lørdag 19. desember 2015

Patty Smith - Just Kids

TittelJust Kids
Sjanger: Memoar
Forlag: Bloomsbury
Utgitt2010
Sidetall: 279 s.
KildeKjøpt selv
SpråkEngelsk

La meg begynne med forventningen.
Noen ganger bare veit jeg at jeg kommer til å like ei bok. Dette var ikke som i fjor da Ingvild Rishøi kom med ny novellsamling og jeg var nervøs da jeg begynte fordi jeg var redd den ikke skulle være like bra som de forrige. Med Just Kids var det en visshet: Jeg kommer til å falle for denne boka.
Så jeg har spart den. Sett på den i bokhylla og smilt, gledet meg til desember siden jeg allerede da jeg kjøpte den i februar hadde bestemt at den skulle være mitt bidrag til dame med hatt-kategorien i Moshonistas biografisirkel.

Hvor kommer denne forventningen fra?
Utelukkende fra ting jeg har hørt om boka. Jeg må innrømme at jeg visste nesten ingenting om Smith før jeg begynte å lese. Noen helt overflatiske faktaopplysninger, utover det ingenting. Jeg er veldig lite opptatt av musikk. Jeg vet lite om kunst. Jeg har aldri vært i New York. Men det betyr ikke at jeg ikke kan like å lese om de samme tingene og ha glede av det. Kanskje heller det motsatte.

Noen lys brenner sterkere enn andre.
Det samme kan man si om mennesker, og det er nettopp disse menneskene det er spennende å lese om. Just Kids handler om Patti Smith og Robert Mapplethorpe, to mennesker med en ekstrem drivkraft som møtes tilfeldig og nesten umiddelbart begynner å dra i samme retning. For dem er det bare én ting som teller: kunsten. Alt annet er i beste fall nødvendigheter på veien dit, men det er aldri et spørsmål om det finnes et dit det er om å gjøre å finne veien til. Det begynner som et kjærlighetsforhold og slutter som et inderlig vennskap, to mennesker som finner deler av seg selv i hverandre. Boka gjennomsyres av en intens tosomhet, dette er deres historie. Alle andre mennesker, hvor viktige de enn har vært i de respektives liv må i Just Kids finne seg i å være bipersoner.

Likevel er boka også et portrett av en tid og et sted: New York på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet. De to bodde en stund på legendariske Chelsea Hotel og krysset veier med mange av tidens berømtheter, men her er berømmelsen strippet vekk og det er menneskene de møtte som står igjen. Selv om jeg sier at dette er Patti og Roberts historie, er det aldri tvil om at deres historie bare er en av mange, en bitteliten del av helheten, men det er den delen Smith kjenner og kan fortelle.

Just Kids var for meg ei bok å drømme seg bort i, akkurat slik jeg visste den kom til å være. Det er ingenting her som roper idyll, det er ikke en romantisk kunstnerfantasi jeg ønsker meg. Det som appellerer til meg er kompromissløsheten, viljestyrken, drivkraften som ligger bak. Vissheten om at det du driver med er viktig, er det viktigste, at du er en del av et miljø som aksepterer det du driver med. Jeg elsker historier om mennesker som har disse egenskapene, som jobber hardt og lykkes innenfor sitt kreative felt. Som satser alt og reiser til storbyen med tomme hender, som har det motet de aller fleste mangler.

Om noen skulle være i tvil: jeg likte Just Kids akkurat så godt som jeg visste jeg kom til å gjøre.
Og akkurat derfor er dette alt jeg greier å si om den.

14 kommentarer:

 1. Så nydelig en omtale:)
  Og så interessant å lese fordi du har et helt annet forhold/ikke-forhold til Patti Smith enn jeg. Jeg vokste opp med musikken hennes, danset og sang etter "Because the night belongs to lovers". Var på konsert med henne i Trondheim for et par-tre år siden, fikk signert Just Kids da hun besøkte en bokhandel her.. Men tenk, enda har jeg ikke lest boka, selv om jeg kjøpte den før den kom på norsk.. Min lille fobi mot å lese engelsk kanskje? Selv om jeg vet at den er enkel å lese.. bare tull. Jeg skal lese den på nyåret. Den og. Takk for påminnelsen .:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fine ord! Jeg har så vidt begynt å høre på musikken nå etter å ha lest boka, men ikke kommet veldig langt i det prosjektet. Mest fordi jeg, som jeg skrev over, ikke er spesielt interessert i musikk. Men boka var veldig god, og vil neppe være mindre god av at du kjenner henne bedre enn det jeg gjorde.

   Slett
 2. Veldig fin omtale. Og en fin påminnelse til meg om hvorfor jeg hadde lyst til å lese den i utgangspunktet. Skjøv den langt ut av bevisstheten etter at jeg hørte henne lese lydbok (Nesbø), som om monoton lydbokstemme negerer alt man har gjort forut. Jeg har den samme fascinasjonen var lidenskaplige kunstberetninger og - ikke minst tidsepoken - som du, så boka er egentlig et must. Selv om jeg blir trist bare av å se på coveret - fordi jeg vet hvordan det går.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er i hvert fall en omtale og ikke en anmeldelse ;)
   Jeg synes ikke boka i første omgang er trist, selv om den selvsagt er det også. Innrømmer gjerne at jeg måtte ta en pause i lesingen mot slutten fordi jeg ikke følte for å la tårene renne på toget. Men den handler mer om liv enn død, og du burde absolutt lese. Og ut fra hva du sier om lydbokstemme bør du lese selv.

   Slett
 3. Jeg er overhode ikke overrasket over at du likte denne boka! Den er og blir fantastisk! Jeg leste denne boka i vår - før jeg reiste til New York i påsken. En av årets beste bøker! Og hun har kommet med en ny bok - som kommer på norsk neste år. Det er bare å glede seg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kommer neppe til å vente med å lese 'M Train' til den kommer på norsk. Tenker den kommer allerede i januar, er i hvert fall veldig klar for det nå :) Og ja, boka er fantastisk. Er med på min topp 10 liste i år også.

   Slett
 4. Takk for suverent godt tips! Jeg er solgt! :-)

  SvarSlett
 5. Denne har jeg hatt stående i bokhyllen en stund og syntes jeg hørte noe om en musikk-kategori i biosirkelen til neste år. Da skal den endelig leses. Har egentlig ikke noe særlig forhold til Patti Smith jeg heller, men har merket meg denne boken som en jeg tror jeg vil like. Jeg var på konsert med henne i sommer og det endret ikke akkurat på lysten til å lese, for en dame!

  SvarSlett
  Svar
  1. Rock var vel kategorien allerede i runde to neste år, så anbefaler absolutt å velge denne da. Jeg kjøpte den i Paris i februar og har gledet meg siden.

   Slett
 6. Takk for ei fin omtale. Denne gler eg meg til å lesa!

  SvarSlett
 7. Hurra for at du likte! Flott omtale :-)

  SvarSlett