torsdag 6. oktober 2016

Månedsoppsummering september

Jeg har sluttet å være en bokblogger, per i dag er jeg tydeligvist en listeblogger. Om det er noe som finnes. Jeg har kommet til et punkt der jeg tenker: Enten må jeg ta meg sammen og faktisk skrive noe om bøkene jeg leser - eller så må jeg legge ned hele bloggen. Jeg er foreløpig ikke klar til å kaste inn håndklet, så ambisjonen er å gå for alternativ én. Men i dag holder jeg meg til listene.

Dette er bøkene jeg fullførte i september:
 • Charlie Jane Anders - All the Birds in the Sky 
 • Sarah Hall - The Wolf Border
 • Heidi Sævareid - Slagside
 • N.K. Jemisin - The Obelisk Gate
 • Morten A. Strøksnes - Et mord i Kongo
 • Han Kang - The Vegetarian
 • Wyl Menmuir - The Many
 • Margaret Atwood - The Robber Bride
Seks på engelsk, to på norsk.
Seks kvinner, to menn. 
En ungdomsroman, en dokumentar, seks romaner hvorav to er fantasy/SF.

September har vært en måned med mange gode bøker. Måneden startet bra med å fullføre The Robber Bride, som jeg leste mesteparten av i august og likte veldig godt. Jeg har et halvferdig innlegg om den boka på lur, som ambisjonen er å få klar til publisering. Jeg fortsatte med The Many, som er en av bøkene på langlista til Man Booker-prisen, og  jeg likte den også - særlig den klaustrofobiske stemningen i boka. Men jeg har fremdeles ikke greid å lande et svar på om jeg likte slutten eller ikke. The Vegetarian vant den internasjonale Booker-prisen tidligere i år, og jeg har ikke hørt noe annet enn skryt om den. Boka var god, men greide aldri gripe meg helt så jeg er mer ambivalent. Et mord i Kongo ble lest som forberedelse til bokbad. Boka ga en god fremstilling av saken, men siden saken aldri interesserte meg veldig, la det begrensninger på hvor spennende jeg synes boka var også. The Obelisk Gate er oppfølgeren til The Fifth Season som kom i fjor, og jeg synes den var minst like god som forgjengeren, en serie som anbefales alle som liker fantasy. Slagside er en ny ungdomsroman fra Sævareid, og jeg tror faktisk jeg likte denne bedre enn Slipp Hold fra i fjor. Sævareid er god på å skrive relasjoner, og har her en interessant hovedperson som jeg likte å lese om. The Wolf Border handler om et prosjekt der ulven reintroduseres i Storbritania, og var veldig god. Jeg er klar for å finne flere Sarah Hall bøker i nær framtid. All the Birds in the Sky var månedens klare nedtur. Jeg kjøpte boka etter massive anbefalinger fra det som føltes som alle på hele internett, men da jeg begynte å lese, syntes jeg teksten var barnslig og alt for full av "whimsy" for min smak. Midtpartiet var bedre enn starten, så jeg var klar for å gi boka en middels anmeldelse, men så kom slutten som jeg syntes var helt idiotisk og jeg var tilbake til slakt.

Så, tid for kryss:
Det ble bare to nye kryss denne måneden også. Ett kryss for Atwood som er 1001-bok, ett kryss for Sævareid som er norsk 2016-bok. Jeg begynner å innse at jeg ikke kommer til å repetere fjorårets bragd med å fullføre alle lesemålene mine, men jeg har i hvert fall planer om å greie både 1001-målet og 20 norske bøker fra 2016 innen året er omme. Det mest skuffende så langt er at jeg bare har lest 10 bøker off the shelf. Noe som helt klart har en sammenheng med hvor mange nye bøker jeg har kjøpt i løpet av året...

Statistikken per september ser slik ut:
 • 1/3 ganger har jeg lest Jane Eyre av Charlotte Brontë 
 • 2/6 bøker skrevet av Doris Lessing
 • 3/5 essaysamlinger
 • 10/25 bøker off the shelf (det vil si som sto i hylla per 31.12.15)
 • 7/12 bøker på 1001-lista
 • 4/6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
 • 9/20 norske bøker utgitt i 2016

6 kommentarer:

