onsdag 26. desember 2012

Obligatorisk blogging: Leseåret 2012

Romjula er tida for årskavalkader, og jeg er sikker på at det tastes i vei på oppsummeringsinnlegg for året som har gått i bokbloggerhjem over hele landet.

Her er intet unntak.

I tall:

  • Jeg har lest 62 bøker, 63 innen året er omme.
  • Av disse er 37 skrevet av mannlige forfattere, 20 av kvinnelige mens de resterende er antologier der begge kjønn er representert.
  • 19 er enten fantasy, SF eller handler om en av sjangrene
  • 7 er fagbøker, noe som inkluderer tre av pensumbøkene mine. De to siste står ikke på lista fordi jeg kun har lest enkelte kapitler, ikke hele boka.
  • 3 bøker handler om å skrive
  • 4 av bøkene jeg har lest kvalifiserer til å kalles off the shelf, dvs at de stod uleste i bokhylla da året begynte
  • 122 nye bøker har funnet veien inn i bokhyllene i løpet av året. 67 har jeg kjøpt selv, resten er gaver/anmeldereksemplarer og hovedtyngden av dette var en stor eske jeg fikk av ei venninne som skulle flytte og ryddet sine bokhyller.
  • Av de 122 nye samboerene har jeg lest 36.

Det er første gang jeg har ført statistikk gjennom året som gjør at jeg i dag kan komme med så mange tall. Sannsynligvis ikke interessant for så mange andre enn meg, men så lenge det er interessant for meg, så holder det. Derfor har jeg planer om å fortsette holde oversikt også neste år.

Tendens
Det kjennes som at 2012 har vært Det Store Fantasyåret. Både samlesning av norsk fantasy og tur til Swecon har forsterket denne følelsen. Derfor ble jeg litt overrasket over at under en tredjedel av bøkene jeg har lest i løpet av året tilhører fantastikken. Men etter å ha stusset litt på manglende samsvar mellom det jeg trodde og det tallene forteller meg, slo det meg at om jeg hadde telt sidetall i stedet, ville prosentsatsen vært en annen. Flere av bøkene jeg har lest i andre sjangre er ganske tynne, mens fantasyforfattere sjelden begrenser seg når det kommer til sidetall. Spesielt Steven Erikson som jeg leste på starten av året, der enkelte av bøkene passerte 1200 sider.

Ellers er det ganske tydelig at pensumlesing tok overhånd på slutten av året. Det sier seg selv at å lese bøker for å kunne innholdet godt nok til å ta eksamen tar lengre tid enn å lese for moro skyld. Det er ulike måter å lese på, og jeg liker begge. I hvert fall om du ikke spør meg uka før eksamen. (Som for øvrig gikk bra. Ikke så bra som perfeksjonisten i meg hadde ønsket seg, men jeg er blitt fortalt at det ikke er lov å klage over én A og to B'er, alt tatt i betraktning.)

Topp og bunn
Jeg er som regel relativt positiv til bøkene jeg blogger om. Det betyr selvsagt ikke at alle er mesterverk, det handler mer om at jeg er en velvillig leser som ser etter det positive. Det handler også om at jeg ikke fullfører bøker jeg synes er dårlige, og at jeg ikke blogger om bøker jeg ikke har lest ferdig.

Samtidig synes jeg det er vanskelig å avgjøre mens jeg leser om ei bok kommer til å etterlate seg et varig inntrykk. Jeg er ikke spesielt flink til å huske det jeg har lest, selv om det har blitt bedre etter at jeg begynte å blogge. Derfor er det spennende å lese gjennom lista med titler nå når året er omme og se hva jeg sitter igjen med.

Det er mange titler jeg allerede møter med relativt blank hukommelse og et likegyldig blikk, men noen skiller seg ut. I bunnen av lista er valget soleklart: Det er bare ei bok jeg virkelig har slaktet i år, og den vurderingen står jeg inne for fremdeles: Jotnens hjemkomst av Andreas Bull-Hansen. Det kommer til å forbli den eneste boka jeg har lest av den forfatteren, punktum finale.

