torsdag 8. september 2016

Månedsoppsummering august

August kom og gikk, og hvor mye har jeg blogget? Det snakker vi ikke om. I stedet har jeg jobbet med forberedelsene til Bokbloggertreffet 2016, og vi kan vel alle være enige om at det var fornuftig  prioritering.

Jeg har faktisk lest ganske mye i august, men det synes ikke i statistikken. Jeg har nemlig lest så mange bøker samtidig den andre halvdelen av måneden, at jeg ikke fullførte noen av dem. Dermed ser statistikken over hva jeg leste i august slik ut:
 • Yuri Herrera - Signs Preceding the End of the World 
 • Lisa McInerney - Glorious Heresies
 • Jeff Lemire - Sweet Tooth, Vol 3 - Animal Armies
 • Jeff Lemire - Sweet Tooth, Vol 2 - In Captivity 
 • Kameron Hurley - The Geek Feminist Revolution
To romaner, en essaysamling og to tegneserier, alle på engelsk. 
To kvinner, tre menn.
Så gikk jeg tom for ting å telle.

Jeg har sagt jeg vil lese flere essaysamlinger i år, og tenkte at en med tittelen The Geek Feminist Revolution måtte være midt i blinken. Helt innertier ble det likevel ikke. Kameron Hurley skriver om å være kvinne innenfor sci-fi og fantasy miljøet,  og om mangfold innenfor sjangrene, og hun har en del gode poenger jeg tar med meg. Men boka er en samling av essays og blogginnlegg som tidligere er publisert andre steder, og samlet mellom to permer blir det ganske repetitivt. Jeg foretrekker dessuten essays av den mer utforskende typen, mens Hurley har et svar og bruker teksten til å argumentere for dette. Det var likevel ei bok det var verdt å få med seg, men ikke årets favoritt.

Glorious Heresies var derimot et av høydepunktene så langt i år. I boka møter vi far og sønn i en relativt dysfunksjonell irsk familie. Faren, alenefar for fem barn, er en arbeidsløs alkoholiker som blir hanket inn til å hjelpe til å bli kvitt et lik. Sønnen er too-cool-for-school og er som 16-åring allerede på god vei inn i en karriere som langer. Men midt mellom mord, dop og prostitusjon greier denne boka å fremstå som relativt hjertevarm, og er nok den boka jeg har levd meg mest inn i i løpet av 2016. Ei bok der fortellingen grep fatt i meg, og som engasjerte meg hele veien gjennom.

Signs Preceding the End of the World toppet imidlertid den også, og er den beste boka jeg har lest så langt i år. Boka handler om ei jente som reiser fra Mexico til USA (selv om navnet på landene aldri nevnes) for å finne broren sin. Boka er bare så vidt over 100 sider, men Herrera er en mester i få sagt mye med få ord. Det er mye symbolikk her, boka kan leses på flere nivåer og det er noe av grunnen til at jeg likte den så godt. Om jeg er flink, kan det hende jeg skriver en skikkelig anmeldelse av den, men for nå får det holde å si at den anbefales.

De to tegneseriene var kjappe å komme gjennom, men ikke helt min greie, og jeg tror min reise sammen med Sweet Tooth slutter her.

Så, tid for kryss?
Det er ganske fort gjort. Det eneste krysset er for en essaysamling. Kommer sterkere tilbake her i september når jeg fullfører alle 1001-bøkene jeg har begynt på.
 • 1/3 ganger har jeg lest Jane Eyre av Charlotte Brontë 
 • 2/6 bøker skrevet av Doris Lessing
 • 3/5 essaysamlinger
 • 10/25 bøker off the shelf (det vil si som sto i hylla per 31.12.15)
 • 6/12 bøker på 1001-lista
 • 4/6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
 • 8/20 norske bøker utgitt i 2016

6 kommentarer:

 1. Får du tid til å nyte eller ta inn over deg alt du leser?

  SvarSlett
  Svar
  1. På en måned som dette med tre bøker lest er det lett å svare ja på det spørsmålet. Andre måneder hender det jeg føler det kan bli litt for mange, og jeg sa etter høsten i fjor at jeg ønsket å lese færre bøker i år for å ha mer tid og rom rundt hver bok.

   Men så er det stor forskjell på bøker og hvor mye tid og rom de krever. Noen er ren underholdning, og da gjør det ikke noe om det går fort. De som er mer krevende, leser jeg langsomt. Nyter jeg alt jeg leser? Nei, men det handler mer om kvalitet enn kvantitet. Og jeg greier sikkert ikke ta inn over meg alt heller, men i hvert fall mer enn nok til at jeg fremdeles ser en verdi i å lese.

   Slett
 2. Fin oppsummering. Rat at du i det hele tatt har hatt tid til å lese når du har vært med og organisert Bokbloggertreffet. Har skjønt at det ble vellykket i år også. Har ikk hatt anledning til å delta. men håper det blir en gang. Jeg leser sjelden på engelsk, bare når jeg er på ferie, men kunne tenk meg å lese Glorious Heresies.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mye av det jeg har lest denne måneden har vært forberedelser til treffet og bokbad, så sånn sett går forberedelser og lesing hånd i hånd. Og disse tre bøkene ble lest helt i starten av måneden, det gikk tregere mot slutten når vi nærmet oss treffet.

   Glorious Heresies var en bok utenfor min vanlige komfortsone, men jeg likte den. Bortsett fra at jeg leste første side tre ganger før jeg egentlig skjønte hva som skjedde (tror det var mest hodet mitt som var et annet sted), var dette en veldig kjapp bok å komme gjennom. En jeg koste meg med.

   Slett
 3. Godt å se at du er i rute, tross travelhet. Med litt ekstrainnsats fikser du greit 1001målet. Stiller meg mer tvilende til Jane Eyre. Herrera noteres.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er også ganske tvilende til Jane Eyre...

   Slett