tirsdag 22. juni 2010

Sommerlesning

To bøker som egentlig ikke har noe med hverandre å gjøre annet enn at jeg har lest dem rett etterhverandre, og dermed henger de sammen i mitt hode.

Kamila Shamsie - Burnt Shadows
Da jeg lukket denne boka etter å ha lest siste side, følte jeg at jeg hadde lest minst fire romaner. Vi følger hovedpersonen, Hiroko, og menneskene rundt henne i fire perioder av hennes liv. Nagasaki 1945, Delhi 1947, Pakistan 1982-83 og New York+Afghanistan 2001-02. Med litt kunnskap om verdenshistorien, ser man at Hiroko har en egen evne til å være plassert midt i der det skjer hele tiden. (Man skulle nesten tro hun var en romankarakter...) Men det føltes ikke konstruert når jeg leste.

Chimamanda Ngozi Adichie - Half of a yellow sun
Dette er en historie fra Biafra/Nigeria krigen som varte fra 1967-1970. En krig jeg smått skamfull må innrømme at jeg ikke en gang hadde hørt om. Boka har tre fortellere: Ugwu, en ung landsbygutt som jobber som houseboy hos universitetsprofessoren Odenigbo. Olanna, den samme professorens elskerinne og Richard, en engelskmann som forelsker seg i Olannas tvillingsøster Kainene. Tre synsvinkler, fem hovedpersoner, to tidsplan. Og jeg var fanget fra første side.

Jeg satt med følelsen av å ha lest en god bok da jeg var ferdig med Burnt Shadows. Derfor føles det litt urettferdig å ha lest Half of a yellow sun rett etterpå, for veldig mye vil falle gjennom ved å bli sammenlignet med akkurat denne. På en måte er de like: Begge bøkene skildrer vanlige mennesker som befinner seg i situasjoner for historiebøkene. Begge går tett på menneskene og skildrer de historiske hendelsene utfra dem. Begge har et stort spenn i seg som gjør at å tenke tilbake på starten av boka når du er ferdig, er nesten som å tenke på helt andre karakterer i en helt annen bok.

Men i mine øyne er det Adichie som lykkes klart best. Der jeg i Burnt Shadows innimellom satt og tenkte over håndtverket i boka (en god dialog, en fiks formulering osv), var jeg i Half of a yellow sun helt oppslukt i fortellingen. Og personene, som jeg likte da jeg leste Burnt Shadows, ville vært bleke karikaturer om de flyttet inn i Adichies univers.

Konklusjonen får være at begge var bøker jeg hadde vanskeligheter med å legge fra meg, og at jeg sannsynligvis kommer til å lese flere bøker av begge forfatterne. Adichie gjerne med en gang.

Bøkene har også gitt meg noen tanker om bøker jeg leser på engelsk i forhold til dem jeg leser på norsk, men det får bli et eget innlegg en annen gang.

5 kommentarer:

  1. Jeg prøvde meg på Adichi for et år eller to siden, men den fenget meg ikke. Dessverre, for det var en av disse bøkene som jeg hadde ventet å synke inn i. Kanskje var det et tilfelle av riktig bok til feil tid, eller kanskje var det bare feil bok for denne leseren.

    SvarSlett
  2. Hei:)
    Fin blogg! Leser selv mengder av bøker og setter stor pris på å få anbefalinger. Leste en halv gul sol for ikke så lenge siden og likte den veldig godt. Er inne i en periode hvor "historiske" romaner fenger.. kjekt å ha en hverdagsflukt som i tillegg lærer meg noe nytt (uten å være pensumrelatert.. he he) . Husker selv biafra som et begrep om sultne barn på 80 tallet.. (det er vel den sykdommen de skildrer i boka også?). Skal ta meg en tur på biblioteket og se etter "burnt shadows".. gleder meg! En liten anbefaling fra meg: "Yacoubian bygningen" :)
    Ha en fin dag!
    Hilsen Anja

    SvarSlett
  3. Stemmer at den sykdommen skildres i boka, men jeg er litt for ung til å huske noe særlig fra åttitallet. (Eller, ikke helt sant for jeg kan stort sett alle barnesangene jeg lærte meg da utenat enda ;) ) Takk for anbefalingen. Føyes til en stadig voksende liste!

    SvarSlett
  4. Jeg har lest begge bøkene du nevner, og jeg elsket dem begge. Like fullt er det "En halv gul sol" jeg vil trekke frem som den mest glitrende av dem. Så der er vi veldig enige!

    Givende bøker om tidligere dagsaktuelle temaer, som det utrolig nok ikke er skrevet veldig mange skjønnlitterære bøker om.

    Da vil jeg samtidig benytte anledningen til å anbefale "Morgen i Jenin", som handler om Palestina-Israel-problematikken. Den når ikke helt opp til disse bøkene som du har nevnt her, men historien er besnærende. Og lærerik! Så får vi heller bære over med at fortellingen ble noe ensidig i favør av palestinerne ...

    SvarSlett
  5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett