torsdag 31. desember 2015

Månedsoppsummering desember - og lesemålene 2015

Det er den siste dagen i desember, tid for å oppsummere måneden som har gått.
Siden dette også er årets siste dag, betyr det også en oppsummering av lesemålene for 2015.

I desember har jeg lest åtte bøker og ett tegneseriealbum. Eller, jeg vil ha gjort det innen dagen er omme for jeg har fremdeles noen få sider igjen av Personar du kanskje kjenner som jeg skal lese ferdig så snart jeg har lagt ut dette innlegget. Månedens liste ser slik ut:

 • Synnøve Macody Lund - Personar du kanskje kjenner
 • R. Goscinny og A. Uderzo - Asterix: La Rose et le Glaive
 • Mari Moen Holsve - Halvgudene
 • Toni Morrison - Elskede 
 • HG Wells - The Invisible Man 
 • Ørjan N. Karlsson - Tidsrosen (Lansetrilogien #1)
 • Eirin Gundersen - Du er et menneske nå
 • Patti Smith - Just Kids
 • Kim Gordon - Girl in a band (lydbok)

To lydbøker, syv på papir. 
To memoarer, en diktsamling, en tegneserie og fem romaner.
Tre på engelsk, fem på norsk og én på fransk (!). 
Seks kvinner, tre menn.

Jeg skal ikke si så mye om hver bok her. To har jeg allerede skrevet om, to skal jeg skrive om i den siste norsk på norsk runden før nominering til Bokbloggerprisen 2015, og Elskede var en del av bokhyllelesingen hos Hedda og skal få eget innlegg snart. 

Girl in a band likte jeg, men ville sannsynligvis likt den bedre om jeg hadde lest selv, siden Kim Gordon var en relativt monoton innleser. The Invisible Man var mye morsommere enn jeg hadde trodd, til tider på grensen til slapstick med en usynlig mann som driver med fantestreker. I starten irriterte den meg fordi boka la det fram som et stort mysterium hva som var galt med denne rare mannen som sjekket inn på et hotell på den engelske landsbygda. Tips: Om du bygge ei bok rundt et mysterium, ikke ha løsningen på mysteriet som tittel på boka… Men når hemmeligheten var avslørt, synes jeg som sagt boka var ganske fornøyelig, likevel uten å være et stort høydepunkt i leseåret. Ei annen bok som overrasket meg var Halvgudene som er norsk fantasy skrevet for barn, men som likevel greide å engasjere meg som voksen. Ja, boka er enklere enn den typen fantasy jeg liker best, og ja, den inneholder ganske mange formelbaserte elementer, men den ga meg likevel lyst til å lese fortsettelsen - flaks, siden den allerede står i hylla. Det siste jeg har lest denne måneden var et Asterix album på fransk, lest nå ene og alene for å kunne krysse av 'bok på fransk' på lista over lesemål. Jeg har likt Asterix siden jeg var barn, det har ikke gitt seg enda, men jeg er aller mest fornøyd med å ha lest hele albumet uten ordbok uten å ha gått glipp av veldig mye.

Så, hvordan gikk det så med lesemålene mine for 2015?
*trommevirvel*

Jeg greide alle sammen! For aller første gang siden jeg startet med lesemål, og med litt målbevisst innsats på slutten. Jeg trengte 2 kryss for 1001-bøker denne måneden, noe The Invisible Man og Elskede ga meg. Jeg trengte to kryss for norskskrevet fantasy eller science fiction, noe jeg fikk for Tidsrosen og Halvgudene og jeg trengte ei bok på fransk, voilà: Asterix. Det føles litt som juks å telle et tegneseriealbum som fransk bok, men ikke nok til at jeg ikke gjør det likevel. I tillegg fikk jeg to nye kryss for norske 2015 bøker, to for bokhyllebøker og to for biografier, slik at den endelige liste for 2015 ser slik ut: 

 • 25/20 norske bøker utgitt i 2015
 • 18/15 bøker off the shelf, det vil si bøker som sto i bokhylla per 1. januar 2015
 • 8/8 bøker på 1001-lista, som oppgitt hos Lines bibliotek
 • 11/6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
 • 8/6 andre faglitterære bøker
 • 5/5 bøker som er norskskrevet fantasy/science fiction
 • 6/5 novellesamlinger
 • 1/1 bok på fransk

Da gjenstår bare å ønske alle godt nytt leseår, og satse på at 2016 gir dere alle mange gode leseopplevelser!

4 kommentarer:

 1. GRATULERER! Er det ikke deilig?

  The Invisible Man har jeg ikke lest ennå, men kommer sikkert til å trekke den fram på slutten av 2016, Wells er min go-to når jeg trenger lettleste 1001kryss, vet ikke hva han egentlig har gjort for å fortjene den statusen..

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk, føler det burde finnes et eget trofe for dette ;)

   The Invisible Man var perfekt for et kjapt 1001-kryss på slutten av året, så den planen kan anbefales. Ei bok som endret veldig karakter i løpet av teksten, noe som er godt gjort på bare 150 sider. Hva Wells har gjort? Det hjelper vel veldig å være først. Eller i hvert fall å regnes som å være først. Men etter å ha lest to av bøkene hans i år, er jeg positivt overrasket. Fikk mye mer ut av dem enn jeg trodde jeg ville gjøre.

   Slett
  2. Altså, for å fortjene statusen som lett-lest-siste-liten-kryss-dude, ikke som 1001verdig. Syns han har fortjent 1001plasseringene sine, men kanskje ikke måten jeg leser ham på, alle disse årene senere.

   Slett
  3. Ah, jeg misforsto litt da. I så fall tror jeg svaret er enkelt: Han skrev korte bøker. Om man skal unngå skjebnen som enkle kryss på slutten av året, må du skrive 'Krig og Fred'.

   Slett