante!
SvarSlettJeg begynt så fint med dem og så datt jeg av lasset. Men jeg tror kanskje jeg må prøve å klatre opp på lasset igjen :-)
Så hyggelig at du synes det! Jeg tenker som regel mens jeg skriver dem at disse stort sett er mest interessante for meg selv - men liker å skrive bittelitt om hver bok siden jeg aldri greier skrive skikkelig om alle.
SlettLykke til med klatreturen!