tirsdag 20. august 2013

Leserprofil

Bokhora begynte med den, Bokmerker.org brakte den til Norge og Bjørg på Mellom Linjene  og Marianne i E-bokhylla mi fulgte opp. Her er mine svar på ti fastsatte spørsmål. Tar du den videre?

1. Hvilken bok leste du sist?
Jeg har strengt tatt noen få sider igjen før jeg er ferdig, men ignorerer det og svarer Herta Müllers I dag ville jeg helst ikke ha møtt meg selv. Jeg er ikke sikker på om det kommer noe eget innlegg om den, jeg synes det er veldig vanskelig å gjøre meg opp en mening. På den ene siden er det mengder av flotte setninger jeg leser mange ganger og vil ta vare på. Samtidig synes jeg boka er vanskelig å lese, langt vanskeligere enn Pustegynge, som jeg elsket.

Den siste boka jeg fullførte, var et forhåndseksemplar av ei norsk fantasybok som kommer i september, nemlig Hulder av Tonje Tornes. Omtale av den kommer når sperrefristen har gått ut.

2. Hvilken bok skal du begynne på nå?
Jeg er en rastløs leser om dagen, og greier ikke holde meg til en ting om gangen. Derfor har jeg allerede begynt på neste bok, Harper Lees To Kill a Mockingbird som er en del av Lines lesesirkel.
Så har jeg hatt en liten omorganisering i bokhylla denne uka, og fått øye på en hel drøss med bøker som jeg har lyst til å lese, aller helst med en gang. Men denne uka begynner studiene igjen, så herfra og ut året, blir det mindre lystlesing og mer pensum.

3. Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?
Det har jeg aldri sjekket, men vil anta at det er flest menn. Tror imidlertid ikke det er så fryktelig skjev fordeling.

4. Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker «nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten» eller lignende?
Det kjennes som en uvane, men ja, jeg teller ofte hvor mange sider jeg har igjen av ei bok. Noen ganger fordi jeg er utålmodig, andre ganger fordi jeg vil at sidene skal vare så lenge som mulig.
Denne uvanen er noe som har kommet med alderen.

5. Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv)
Mye inspirasjon hentes fra andre blogger, både gjennom tilfeldige tips og gjennom samlesninger. Og jeg liker lister av ymse slag, så noen tips hentes derfra. Så prøver jeg ofte når jeg er i en bokhandel og handler å plukke med meg i hvert fall ei bok som jeg ikke vet noen ting om, bare faller for der og da. Og en fjerde kilde til inspirasjon er litteraturmagasinene.

6. Når er en bok for lang?
Når jeg ikke liker den.  Jeg har blitt flinkere til å avbryte bøker som ikke gir meg noe, men noen ganger er jeg sta. Dessuten kjennes som regel pensumbøker for lange rett før eksamen.

7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk?
Ikke bare like gjerne, men helst på engelsk så lenge det er originalspråket. Leser også på svensk og dansk, og denne høsten skal jeg for første gang stave meg gjennom en fransk roman.

8. Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?
Altså, en av grunnene til at jeg i sin tid startet å blogge om bøker, var at nesten ingen i min omgangskrets leser. Så å prøve overtale dem til å lese ei bestemt bok, har jeg gitt opp for lenge siden. Men det er i hvert fall to forfattere som får fram misjonæren i meg: Joe Abercrombie og Kristine Tofte.

9. Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall – når gir du opp?
Ja, det er noe som har kommet med åra. Som regel er det ikke et bevisst valg å gi opp. Jeg bare tar en pause for å lese noe annet i stedet en liten stund, og glemmer gå tilbake. Bokhylla har mange eksempler på bøker som står der med bokmerke halveis inn.

10. Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din – og hvilken finnes ikke?
Bokhyllene favner ganske bredt, men jeg antar at sjangeren som tar mest plass, er fantasy/science fiction. Finnes ikke kunne vært krim, men det er ikke helt sant. Jeg har noen Henning Mankell bøker som har overlevd alle opprydninger, men jeg har ikke lest krim på kanskje ti år nå.

10 kommentarer:

 1. Skjønner at fantasy-bøkene tar plass. Mye bra å ta av og ofte bindsterke serier. Imponert over at du har klart å holde deg unna krim i 10 år....
  Synes også det er artig at du sier at du blogger fordi vennene ikke leser / snakker om bøker. Det stememr ganske godt med min egen motivasjon for å blogge om spill, så jeg "oversatte" de ti spørsmålene til spillverden. Funker det og :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du "oversatte" den.
   Merker at det blir lettere og lettere å kjøpe fantasybøker på kindle, nettop på grunn av det du sier: tykke bøker og lange serier tar stor plass. Men liker nå en gang papirbøkene og jeg da :)

   Slett
 2. Fin leseprofil!:) Ble også imponert over at du ikke leser krim i det hele tatt, selv elsker jeg krim:) Hulder, skal jeg også ta fatt på snart, gleder meg! Ikke ofte man leser hulder bøker:) Kos deg med boken To Kill a Mockingbird!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet ikke helt om det er imponerende. Det bare frister ikke, eller heller: det er så mye annet som frister mer. Man kan kanskje si at fantasysjangeren er min krim?

   Slett
 3. Jeg tror nok også at fantasy tar mest plass hos meg :-) Jeg la merke til at du begynte å blogge fordi nesten ingen i din omgangskrets leser. Det var litt av min trigger og. Eller jeg kan ikke si kategorisk at de ikke leser, men de er på langt nær så opphengt i bøker som meg :-) Det er godt det finnes mange bokbloggere å bli kjent med isteden :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikkesant? det har vært det beste med denne bloggen for min del.

   Slett
 4. Svaret på nummer ni kunne jeg ha kopiert ordrett :)

  Jeg tror jeg teknisk sett er "midt i" et hundretalls bøker...

  SvarSlett
 5. Eg har akkurat begynt på Mockinbirden sjølv, eg heldt på å gløyme heile lesesirkelen, men blei minna på det av Marianne. Kjekt å lese litt meir om dine lesevanar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har skrevet ferdig innlegg i dag som publiseres i morgen. Min soleklare favoritt i lesesirkelen så langt!

   Slett