søndag 31. desember 2017

Året i tall - 2017

Det er flere vinkler man kan bruke for å oppsummere året som har gått. Jeg har valgt å dele dette i to innlegg. I dag konsentrerer jeg meg om tallene og statistikken. Om alt går etter planen, kommer i morgen innlegg om de beste bøkene jeg leste i året som gikk.

Tallenes tale

 

I 2017 har jeg lest 107 bøker. Det er langt mer enn jeg pleier, og skyldes ene og alene at jeg begynte å høre på lydbøker. Fjerner du lydbøkene fra statistikken, er jeg på mitt vanlige lesenivå.

Jeg er lite overrasket over at jeg leser mest paperbacks, det er mitt foretrukne format å ha med på toget. I år har jeg lånt fysiske bøker på biblioteket fremfor å bruke eBokBib, noe som forklarer at hardback-delen av kaka er såpass stor som den er. 

Ellers forteller tallene meg at jeg leste mer i starten av året enn i slutten, med unntak av juli da jeg var på ferie alene. Dette er heller ikke veldig overraskende. Delvis fordi motivasjonen er på topp i starten av året, delvis fordi jeg var gjennom et samlivsbrudd i april med påfølgende flytting og delvis fordi det har vært en hektisk høst på jobb. Aller mest gledelig når det gjelder kvantitet er at jeg har passert ti leste bøker i fem av årets måneder. Det er jeg godt fornøyd med.


 

Bøkene jeg leste

 

Som sagt har jeg planer om å snakke om innholdet i bøkene i morgen. I dag konsentrerer jeg meg om de store linjene.

Om jeg slår sammen tallene for enkelte kategorier har jeg i år lest 32 romaner, 4 novellesamlinger, 10 diktssamlinger, 21 science fiction/fantasy, 6 tegneserier og 34 som hører inn under samlebetegnelsen sakprosa. Jeg tror det må være den høyeste sakprosaandelen jeg har hatt på mange år, og det er bøker jeg har hatt stor glede av i løpet av året. Spesielt har jeg likt godt bøker som beveger seg i landskapet memoarer og personlige essays. Men altså, mer om det i morgen.

Regnearket mitt forteller meg også at jeg i år stort sett har lest nyere bøker. Av de 107 jeg har lest er 97 publisert på 2000-tallet, og av dem igjen er det overveldende flertallet publisert etter 2010. Dette er ikke noe jeg har planlagt, og egentlig heller ikke noe jeg ønsker, så selv om det ikke er et av mine offisielle lesemål for 2018 er det likevel noe jeg vil følge med på. Flertallet av bøkene jeg leser ligger på mellom 100 og 400 sider.

Kvalitetsmessig ser dette også ut til å være et godt år, igjen ved å se på statistikken. Jeg har særdeles uhøytidelig gitt alle bøkene jeg har lest stjerner etter Goodreads sin skala (1-5), og har endt opp med et gjennomsnitt på 3,3. Siden dette er det første året jeg har gjort dette, har jeg ingenting å sammenligne med, men det gir mening at snittet ligger der. Bøker jeg ikke liker blir som regel avbrutt, og får da heller ingen stjernevurdering.Forfatterne jeg leste


I år har kvinneandelen blant forfatterne jeg har lest vært høy, uten at det har vært noe jeg bevisst har gått inn for. Nettopp derfor er det ekstra gledelig at resultatet ble som det ble. 62% kvinnlige forfattere, 37% mannlige. Den siste prosenten er forbeholdt bøker med flere forfattere av begge kjønn.

Den geografiske spredningen er det værre med. 17 land er representert på statistikken min, men bare fem av dem med mer enn ei bok: Norge (33), Storbritania (29), USA (27), Canada (4) og Irland (2). Det burde være mulig å finne bøker fra andre land enn England og USA som er verdt å lese også, her er det rom for forbedring.


Utviklingen i bokhyllene

Bokfangsten fra årets boktur til Edinburgh.
Dagens siste punkt er jeg litt usikker på om jeg har lyst til å skrive om. Jeg hadde et mål for 2017 om å lese 40 bøker som sto ulest i hyllene mine da året startet. Jeg greide 20. Som i og for seg er flere enn jeg har greid de siste årene, det ambisøse målet har hatt en effekt.

