fredag 1. september 2017

Månedsoppsummering august

Hvor ble det av august? Det er en klisje, men noen ganger er det ingenting annet som duger. Denne måneden forsvant omtrent før jeg rakk registrere at den begynte. Men jeg har likevel lest en god del, faktisk tosifret antall titler denne måneden også:

  • Charles Duhigg - The Power of Habit: Why we do what we do in life and business 
  • Zadie Smith - Swing Time
  • Marjorie Liu og Sana Takeda - Monstress #1: Awakening 
  • Agnes Ravatn - Verda er ei skandale 
  • Tim Whitmarsh - Battling the Gods: Atheism in the Ancient World 
  • Sebastian Barry - Days Without End 
  • Kristin Storrusten - Barsel 
  • Jon McGregor - Reservoir 13 
  • Helga Flatland - En moderne familie  
  • Emily Fridlund - History of Wolves 
  • Natascha Kampusch - 3096 dager

Totalt 11 titler.
Sju av kvinner, fire av menn.
Sju på engelsk, fire på norsk.
Tre på lydbok, to e-bøker og seks på papir.
Fire sakprosa, en tegneserie, fire romaner og ei diktsamling.
Fire på langlista til Man Booker prisen.

Igjen har jeg skrevet om bare en av dem.

Tre av bøkene er norske 2017-bøker og skal få sitt eget norsk-på-norsk innlegg, forhåpentligvis i løpet av helga. Spoiler alert: Agnes Ravatn er månedens soleklare favoritt på denne fronten.
Fire av bøkene er romaner på Man Booker langlisten. Planen var egentlig å skrive egne innlegg om alle disse, men denne måneden har jeg rett og slett vært for stresset til å orke tenke på det. Den nye planen er samleinnlegg der også.

Battling the Gods var en grundig og interessant bok som tok for seg ateisme i antikken. Men det var også ei bok jeg tror hadde vært enda mer interessant om jeg visste mer om antikken fra før. Den dreier seg om et såpass snevert emne at det hadde vært greit å ha litt mer kontekst å sette den inn i, og det er vanskelig å ta stilling til forfatterens påstander når jeg aldri har hørt motargumentene.

Monstress kommer heftig anbefalt av Stine og Mari, og jeg angrer ikke på at jeg kjøpte. Historien var god, og i tillegg må dette være det definitivt peneste jeg har lest i år. (Altså, om du kan se bort fra all blod, gørr og andre groteskerier.) Nesten så jeg vurderer å kjøpe ett eksemplar til for å ramme inn noen av sidene og henge dem på veggen.

The Power of Habit var like doser interessant og irriterende. Interessant fordi den hadde mange gode eksempler det var spennende å høre om. Irriterende fordi den stadig tok eviglange omveier for å komme til poenget. Jeg er sikker på at teksten kunne vært halvparten så lang og likevel få sagt akkurat like mye.

Ingen månedsoppsummering uten krysstelling.
Med 11 fullførte titler er jeg allerede i mål med å lese 80 bøker i år. Med andre ord årets første lesemål med full pott, det hadde jeg ikke sett komme ved årets start.
Norsk bokhøst og Bookerfeber er krise for bokhylle-utfordringen. Bare 1/11 sto i bokhyllene mine da året begynte. Det er imidlertid tre kryss å hente for norske 2017 bøker og ett for diktsamling. Det er også kryss for deltakelse i biografisirkel.
  • 81/80 bøker
  • 19/40 bøker som sto i hylla per 1/1-17
  • 12/20 norske bøker utgitt i 2017
  • 0/12 bøker på 1001-lista
  • 9/10 diktsamlinger
  • 4/5 bøker over 500 sider
  • 4/6 biografier til Ingalills biosirkel

13 kommentarer:

  1. Ser du har McGregor øverst på rangeringen din, den må jeg få lest snart. Jeg forsøkte å lese Barry mens jeg var på Kreta, men kom aldri skikkelig inn i den. Satser på å gjøre et nytt forsøk før 13. september. Hvorfor er McGregor favoritten så langt?

    Battling the Gods må jeg nesten lese en gang. Jeg er glad i å lese bøker både om antikken og om ateisme/religion, så den bør være interessant. Håper på informasjon om hvorfor enkelte på den tiden var ateister, slik at det er mulig å se om tankegangen rundt det har endret seg eller om ateister ser på religion med noenlunde samme briller i dag som på den tiden (selv om det selvsagt vil være noen forskjeller da vi vet ekstremt mye mer om universet nå og har utviklet hypoteser om hvordan universet oppsto som gir forklaringen uten å trenge en eller flere guder).