 1. Det virker som de fleste av oss har blitt liste og oppsummeringsbloggere, men det er ganske kjekt å lese det uansett da:-) Så bra at du likte Slagside. Jeg hadde ikke tenkt å prioritere den, men så kom den i posten og nå skriver du at du likte den enda bedre enn Slipp hold. Hmm. Har et (uoffisielt) mål om at jeg for første gang skal fylle opp romanklassen og har foreløpig kun tre aktuelle, så må stå litt mer på der først. Når det gjelder mine offisielle mål (ikke noe tull), ligger jeg veldig godt an, overraskende godt. For første gang har jeg laget mer konkrete tallfestede mål og så har de visst fungert som en god motivasjon. Jeg kommer ikke til å klare målet om å lese hele kortlisten til bokbloggerprisen, det toget går, men mangler kun en av syv, så synes det er bra jeg. Har litt lavere tall enn dine, men er nesten i mål med alle kryss. Deilig følelse i grunn, men jeg kommer jo ikke til å slutte å lese 1001 eller norsk bokhøst av den grunn. Lykke til med dine mål. Jeg ser ut til å ha blitt en blogger som først og fremst kommenterer hos andre:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er like treg oil å scare på kommentarer som til å skrive blogginnlegg...

   Hvilke tre romaner har du lest som du vil nominere? Jeg har foreløpig bare lest fire romaner totalt, men 12 bøker i åpen klasse. Har en bunke bibliotekbøker i hylla nå, de fleste av dem tilhører åpen klasse også. Trenger noen gode romantips.

   Og jeg synes Slagside er verdt tidne din. Spent på å høre om du er enig.

   Slett
  2. Siden du er så treg med å svare har jeg nå lest 4 romaner og er godt i gang med den 5. Jeg har lest Året (Espedal), Hviskeren (Fossum), Hver gang du forlater meg (Myhre) og Lukta av våt jord om natta (Bokneberg). Likte nok best den siste foreløpig. Likte forsåvidt alle, men ingen av dem veldig godt. Jeg håper derfor at jeg skal finne ihvertfall et par jeg kan si jeg likte veldig godt. Er 150 sider inn i Vigdis Hjorth og den er sålangt en soleklar favoritt i denne klassen. Jeg har også troen på Renberg som jeg tror blir neste ut. Jeg har lest 14 bøker i Åpen klasse og burde prioritere romaner, men har som deg fortsatt mange aktuelle i bokhyllen i begge klasser. Det er jo så mye å ta av og har foreløpig lest kun bildebøker og ungdomsromaner.

   Slett
  3. Året (Espedal) leste jeg forrige uke, og Lukta av våt jord om natta (Bokneberg) lånte jeg på biblioteket i går og har så langt bare lest de første sidene. Myhre står på lista over bøker jeg kanskje skal lese, det samme både Hjorth og Renberg. Pluss Du dør ikke (Strømsborg) etter Bjørgs anbefaling på Instagram. Så har jeg en bunke norske bøker på hjemlån fra biblioteket, får se hvor mye jeg rekker.

   I november er planen å lese i hvert fall to norske sakprosabøker også. Har To søstre (Seierstad) og En fremmed ved mitt bord (Figueiredo) liggende klare.

   Slett
 2. Og jeg er blitt en blogger som ikke får med seg blogginnlegg før 3 uker etter publisering. Det er bare hårsbredder bedre enn en blogger som ikke blogger. Jeg. JEG er derimot frikjent, etter å ha lest amerikansk menopausebok, har jeg lært at jeg lider av menofog, som er mye tjukkere enn ammetåke og kan brukes som unnskyldning for alt, etter en viss alder, that is. Sier seg selv at jeg ikke kan produsere reflekterte litteraturtekster, må vente til det går over. Hvis det går over (uten amerikapiller).

  Jeg prøvde meg også på Kongo en gang, dvs, lånte den på bib, uten å komme videre, faktisk pga Kongo og ikke Morten. Robber Bride er min favoritt Atwood (på magert grunnlag) - og resten har jeg aldri/knapt hørt om. Det skal mye til at jeg leser Sævareid - likte ikke den forrige og prøver å prioritere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er greit, for jeg svarer ikke på kommentarer før flere dager/uker etter at de er kommet uansett... Ikke kan jeg skylde på ammetåke heller, og foreløpig litt ung til å skylde på menofog, så hva skal en stakkar ty til som unnskyldning da? Sukkerkoma? (Du kan drømme om amerikapiller, jeg har feiret effekten importerte amerikatradisjoner har på smågodtprisen.)

   Siden du ikke likte den forrige Sævareid, tviler jeg på at du liker denne heller. Jeg likte begge.

   Slett