lørdag 20. juli 2013

Roadtrip til bokland

Jeg tror første gang jeg hørte om Halfdans bokhus var hos Jørn på aroundbooks. Siden da har jeg hatt lyst til å reise dit, og i dag dro jeg og pappa på roadtrip. Jeg hadde store planer om å ta masse bilder av dette fantastiske stedet, men så fort jeg var der ble jeg altfor opptatt av å gå og snoke hyllelangs til å huske på slike trivialiteter. Men Norge Rundt var der og lagde reportasje i 2010, se den i stedet.

Fasiten for min del: 35 nye bøker for den nette sum av 600 kroner...

Og målet om at antallet uleste bøker i hylla 31.12.13 ikke skulle være høyere enn samme dato året før, det kan jeg vel begrave med det samme. 

Her er i hvert fall fangsten. (For listeversjon, kan man se under juli i oversikten over bøker anskaffet i 2013.)

Egentlig så jeg etter lesesirkelboka A Handmaidens Tale. Den fant jeg ikke, men det ble likevel fire Margaret Atwood-bøker på meg. Oryx og Crake har jeg hatt planer om å lese lenge. De andre tre, Alice Grace, Råd fra villmarken og Den blinde mordersken vet jeg mindre om.
Toni Morrison har jeg ikke lest noe av, men lest mye positivt om. Da jeg til slutt fant ut at jeg slulle ha to bøker til for å ende opp på et rundt beløp å betale, falt valget på Elskede og Paradis.

Cora Sandel, ei annen dame jeg vet jeg burde ha lest. Alberte-trilogien og ei novellesamling fikk bli med hjem, slik at denne mangelen i litterær dannelse kan rettes opp.

Doris Lessing har skrevet en av bøkene jeg liker aller best, nemlig The Golden Notebook. Har lest flere andre av bøkene hennes, med litt mer varierende innstilling, men for ti kroner stykket, er det bare å fylle opp med dem som mangler i bokhylla.

Litt norsk samtidslitteratur fikk være med hjem. Vigdis Hjorths Død sheriff fordi jeg hørte henne snakke om den en gang, og ble nysgjerrig. Roy Jacobsens Grenser fordi jeg hører han skriver så bra, men likte ikke den eneste av bøkene hans jeg har lest til nå (Frost). Men alle fortjener en sjanse nummer to. Han får sin med denne. 

Vera Henriksen var min absolutte favoritt da jeg gikk på ungdomsskolen og var veeeeeldig opptatt av alt norrønt. Som voksen har jeg kjøpt bøkene hennes, men ikke lest dem om igjen, er litt redd for at fortryllelsen fra den gang da skal brytes. Jeg trodde Kongespeil manglet i bokhylla, men når jeg kom hjem så jeg at det var feil. Da har jeg to.

Engelsk fantasy til en tier. Da er det på tide å teste ut Goodkind, et navn jeg har sett i mange hyller, men aldri plukket opp.

Litt lett blanding. Middlemarch leste jeg en gang for lenge siden, men husker ingenting. Å lese Lolita i Teheran kan jeg huske å ha lest positive omtaler om. Philip Roth er en mann jeg tenker jeg burde ha lest, og da ble det Gift med en kommunist fordi det var den første jeg så. Chinua Achebe faller egentlig i samme kategori.

Altså, hva disse har til felles må være at de har dyr i tittelen, Ville svaner og Hestehodetåken. Sistnevnte kjøpt fordi jeg alltid har likt den tittelen så godt og aldri har lest Ola Bauer. Førstnevnte var et øyeblikks innfall. Det må alltid være med minst ei bok i et slikt utvalg som er valgt helt på måfå.

Før jeg dro, tenkte jeg at det jeg skulle se etter var gamle Lanterne-bøker med science fiction på norsk. Jeg kjøpte alle jeg så. Aner starten på en samling her.
Umberto Ecos Rosens navn kommer i to bind. Forrige gang jeg prøvde meg, oppdaget jeg da jeg var kommet hjem at jeg hadde to av nummer 1 og ingen nummer 2. I dag fikk jeg omsider komplettert serien.

9 kommentarer:

 1. Her var det mange spennende bøker og flere flotte forfattere! Herlig med sånne kupp. Får vel si at det var en veldig god fangst:) Og når skulle det hele være ferdiglest...? ;) Fortsatt god sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe... ferdiglest? Kommer sikkert aldri til å lese -alle- disse. Har allerede altfor mange bøker i hyllene som jeg ikke har lest til å ha slike illusjoner.

   Slett
 2. Fint at det ble et vellykket besøk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra tips! Kommer sikkert til å dra tilbake også, kanskje med en litt mer konkret plan enn denne gangen. Ble en god bunke bøker på pappa også, så alt i alt en bra roadtrip :)

   Slett
 3. Fantastisk mye god litteratur til røverpris. Fortsatt god (lese)sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fornøyd med fangsten ja. Anbefaler å ta turen, men er vel litt drøyt å kjøre helt fra Bergen.

   Slett
  2. Ja, det er litt langt, men det paradoksale er at jeg var i nærheten i forrige uke, hadde nemlig lovet datteren min en tur til sommarland i Bø, men ante dessverre ikke om dette stedet da!

   Slett
  3. Oi, ja, fra Bø er det jo ikke langt. Da håper jeg Bø sommarland ga mersmak, så du kan love bort en tur neste sommer også ;)

   Slett
 4. Her var det mykje spennande! Eg kan anbefale Cora Sandel, eg trur Alberte og friheten er den eg liker best av desse tre. Den blinde mordersken er den einaste (dessverre) boka eg har lese av Margareth Atwood, men den likte eg og veldig godt. Rosenes navn er seig, men det er verdt å komme gjennom den. Eg meiner å ha lese at Umberto Eco har sagt at han har gjort ho tung, fordi han vil ha lesarar som er motivert for å kjempe seg gjennom dei første 100 sidene. Det er ganske arrogant, men det er nok til å få meg til å bite på kroken, i alle fall.

  SvarSlett