    Grattis med første fullførte lesemål! Du kommer til å havne på over 100 bøker i år vil jeg tro. Det har jeg aldri klart selv, men jeg har vært nærmt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det tok meg ganske lang tid å komme inn i Barry sin bok også, men da jeg først gjorde det ble det veldig bra.

      Jeg er litt usikker på McGregor. Jeg hørte den som lydbok, og er redd jeg har gått glipp av ting på grunn av det. Dete r så mange personer å holde styr på, det hadde noen ganger vært veldig greit å kunne bla tilbake og sjekke hvem som var hvem. Til gjengjeld ble det mye mer lyt i fortellingen når det ikke var en mulighet. Det var også ei bok det tok litt tid å komme inn i. Til å begynne med var det mest forvirrende hvor mye den hoppet rundt fra person til person. Men det var ei bok som vokste veldig på meg underveis. Jeg kjente at jeg tenkte på karakterene når jeg ikke lyttet til boka, lurte på hva de drev med nå og hvordan det gikk med dem. Og jeg tenker på noen av dem enda. Så på den måten er det absolutt den boka som har gjort mest inntrykk på meg så langt.

      Jeg har vært over 100 bøker ett år siden jeg startet å blogge. Det var det året jeg følte jeg hadde lest altfor mye og satt meg som mål å lese færre bøker året etter. I år har jeg ikke samme følelsen - mye fordi lesingen er spredd jevnere utover året tror jeg. Og fordi 23 av bøkene er lydbøker som ikke tar av annen lesetid.

      Battling the Gods tyner mye ut av lite kildemateriale, men det var spennende likevel. Og begrunnelsene var overraskende likt det man hører i dag.

      Slett
  2. Ravtan skal leses, den ligger på posthuset nå. Flatnad er lest. Ellers er det ingen blant dine som jeg kjenner godt nok til at jeg har noen planer om å lese dem, mua av Kampuch da..
    Ha en fin lesehøst Elisabeth:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, så har jeg lest og blogget om BArsel.

      Slett
    2. En fin lesehøst til deg også. Synd vi ikke sees nå i september. Ravatn er morsom, det er den første boka på veldig lenge jeg har lest helt uten avbrudd. Skal lese hva du skriver om Barsel.

      Slett
    3. Takk. Ja, det er det, men slik blir det denne gangen.

      Slett
  3. Ser at du har mange utenlandske bøker her. Og oppdaget på min egen oppsummering at jeg har stort sett lest norsk. En del tilfeldigheter her, men jeg prioriterer ofte nye norske bøker, gjerne debutanter, på denne årstida. Uansett, vi koser oss med mye variert stoff, ser jeg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Høsten pleier å være tid for mye norske bøker for meg også, men i år ble jeg plutselig bitt av Man Booker-basillen. Dermed ble det mye engelsksprklig i august også. Har lest nesten 70% på engelsk i år, det synes jeg egentlig er for mye. Satser på at det jevner seg ut litt i løpet av høsten.

      Slett
  4. Gratulerer med å ha passert målet med 80 bøker, sånt er stas! Jeg har lest fire av dine, men finner også helt ukjente bøker i din leseliste. Fortsatt god bokhøst!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Tine! Fortsatt god bokhøst til deg og. Lydbøker har i år gjort at antall lest har skutt i været. Vil tro jeg passerer 100 i år, det er ikke hverdagskost her i huset.

      Slett
  5. Wow! Du får lest mye for tiden. I august fullførte jeg null bøker....
    Er spent på å høre hva du synes om Swing Time. Og Monstress må sjekkes ut.
    Klem ❤

    SvarSlett
    Svar
    1. Utrolig hva man får tid til når man plutselig har mer enn ett rom som er ens eget ;)

      Tror du vil like Monstress. Om ikke annet så bare for rollen kattene spiller.

      Jeg likte Swing Time godt, men likevel føler jeg det var ei bok som prøvde å være mer enn det den greide oppfylle. Skal prøve å skrive mer utfyllende i løpet av uka, om jeg rekker.

      Slett
  6. Monstress ! Hurra! Jeg venter utålmodig på vol. 2, biblioteksventelister er noe herk altså.

    Jeg skulle også egentlig blogge om alle bookerbøkene i egne innlegg, så har det blitt samleinnlegg i kladdformat - som har gått fra å inneholde to til tre til fire og snart fem omtaler. Trykker jeg ikke publiser før shortlist kommer, blir det aldri. Gleder meg til å lese ditt - mest spent på hva du har å si om Swing Time .

    SvarSlett