onsdag 5. desember 2012

Litterære nyttårsforsetter 2013

Det er kanskje litt tidlig å begynne med nyttårsforsetter, men Line har inspirert meg til å tjuvstarte.
Hun var riktignok smart nok til å kalle det noe annet enn nyttårsforsetter, da så det litt mindre malplassert ut å komme med drassende med det allerede. Men skal jeg først lære meg å mislykkes offentlig, kan jeg like gjerne begynne med en gang.

1. 
Har en date med Tolstoj i 2013
Jeg har hatt planer om å lese Krig og Fred lenge, i hvert fall siden jeg leste Anna Karenina våren før jeg begynte å blogge. 2013 er året, jeg kjenner det på meg. Og for å gi meg selv det sparket bak jeg tydeligvis trenger, skal jeg være med på lesesirkel for å få det til. Jeg har ikke egentlig noe mål om å lese alle 1001-bøkene som Line og andre jobber seg gjennom, men jeg liker samlesninger/lesesirkler og observerer at jeg har mange av årets bøker i hylla allerede.
Mål 2013: Jeg skal lese minst halvparten av bøkene i Lines lesesirkel, og Krig og Fred skal være blant bøkene jeg leser.

2. 
Noe som på naturlig vis leder meg til det obligatoriske punktet jeg knapt tør nevne: Off the shelf.
Det er mange bøker jeg har lyst til å lese som jeg allerede kan regne som samboere. Observerer at jeg så langt i 2012 har greid lese hele tre, jeg gjentar: tre,  av bøkene som stod uleste i hylla da året startet. Må vel innrømme at jeg har greid pådra meg ganske mange flere samboere i løpet av året, slik at summen av uleste bøker er sterkt oppadgående.
Mål 2013: Antall uleste bøker i hylla skal ikke være større 01.01.14 enn det var 01.01.13
(Yeah, right...)

3.
Basert på hva jeg har lest i år, trenger jeg egentlig ikke noe lesemål om å lese fantasy.
Men, jeg skal ha ett likevel: Jeg skal fortsette å lese fantastisk litteratur skrevet av norske forfattere. Jeg begynte på dette leseprosjektet i år med samlesningen av norsk fantasy, som jeg er veldig glad for at flere ville være med på. Jeg er litt usikker på om det blir ny samlesning i år, det kommer vel egentlig an på om det er stemning for det, men uavhengig av om det blir samlesning eller ikke skal i hvert fall jeg lese norsk fantasy.
Mål 2013: Lese minimum åtte fantasybøker skrevet av norske forfattere.

Lese noen av disse i 2013?
4.
Noe jeg har tenkt på flere ganger i løpet av dette året, er hvor lite amerikansk litteratur jeg egentlig har lest. Alle klassikerne jeg bare har hørt om, og alle samtidsforfatterne jeg leser så mye om andre steder, det er på tide å komme i gang. Det lille jeg faktisk har lest de siste årene, har stort sett vært bøker jeg har likt veldig godt, så jeg ser ingen grunn til at det samme ikke skulle være tilfelle.
Mål 2013: Lese minimum åtte realistiske romaner skrevet av nordamerikanske forfattere.

5.
Jeg skal begynne å skrive igjen. I høst har alt annet tatt overhånd, og jeg kan strengt tatt ikke helt se at våren skal bli annerledes. Jeg mener, jeg har ikke sagt opp jobben, og jeg har søkt opptak på emner tilsvarende 30 studiepoeng neste semester også. Men: det er et spørsmål om prioritering og om å si at noe er viktig.
Mål 2013: Jeg skal levere nyskrevet tekst hver gang skrivegruppa møtes, ikke grave fram gammel moro fordi jeg ikke har hatt tid til å skrive noe nytt.

6.
Jeg liker noveller, men er fremdeles ikke flink nok til å lese dem.
Mål 2013: Jeg skal lese minst åtte novellesamlinger.

7.
Jeg er ikke i ferd med å bli lingvist for ingenting. Språk opptar meg. Per i dag er jeg i stand til å lese bøker på seks språk (hvis man regner nynorsk og bokmål som to forskjellige, noe jeg gjør.)
Mål 2013: Jeg skal i løpet av året ha lest minst ei bok på hvert språk jeg er i stand til. I tillegg skal jeg gjøre et forsøk på språk nummer sju. Og ja, da er det lov med lettlest varianter. Alle må begynne et sted.

8. 
Ofte synes jeg det er morsommere å skrive blogginnlegg om andre ting enn enkeltbøker. Samtidig er det skumlere og vanskeligere, så det er ikke så ofte jeg gjør det. Men: Om jeg snakker sant når jeg sier at jeg blogger for å trene skriving, må jeg utfordre meg selv mer. Derfor:
Mål 2013: Skrive flere blogginnlegg som handler om bøker/litteratur på en annen måte enn å være rene bokomtaler.


Se der ja. Alle gode ting er åtte, er det ikke det det heter? Da sees vi her igjen om et år så du kan peke nese og le av meg for alt jeg ikke har fått til, er det avtalen?

9 kommentarer:

 1. Jeg heier på deg! Særlig mål to er ambisiøst. :D Ellers liker jeg mål åtte. Jeg kunne også tenke meg å bli flinkere til å skrive sånt, men det er skumlere og mer krevende, så det blir sjelden til det...

  SvarSlett
  Svar
  1. Mål nummer to er fryktelig usannsynlig, men det skal få stå der likevel. Spent selv på hvordan det går med nummer åtte ;)

   Slett
 2. Applaus for mål nummer én! Jeg håper at vi blir mange som leser Krig og fred, for jeg tror at det er lettere å komme gjennom en sånn gedigen roman hvis man vet at vi er flere som leser sammen. Jeg klarte bare fem off the shelf i år, så det er en lettelse å høre at det kunne ha vært verre. Neste år derimot... Akkurat dét målet nekter jeg å gi meg på, altså.

  Mål nummer åtte er et slags bloggmål for meg også, selv om jeg ikke skrev det sammen med lesemålene. Slike innlegg er kanskje mer krevende å skrive, men desto morsommere å lese. Jeg tror bloggland blir mer spennende av sånne innlegg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror også at lesesirkel gjør det lettere å komme gjennom. Jeg vet i hvert fall at det gjør meg til en staere leser, en som ikke gir opp så lett, så jeg har gode forhåpninger om å greie denne.

   Jeg har ikke hatt off the shelf som et uttalt mål i år. Om jeg skal klare målet for neste år, er jeg nødt til å lese mer enn TRE! Hvis ikke kan jeg ikke kjøpe mer enn tre bøker på et helt år, og det er jo helt uaktuelt. Eller, jeg kan kjøpe dem, men jeg må lese dem i løpet av året også, slik at de ikke ender som uleste bøker på slutten av året. Det er et lite smutthull der.

   Mål 8 er det jeg har mest lyst til å klare. Det er forsåvidt et mål jeg ønsker andre skal klare også, selv uten å ha uttalt det.

   Slett
 3. Altså, du kan ikke lese norsk fantasy uten å si fra til meg. Det går ikke. Så da må du gi meg titler og datoer og så blogger vi samtidig. Sånn er det med den saken.

  SvarSlett
 4. Eg må flire litt, for eit av mine mål er å lese fleire bøker av andre enn amerikanske (og skandinaviske) samtidsforfattarar.

  SvarSlett