lørdag 2. februar 2013

Breaking news: Mer samlesning av norsk fantasy

Hagen ved Hever Castle. Bildet har jeg tatt selv. 
I fjor bestemte jeg meg for å lese norskskrevet fantasy, og flere ville være med på reisen. Dermed ble det en samlesning ut av det, noe som gjorde de første nølende skrittende inn i et nytt område ekstra spennende.

Men jeg har ikke tenkt å gi meg der. I lesemålene mine for 2013 har jeg satt opp at jeg skal lese åtte norskskrevne fantasyromaner i løpet av året. I utgangspunktet hadde jeg ikke planer om å lage en ny samlesning ut av det, men etter klar beskjed fra Knirk om at hun vil være med, har jeg innsett at jeg ikke har noe valg. (Legg til et glimt i øyet ved lesing av siste ledd av den setningen.)

Jeg har imidlertid tenkt å gjøre det litt annerledes enn i fjor. Da var samlesningen et ganske intensivt leseprosjekt over tre sommermåneder. Denne gangen har jeg planer om å spre det utover året. Litt etter inspirasjon fra Lines lesesirkel, som jeg også skal være med på i år, men mest ut fra at jeg innser mine egne begrensninger: Deltakelse i to lesesirkler i tillegg til studier, krever planlegging. Lesing skal ikke være verken stress eller plikt, og jeg har planer om å ha tid til å lese andre ting også.

Dette er hva jeg ser for meg så langt:
Progresjon: Ei bok per måned
Oppstart: Mars
Bloggdato: 2. mandag i måneden. (Det gir datoene 11.03, 08.04, 13.05, 10.06, 08.07, 12.08, 09.09, 14.10, 11.11, 09.12)

Hvilke bøker?
I fjor var utvalget preget av å være laget av en som ikke hadde spesielt god oversikt over området, nemlig meg. Jeg tok en kikk i mine egne bokhyller og fant tre av titlene der, resten var basert på noen kjappe google-søk kryssjekket mot hva jeg kunne finne i hyllene på Drammen bibliotek. Resultatet ble ei liste på åtte bøker, der to strengt tatt ikke var fantasy og en tredje ikke ble lest av noen.

Det vil nødvendigvis bli litt på samme måte i år. Denne samlesningen er i utgangspunktet ikke et forsøk på å utdanne norske bloggere i emnet norsk fantasy. Akkurat dét er en oppgave jeg ikke er rett person til å utføre. (Mange foretrekker kanskje det norske ordet fabelprosa framfor fantasy, men det begrepet favner videre enn det jeg er ute etter akkurat her.)

For meg er målet langt mer egoistisk: Jeg forsøker stake meg ut en kurs inn i et område jeg ikke kjenner spesielt godt fra før. Å kalle det en samlesning er mest en åpen invitasjon til den eller de som måtte ønske å være med på reisen. (Hei Knirk! *vinke*)

Med det sagt presenterer jeg her en liste på ni bøker jeg selv har lyst til å lese. Den inneholder like mange mannlige som kvinnelige forfattere, har titler fra fem ulike tiår (men ingen fra vårt eget) og inneholder bøker fra både voksen- og barneavdelingen. Jeg har sjekket at samtlige titler skal finnes på mitt lokale bibliotek. Utvalget er basert på ei liste sendt meg av en som faktisk har oversikt over dette landskapet, men som sagt.... dette er et utvalg basert på hva jeg personlig har lyst til å lese i år. For et bredere utvalg, sjekk www.fabelprosa.no.

Øyvind Myhre: De siste tider (1976)
Gerd Brantenberg: Egalias døtre (1977)
Bente Lohne: Julias reise, de lange sverdene (1982)
Ailo Gaup: Trommereisen (1988)
Axel Jensen: Epp og Lul (1960 og 1992)
Gro Dahle: Fem vinder over Tamalon (2001)
Thore Hansen: Enhjørninger gresser i skumringen (2004)
Ragnfrid Trohaug: Landet alltid raudt (2005)

To kommentarer til utvalget:
1) Epp og Lul er strengt tatt en serie på to bøker, men siden begge er på rundt 150 sider, burde det være overkommelig å lese begge på en måned. De er dessuten sci-fi heller enn fantasy, men siden jeg har lyst til å lese dem, står de på denne lista likevel.