Årets beste leseopplevelse er vanskeligere, og her må jeg nevne flere. Akkurat nå leser jeg Kjersti Annesdatter Skomsvolds Monstermenneske, og selv om det er tidlig å si nå, er jeg ganske sikker på at den bør nevnes her. Jonathan Franzens Freedom og Jennifer Egans Visit from the Goon Squad likte jeg begge veldig godt, selv om jeg aldri blogget om noen av dem. Joe Abercrombies Red Country må nevnes, kommer ikke utenom, blodfan som jeg er. Men jeg tror faktisk at forfatteren bak årets leseopplevelse 2012 er norsk, heter Kristine Tofte og skreiv etter min mening fletta av de aller fleste med Vargtid som kom i år.

Konklusjon
Alt i alt har 2012 vært et godt leseår. Jeg har utfordret meg selv til å prøve nye ting (norsk fantasy), gått inn for å lære meg noe nytt (blitt student) og i tillegg funnet tid til impulslesing. Det jeg ikke har vært flink til, er å lese bøker som allerede stod i bokhylla. Det har jeg planer om å bli bedre på neste år. Om jeg ikke klarer det særdeles hårete målet jeg har satt meg om ikke å ha flere uleste bøker i hyllene ved årsslutt 2013 enn når året starter, bør i det minste forholdet være bedre enn i år. Fire leste bøker fra hyllene og 86 nye, uleste bøker inn på ett år er lite balansert.

Da gjenstår bare å ønske dere alle et godt nytt leseår! Vi sees igjen i 2013.



12 kommentarer:

  1. Gratulerer med flott resultat på eksamen og godt nytt leseår til deg!

    SvarSlett
  2. Et godt nytt leseår til deg og!
    Det var en fantastisk fin oversikt over hva du har lest Jeg skulle gjerne hatt tallene over hvordan min statistikk ser ut også!
    Jeg ser og at vi plasserer samme bok på bunn dette året :-)
    Gratulerer med eksamen! Det var virkelig et godt resultat!
    Klem!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg synes det er litt morsomt med alle disse tallene. Det var derfor jeg begynte å føre oversikt ikke bare over hva jeg leste, men også over hva som kom inn i løpet av året. Og ja, den boka var en pinlig start på samlesningen. Men jeg kunne jo ikke vite hvor dårlig den var før jeg hadde lest den :)

      Slett
  3. Godt nytt leseår, og gratulerer med de flotte eksamensresultatene. :) Jeg ser vi valgte samme "bunn-bok", forresten. Og nå MÅ jeg få lest Vargtid snart, sukk!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk!

      Tror valget av bunn-bok har vært enkelt for flere av oss samlesere dette året. ;) Og ja, les den! Slaget på Vigrid var bra, men Vargtid er fantastisk!

      Slett
  4. Må innrømme at jeg aldri helt har forstått at man oppsummerer et år før det faktisk er omme. Noe KAN jo endres på tampen av året, og for meg er det naturlig å gjøre slikt når året faktisk er over. ;)

    Gøy at du har lest mye fantasy o.l. Håper også 2013 blir et godt leseår for deg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe. Føltes ganske trygt å gjøre det denne gangen. Visste jeg hverken ville ha tid eller overskudd til å lese de resterende dagene. Årets fem siste dager jobbet jeg 50 timer. Tid til overs da går bare med til soving eller koping foran idiotboksen.

      Slett
  5. Gratulerer så mye med flotte eksamensresultater, Elisabeth. Selv om det kanskje ikke ble helt som du hadde ønsket, så er jo resultatet knallbra.

    Hjelp! Jeg visste ikke at vi skulle holde tellingen over antall bøker som har blitt kjøpt inn i løpet av året. Det er stor fare for at jeg ville blitt sjokkert over mitt eget bokoholiker problet om jeg førte statistikk, men jeg skal innrømme at det frister å gjøre det for 2013.

    Ønsker deg et riktig godt nytt år, Elisabet. Jeg håper det nye året byr på mange gode leseropplevelser.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Mari!

      Det er heldigvis ingen som sier at man skal holde tellingen over bøker man kjøper i løpet av året. Det var bare noe jeg fikk lyst til å gjøre for min egen del i fjor for å bli litt mer bevisst på hva jeg gjør. Jeg har lenge visst at jeg kjøper mer enn jeg leser, men var nysgjerrig på hvor stor forskjellen er. Prøver å bli flinkere til faktisk å lese bøkene jeg kjøper. Så får vi se hvordan dét går etterhvert.

      Slett
  6. Weeee! Årets beste lesaroppleving, faktisk!

    SvarSlett
    Svar
    1. Vel fortjent! :)

      (Jeg er visst fryktelig dårlig til å sjekke om jeg har kommentarer som venter på moderering.)

      Slett