tirsdag 31. desember 2013

Årsoppsummering 2013

Her kommer den obligatorsike selvangivelsen for 2013. Sannsynligvis mest interessant for meg selv.

Året i tall

Totalt har jeg lest 68 bøker.

Av disse er:
...26 skrevet av mannlige forfattere, 37 av kvinnelige og 5 har forfattere av begge kjønn
...35 lest på norsk, 30 på engelsk og 3 på fransk
...55 skjønnlitterære og 13 fagbøker (hvorav 10 var pensum)
...40 kjøpt av meg selv, 5 gaver fra venner/familie, 11 lånt, 6 anmeldereksemplarer og 5 gaver i forbindelse med bokbloggertreffet

Året ut fra fjorårets lesemål

I desember i fjor satt jeg meg åtte lesemål. Jeg hadde tenkt å kopiere dem inn her og kommentere resultatet, helt til jeg så hvordan jeg skrev dem. Å fatte meg i korthet er definitivt ikke min greie, så tar kortversjonen av dem her:

1: Lese minst halvparten av bøkene i Lines lesesirkel og en av dem skal være Krig og fred
2: Antall uleste bøker i hylla skal ikke være større 01.01.14 enn det var 01.01.13
3: Lese minimum åtte fantasybøker skrevet av norske forfattere
4. Lese minst åtte realistiske romaner av nordamerikanske forfattere
5: Levere nyskrevet tekst til hver skrivegruppe
6: Lese minst åtte novellesamlinger
7: Lese bøker på de fem språkene jeg behersker godt nok til å lese bøker på, og forsøke meg på et sjette. (Jeg skrev seks og syvende, men kan tydeligvis ikke telle. Bokmål, nynorsk, svensk, dansk og engelsk er fem, ikke seks.)
8: Skrive flere blogginnlegg som omhandler bøker/litteratur på andre måter enn å være rene bokomtaler.

Dommen?
Jeg leste akkurat halvparten av bøkene i lesesirkelen, men ikke Krig og fred. Da den sto for tur, var jeg nedgravd i pensum, og russisk mastodont var ikke det som fristet mest som avkobling. Regner likevel dette målet for fullført.
Jeg greide ett av tre mål som handlet om antall. I løpet av året ble det 11 fantasybøker av norske forfattere, noe jeg er godt fornøyd med, men bare fire realistiske romaner av nordamerikanske forfattere og skuffende én enslig novellesamling.
Jeg har heller ikke lest bøker på svensk eller dansk i løpet av året, men jeg har lest ikke bare én men faktisk tre bøker på fransk. (Det hjelper å melde seg opp til eksamen for å pushe seg selv.) I tillegg leste jeg faktisk ei bok på det nordamerikanske språket cree, men det var kun ved hjelp av ord for ord oversettelse gitt på forelesning, så det teller egentlig ikke.
De to målene som handlet om skriving (5 og 8) gikk så dårlig at jeg later som de ikke står der, mens målet om status quo i antall uleste bøker visste jeg kom til å ryke allerede før jeg skrev det. Det endelige resultatet ble 83* flere uleste bøker i hylla per 1. januar 2014 en tilsvarende dato 2013. Hoveddelen av de nye bøkene er kjøpt brukt.

(* Måtte plusse på tre her da jeg slumpet innom en bokhandel på nyttårsaften også, gitt. Men leste en av dem før dagen var omme.)

 

Årets beste bok, måned for måned og totalt til slutt

(Komplett oversikt finnes i denne lista)

I januar leste jeg fem bøker. To av dem likte jeg ikke (2 og 3), de tre resterende var gode. Favoritten denne måneden var Monstermenneske.

I februar leste jeg fire bøker. Én var pensum, to falt ikke i smak og valget er derfor lett: Favoritten er den eneste av bøkene denne måneden jeg faktisk likte, The Dispossessed.

I mars leste jeg seks bøker. Tre av dem var pensumbøker, og greier ikke havne på toppen av lista. Av de tre resterende vinner Motpaven prisen som månedens bok enkelt.

I april leste jeg syv bøker. Tre av dem var pensumbøker, én likte jeg ikke (17), og én var litt for tung til å bli favoritt (19). Da står det mellom to svært ulike bøker der jeg likte begge veldig godt, Northanger Abbey eller Enders spill. Valget faller på førstnevnte.

