lørdag 30. april 2016

Månedsoppsummering april

Hvor ble det av april? Jeg føler måneden akkurat hadde begynt, og i morgen er det plutselig mai. Alle innleggene jeg hadde planer om å skrive denne måneden dukket aldri opp, og lesingen gikk forholdsvis tregt. I stedet har jeg kjøpt ni nye bøker og to tegneserier og lista over bøker jeg har lyst til å lese nå med en gang er latterlig lang. Hvor legger jeg inn søknaden om å få satt inn en ekstra leseuke mellom onsdag og torsdag igjen?

Uansett, dette er lista over det jeg fullførte i april:
 • Wiebe, Fowler, Bonvillain & Brisson - Rat Queens: Vol. 3 Demons  
 • Catherynne M. Valente - The Girl who Circumnavigated Fairyland in a Ship of her own Making 
 • Caitlin Moran - Moranthology (lydbok)
 •  Edith Wharton - The Age of Innocence
 •  Jeff Lemire og Dustin Nguyen - Descender Vol. 1  
 •  Viv Albertine - Clothes, Clothes, Clothes, Music, Music, Music, Boys, Boys, Boys
 •  Michel Faber - Under the Skin

To tegneserier, en lydbok og fire papirbøker. Færre titler enn i mars, men likevel en bedre lesemåned fordi jeg faktisk likte alle bøkene denne måneden. Viv Albertines bok har jeg allerede skrevet om, og Edith Wharton er månedens valg til 1001-sirkelen og skal også få eget innlegg. Øvrige bøker får kun en kort oppsummering her.

Jeg startet  måneden med Under the Skin, ei bok jeg har sett mange anbefale på nett, stort sett med ordene: "Boka var fantastisk og du burde lese den, men jeg kan ikke si noe mer om den uten å ødelegge opplevelsen." Jeg har tenkt mitt, jeg mener: Noe må du da kunne si uten å spoile boka. Men etter å ha lest den ser jeg poenget. Hele grunnen til at jeg likte den er måten den er bygget opp på. Du kastes rett inn i historien uten å gis mange holdepunkter på hvor du befiner deg, og gleden med lesingen var å samle sammen alle små hint og på den måten gradvis utvide totalbildet av situasjonen. Boka er ganske grotesk og forutsetter at du tåler bøker som beveger seg utenfor virkeligheten slik vi kjenner den i dag, men tåler du det kan jeg anbefale et forsøk.

Moranthology er et utvalg av Caitlin Morans spalter og intervjuer som tidligere har stått på trykk i aviser, og jeg likte den godt. Aller best liker jeg Morans fremføring av tekstene i lydbokformatet: Moran som leser Moran er foreløpig det eneste jeg har kommet over som virkelig har fungert for meg som lydbok. Det er (stort sett) lett, det er morsomt og det er britisk. Perfekt følge på togturen til jobb, selv om jeg ikke alltid er enig i det hun skriver.

The Girl who Circumnavigated Fairyland in a Ship of her own Making var månedens overraskelse for min del. Det er veldig mange booktubere som er svært entusiastiske når de snakker om denne serien, og jeg ble inspirert til å teste til tross for at dette er ganske langt utenfor hva jeg vanligvis leser innen fantasy. Jeg liker grim og gru, gjørme og vold og historier der alt går til helvete, mens dette er en morsom og tøysete barnebokserie. Men jeg likte den. Historien var spennende, verdenen fantasifull og variert og boka snakker aldri ned til leseren selv om den er skrevet til barn. Den greide dessuten å overraske meg med en helt annen slutt enn jeg trodde skulle komme, så jeg gikk faktisk rett ut og kjøpte oppfølgeren.

Rat Queens er en fantasytegneserie inspirert av rollespill om fem badass jenter som slåss mot monstre, plyndrer og gjerne avslutter dagen med en heidundrende fest på nærmeste kro når dagen er slutt. Jeg likte den første utgaven, og i motsetning til veldig mange andre likte jeg den andre utgaven enda bedre, så jeg har gledet meg veldig til nummer tre. Dessverre ble jeg litt skuffet denne gangen, jeg har likt historien i de to andre bedre, men jeg kommer til å fortsette videre likevel. Descender er en ny serie om en verden der roboter var overalt, men nå er nesten alle deaktivert etter at roboter gikk til angrep på menneskene. Vi følger en robot som var programmert som lekekamerat for en ung gutt som våkner alene på en øde planet etter å ha vært deaktiviert i ti år. Jeg likte denne starten, og kommer til å følge med på serien videre.

Målt i leseglede ble det med andre ord en god lesemåned, men målt i kryss var det litt mindre å rope hurra for. Både Under the Skin og The Age of Innocence er på 1001-lista, så to kryss der, og et kryss for deltakelse i biografisirkel gir tre til sammen. Jeg er også ca 150 sider inn i første runde av Jane Eyre, så det er et kryss som kommer neste måned. Men 19/77 i april er fremdeles innafor, total måloppnåelse for andre år på rad - here I come. Jeg må bare begynne å lese noen av bøkene kjøpt før 2016 begynte...

 • 0/3 ganger har jeg lest Jane Eyre av Charlotte Brontë
 • 1/6 bøker skrevet av Doris Lessing
 • 1/5 essaysamlinger
 • 6/25 bøker off the shelf (det vil si som sto i hylla per 31.12.15)
 • 5/12 bøker på 1001-lista
 • 2/6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
 • 4/20 norske bøker utgitt i 2016

6 kommentarer:

 1. Så lenge man er fornøyd med et man har lest, er det jo bra.So am I.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, det er det viktigste. Satser på at mai også blir en måned med kvalitet.

   Slett
 2. Gratulerer med dagen!
  Den leseuken mellom onsdag og torsdag vil jeg også søke om, enig med deg (og Anita) april forsvant så alt for fort. Du har en spennende leseliste som alltid, uten at jeg har lest noen av "dine" bøker. Lykke til med lesingen i mai!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk :)
   Bra, da starter vi underskriftskampanje for den ekstra uken. Litt usikker på hvem jeg skal sende den til når den er klar bare.

   Slett
 3. Føler meg parallellsynkronisert med deg denne månenden.
  Jeg har lest rockebiografi.
  Jeg har lest Faber (sugar) (på din anbefaling, skal lese Under the Skin, også på din anbefaling). Har lest Moranthology, og trodde helt til nå at det var samme boka som Moranifesto, at sistenevnte var oversettelsen, men innså nå at for å høre Moran lese selv må du ha lest på engelsk, noe som medfører at jeg har enda ei Moranbok jeg ikke har lest. Er fullstendig enig i lesingen hennes. Fantastisk! Kunne ikke falt meg inn med papir.

  Jeg skal til og med prøve å få til et telleinnlegg iløpet av dagen (ehm uka, kanskje). Greide nå nesten å kommentere meg ut av min egen skrivetørke. Lesetørke. Mai du skjønne milde!

  SvarSlett
  Svar
  1. 'Under the skin' er litt særere, så litt mer usikker på anbefalingen til deg denne gangen. Til gjengjeld er denne en mer overkommelig størrelse, så om du ikke liker den er investeringen mindre.

   Og når jeg leste din kommentar gikk det plutselig opp for meg at jeg også har lest Moranthology, ikke Moranifesto. Pinlig blemme i oppsummeringen her. Men ja, det er to ulike bøker, og det gir oss begge en til å lese :)

   Slett