Det bare hjelper så lite når jeg i løpet av året har kjøpt/fått 129 nye bøker. Av disse har jeg bare lest 40. Jeg har med andre ord 69 flere uleste bøker i hyllene nå enn jeg hadde på nyttårsaften i fjor, inkludert tre uleste anmeldereksemplarer.  
(Teknisk sett er tallet noe lavere fordi jeg ga bort en del bøker til loppis i forbindelse med flytting, derav noen uleste. Men jeg er ganske sikker på at jeg på tross av det er godt i pluss likevel.)

Jeg skal ikke innføre innkjøpsstopp, det kommer jeg uansett aldri til å klare å overholde. Men jeg er nødt til å prøve å kutte ned noe. Det bør for eksempel være mulig å si at alle bøker kjøpt i 2018 også skal leses i 2018? Med julegaver som et åpenbart unntak, som regel får jeg flere bøker til jul enn jeg realistisk kan lese på ei uke. Og muligens et aldri så lite unntak for hva som skjer på boktur med Silje i februar/mars? Selv om det også der hadde vært greit å holde seg under årets 47 kjøpte bøker på fem dager...Sånn, da er 2017 oppsummert i tall, og jeg er klar for 2018.

Godt nytt (lese)år til alle, og takk for det gamle!

8 kommentarer:

 1. Superbra oppsummering!
  Ønsker deg et riktig godt nytt år :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er første året jeg har registrert alt jeg leser i et excel-ark, og det har vært supermotiverende! Jeg har jo hatt lyst til å lese bøker bare for å få mer data til statistikkene mine.

   Ja, jeg innrømmer at det tyder på et visst nerdenivå, men jeg er gammel nok til å ta det som en hedersbetegnelse nå ;)

   Slett
 2. Jeg begynte også å registrere det jeg leste i excel i 2017, og helt enig med deg: veldig motiverende! Jeg har ikke registrert alt du har registrert (land, sjanger bl.a. hadde jeg ikke med i fjor), men tenker å utvide litt i år. Morsom og fin oppsummering!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg adopterte noen andre sitt ark uten å gjøre store endringer, så da tracket jeg det hun tracket. Men har ikke kommet på noen andre bedre kategorier selv.

   Slett
 3. Fin oppsummering! Tall og lister er et av høydepunktene i januar for min del.

  Jeg har også brukt regneark i år, men med litt andre (og færre) kategorier enn deg. Det blir veldig ryddig sånn, og så er det fint å se hvor man har forbedringspotensiale.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har aldri vært så motivert til å lese som når jeg fikk registrere alt mulig rart i et excel ark :p

   Slett
 4. Først og fremst: sykt imponert over Exel-telling. Skal forsøke meg selv i år (help). Statistikken min kommer jo flere måneder etter alle andres, fordi jeg må sette meg ned med kladdbok, post-its og google fordi jeg ikke har notert gjennom året.

  Ellers, vet jeg var veldig cocky i starten av 2017, og refererte til målet mitt om å lese alt jeg kjøpte som et "ikke-mål". Trodde det skulle være easypeasy, men det viste seg å være relativt utfordrende. Tror jeg endte på 28/38, og da telte jeg ikke med bøker jeg har fått i gave, bøker jeg kjøpte men allerede eide (praktutgaver) eller de ti bøkene jeg kjøpte hos audible på nyttårsaften, fordi jeg skulle si opp og ikke vil miste credits. Antallet uleste i hylla har steget fra 71 til 86, på tross av iherdig OTS-lesing. Skal prøve å ha som mål i for 2018 at det samlede antallet synker...


  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg noterte alt i excel arket mitt gjennom året, så krasjet PC'en og jeg mistet alt. Så satt i romjula og la inn alt på nytt igjen, bortsett fra bokkjøpene. De greide jeg ikke gjenskape, så den statistikken forsvant halvveis.

   I år jobber jeg med et enda mer ambisiøst excel prosjekt: Jeg lager liste over alle uleste bøker i hyllene mine. Har allerede passert 100 med god margin, og er på langt nær halvveis. Har jeg flaks, er jeg ferdig innen året er omme. Håpet er at synlige lister fungerer som motivasjon så jeg også kan få ned det samlede antallet ulest i hylla gjennom året.

   In related news: I helgen bestilte jeg tur til Dublin sammen med Silje...

   Slett