Mai var eksamensmåned, og jeg leste bare tre bøker. Jeg likte alle tre, men tror månedens vinner må bli Ready Player One.

Juni ble den store fantasymåneden med ni leste bøker, alle innen samme sjanger. Jeg likte samtlige, men valget er likevel enkelt. Månedens beste var Ocean at the end of the Lane.

I juli leste jeg fem bøker. Én var pensum foran høstsemesteret som ikke var startet enda, og relativt tørr selv om den handlet om noe jeg synes er spennende. Tre av de fire resterende bøkene var jeg litt avmålt begeistret for, og månedens soleklare vinner blir derfor Odinsbarn.

I august leste jeg fire bøker og likte alle. Men How to kill a Mockingbird var favoritten.

I september leste jeg fire bøker, og jeg har litt problemer med å kåre en vinner denne måneden. Ingen av disse fire tok meg helt med storm, men Purple Hibiscus var den jeg likte best.

I oktober leste jeg fem bøker, og igjen er valget enkelt. The Handmaidens Tale var så god, at ingen av de andre er i nærheten av å kunne konkurrere.

I november leste jeg syv bøker. Én var pensum, og de andre leste jeg med litt varierende grad av begeistring. Men igjen går Atwood av med seieren med Oryx og Crake.

I desember leste jeg åtte bøker, og dette blir også måneden med hardest konkurranse om topplasseringen. Til slutt står valget mellom tre bøker: The Twistrose Key, Hvis noen ser meg nå og Mors gaver. Bestemannsprisen går til sistnevnte.

Konklusjonen må være at det har vært et bra leseår.
Når jeg går gjennom lista mi fra måned til måned på denne måten, ser jeg at jeg har lest mange gode bøker og det er vanskelig å sette dem opp mot hverandre. Men fordi dette er en årsoppsummering vil jeg gjøre det likevel, og avslutter året med denne usannsynlig profesjonelt designede seierspallen:


Prisen for årets beste leseopplevelse går til Neil Gaiman, mannen jeg alltid har hatt lyst til å like bøkene til, men som ikke traff meg før nå. Med The Ocean at the End of the Lane slo han imidlertid beina under meg, og årets førsteplass var det derfor liten tvil om.
Andreplassen sneik Cecilie Enger seg inn på helt på tampen av året med Mors gaver. Denne traff en nerve det gjorde vondt å pirke på, men som det var umulig å la være i fred da jeg først hadde begynt.
Bronseplassen i år går til Odinsbarn av Siri Pettersen. Det tok meg litt tid å komme inn i boka, men da den først grep tak, var det ikke snakk om å slippe. Den henger i buksebeinet enda, i påvente av neste bok ut i serien.

Godt nytt leseår til alle lesere, og takk for det gamle!

6 kommentarer:

  1. Dette ser ut som eit godt leseår. Eg blir stadig meir nysgjerrig på Cecilie Enger, sjølv, eg. Eg har ikkje lese noko av henne, men du er jo ein av fleire bloggarar eg ofte deler smak med (når det kjem til realistisk litteratur, i alle fall), som har anbefalt denne. Atwood var eit høgdepunkt for meg òg i år, eg har òg lyst til å lese meir av henne, etter å ha lese The Handmaid's Tale.

    Takk for eit fint 2013 - det har vore veldig koseleg å treffe deg på ordentleg òg! Håper på fleire fine møter i det nye året!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har heller ikke lest Cecilie Enger før nå, men likte i hvert fall denne boka veldig godt. Har lest flere bøker der voksne hovedpersoner må håndtere både det praktiske og det følelsesmessige ved å miste foreldrene, senest Helene Uris "Rydde ut", men "Mors gaver" hadde noe ekstra i forhold til lignende bøker jeg har lest. Tror du vil like den.

      Håper som deg på flere fine møter i 2014 :)

      Slett
  2. Kjempefin oppsummering. Jeg gleder meg til å lese Engers bok. Ser også at Odinsbarn ligger høyt hos veldig mange bloggere. Gøy at fantasy kan få til det. Ser frem til å følge bloggen din i år også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg synes også det er veldig morsomt at norsk fantasy plutselig har fått ganske mye oppmerksomhet i år, og håper det fortsetter. Gleder meg til å lese din vurdering av Engers bok, definitivt en højdare for meg i hvert fall.

      Slett
  3. Vi har samme førsteplass! HURRA!

    SvarSlett