mandag 19. mars 2012

Når litteratur (ikke) blir virkelighet

Det siste halve året har for meg vært et fantasy-halvår. Det begynte med at jeg startet på serien Malazan Books of the Fallen, men underveis har det dratt med seg mer. I det siste har jeg begynt å lete fram bøker og tekster om fantasy også. Planen er at det kommer et mer omfattende innlegg om akkurat det om ikke lenge.

I dag skal jeg bare dele en link. I en artikkel på smithsonianmag.com hevdes det at dagens negativt vinklede science-fiction fortellinger, som for eksempel The Road, faktisk kan hemme vitenskapelig fremskritt. SF-forfatter Neal Stephenson "fears that no one will be inspired to build the next great space vessel or find a way to completely end dependence on fossil fuels when our stories about the future promise a shattered world."


Litt senere i artikkelen står det: 

Denise Caruso, a science policy researcher at Carnegie Mellon University, agrees that “science fiction helps [scientists] think about how the work they’re doing might eventually turn out.” It can even help them think about morality. Worldbuilding, she says, helps people anticipate how innovations might be used for good or ill in daily life.
At dagens teknologi påvirker science-fiction historier, er selvsagt. Men jeg må innrømme at jeg ikke har tenkt stort over at det også kan være motsatt.


Les hele artikkelen her.

2 kommentarer:

  1. Det var en veldig interessant vinkling på saken, tusen takk for tipset, Elisabeth. Nå er det jo heldigvis sånn at det skrives langt mer sci-fi enn kun historiene som følger i sporene til The Road. Så forskerene vil vel fortsatt kunne finne sci-fi som inspirerer tenker jeg.

    SvarSlett
  2. Ja. Selv leser jeg langt mer fantasy enn science fiction, så skal ikke skryte på meg noe stort overblikk over den sjangeren.

    Men nå om dagen tenker jeg ganske mye på hva det er som fascinerer meg med den fantastiske litteraturen og hva den fantastiske itteraturen tilfører. Og for meg snudde denne artikkelen tankene litt på hodet. Det er alltid spennende med tekster som får deg til å se ting fra en annen vinkel.

    SvarSlett