2) Den observante leser vil merke seg at jeg har oppgitt ti datoer, men bare bøker nok til åtte av dem. Tanken er at noen andre skal fortelle meg hvem de to siste bøkene bør være. Fyr løs med forslag.

For øvrig: Bøkene er nå listet kronologisk etter utgivelsestidspunkt (med unntak av Epp), men vet ikke om det er den beste rekkefølgen å lese dem i. Har du en mening om det, hører jeg gjerne den også.

Vil du være med, så heng på!
(Men litt mindre bindene påmelding her enn i eventyret.)

18 kommentarer:

 1. "Denne samlesningen er i utgangspunktet ikke et forsøk på å utdanne norske bloggere i emnet norsk fantasy."

  Men du løfter likevel fram sjangeren, så hurra for deg, Elisabeth! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv om det ikke er utgangspunktet, kan det jo være en fin bieffekt :) Er vel bare et forsøk på å si at det ikke er særlig systematisk.

   Slett
 2. Klart jeg vil være med! :-)
  Det var veldig gøy i fjor og jeg ser jeg kommer til å møte bøker jeg ikke har hørt om dette året og!

  SvarSlett
 3. Jeg har et forslag forresten, på en fantastisk norsk fantasy. Nemlig Lars Mæhles Landet under isen. Den er utgitt i 2009 og er en ungdomsbok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Når du sier det... Den har jeg sett på biblioteket og tenkt jeg skulle lese, men aldri kommet så langt. Forslaget er notert! :) Og så fint at du vil være med i år også!

   Slett
 4. Hmmm... Blir vel muligens litt tråling på biblioteker for å se om man kan få tak i enkelte av disse bøkene. Får se om jeg får tak i dem, så kan det hende jeg blir med på et par.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bli med på det du har lyst til. Morsomt med mange omtaler av bøker.

   Slett
 5. Så spennende! :) Kommer til å følge med på lesingen din! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra. Ble sittende å kikke gjennom cosplaybloggen din. Så mange kule kostymer, imponerende!

   Slett
 6. Fikk lyst til å bli med på samlesingen - blir å lese det jeg kan uten å stresse : )

  Gleder meg : )

  SvarSlett
 7. Jeg er med. På alle håper jeg. Vet du om noen er skikkelig tjukke? Det krever litt forberedelser nemlig. Er Øyvind Myhre førstemann ut? Det er jo bare å sette i gang å finne boka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg TROR Gro Dahle er den største med rundt 400 sider. Men den er regnet som barnebok, så tenker at den sikkert ikke er veldig tunglest.

   Vi kan vel like gjerne lese kronologisk, og spare til slutt de to siste. Ser det kom flere forslag på FB, pluss Lars Mæhle over her. Men alle de er for gamle til ditt ønske, skal se litt på det.

   Slett
 8. Ja, og så ønsker jeg meg en nyere bok. 2005 er tross alt åtte år siden. Har vi ikke noe vi kan lese fra de siste tre åra?

  SvarSlett
 9. Akkurat nå går det litt trått med lesinga, men det var jo morsomt med samlesing i fjor da! Jeg skal prøve å samle leselyst og disiplin, så får vi se hvor langt det rekker ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bli med på det du har lyst til. Kanskje fantasy er det som trengs for å vekke leselysten igjen? :)

   Slett
 10. Les gjerne fantasy fra Panthera også;) Vi har jo gitt ut litt forskjellig fantasy, vi har jo Fabulaserien, men siden serien fremdeles ikke er avsluttet anbefaler vi Fiji Kitsune:) Er noen bokbloggere som allerede har lest den tror jeg.
  Uansett, gøy at du setter fokus på fantasy:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Siden denne kommentaren kom til etter at jeg hadde satt opp endelig liste, skjer det ikke i denne omgang desverre. Men om det blir en runde til, skal jeg ha Pantera i bakhodet.

   Slett