mandag 6. mars 2017

Boktur til Edinburgh

Årets boktur med Silje er gjennomført, og var like vellykket som de to tidligere utgavene. Det er mye som kan skrives om en slik tur, men siden dette nå en gang er en bokblogg, velger jeg å fokusere på det som har med bøker å gjøre.

Advarsel: Dette blir ganske langt. Jeg kunne kanskje ha delt det i to, men velger å la det stå til.

#helanoghalvanpåtur

Søndag

Vi landet i Edinburgh litt over ti i vindvær, men solskinn. En halvtime senere når vi var gjennom passkontroll og bagasjehenting, var det blitt grått og regnvær. Akkurat som jeg var blitt fortalt på forhånd - det er mye vær i Edinburgh, og gjerne alt i løpet av en dag.

Inne i byen begynte vi å traske rundt, og fant ganske raskt et skilt som annonserte en "Book Lovers Tour" som startet om en time. En kjapp lunsj, og vi var klare for trasketur i regnet. I etterkant føltes det litt som om guiden hadde sine helt egne ideer om hva som var byens litterære minnesmerker, og var mest opptatt av statuer eller plaketter som ikke fantes på stedene han mente de burde være. Eller hang for høyt opp på veggen. Eller var dårlig vasket så de var vanskelig å lese. Underveis på turen sluttet det å regne, men i stedet blåste det så det var vanskelig å stå oppreist. Noe som er grunnen til at ingenting ble tatt bilde av underveis.

Det ble bare ett bokhandelbesøk denne dagen, til Blackwells. En stor bokhandel med godt utvalg, og en stor avdeling for akademiske fagbøker. Jeg trengte lesestoff til kvelden siden jeg ikke hadde med meg noe fra Norge, og med en 3 for 2 deal på veldig mange bøker overrasker jeg vel ingen om jeg sier at jeg kjøpte tre.

Det viste seg imidlertid å være mindre nødvendig med lesestoff til kvelden, siden vi var helt utslåtte etter å ha stått opp midt på natta og var i seng før halv ti. Jeg rakk fem sider før jeg sovnet.

Mandag

Den første dagen med dedikert bokshopping, og den første butikken ut var Armchair Books. En sjarmerende brukthandel med smekkfulle hyller, men likevel oversiktlig og enkelt å finne frem. Akkurat slik jeg liker det. Anbefaler virkelig et besøk hit, for den som liker å gå på skattejakt i hyllene. Peter Bell Books ligger vegg i vegg, men de var stengt mandager så den måtte vi greie oss uten.


Vi fortsatte videre til Edinburgh Books, en annen brukthandel. Vi var ikke like begeistret for denne, vi hadde litt problemer med å finne frem til det vi synes var spennende, og utvalget passet ikke oss like bra. Det betyr ikke at vi ikke handlet, jeg fikk med meg tre titler derfra også. Og etterpå leste vi at vi sannsynligvis burde ha gått ned i kjelleren - ut fra skiltene i butikken trodde vi det bare var musikk og noter der nede, men i en brosjyre vi fikk et annet sted, stod det at kjelleren var stedet for "bargain books". Nåja, vi greide vel handle nok selv om vi gikk glipp av den.


Neste stopp var Main Point Books, en annen bruktbutikk med godt utvalg av romaner. Nå begynte vi å bli ganske kalde. Det var rundt null grader ute, og ikke mye varmere inne i noen av disse butikkene, og det å gå med bærepose i hånda førte til frosne fingre. Det stoppet meg ikke i å gjøre posen enda litt tyngre, og to nye bøker ble med herfra også. Neste butikk på planen var Pulp Fiction Books, men vi konkluderte etter hvert med at den måtte være nedlagt, vi fant den i hvert fall ikke der kartet påsto den skulle være. I stedet fant vi Cornerstone Books, som viste seg å være en religiøs bokhandel med midlertidig tilholdssted i ei brakke bak en kirke. Vi kjøpte ingenting, men var veldig takknemlige for oppvarmingen og for å få igjen følelsen i fingrene.

Dagens siste bokhandel var kjedebutikken Waterstones. Den har kanskje ikke samme sjarm som bruktbutikkene, men den tar det igjen i størrelse og utvalg. Det er alltid spennende å gå gjennom en Waterstones butikk og se på alle utvalgene som ligger på bord rundt i butikken. Her jobbet jeg virkelig hardt for å begrense meg - jeg ville ha alt! Jeg endte likevel opp med fem titler, to av dem tegneseriealbum. Og dagens viktigste kjøp: En totebag som løftet alle bokkjøpene opp på skuldra så hendene var frie til å varme seg i jakkelomma.


Tirsdag

Det var ikke bare bøker som sto i hodet på oss i Edinburgh, og vi startet tirsdagen med en gåtur opp til Arthur's Head, en utdødd vulkan som ga strålende utsikt over byen. Også et sted som anbefales den som ikke er redd for ganske bratte oppoverbakker, og jeg må innrømme at frøken høydeskrekk ikke var like høy i hatten hele veien. Men er veldig fornøyd med at vi kom til topps.Turen opp og ned tok rundt tre timer, da hadde vi utsatt bokshoppingen lenge nok. Dagens første var The Bookworm - en butikk som ligger litt utenfor allfarvei men som absolutt var verdt gåturen! Jeg har skjønt jeg har en svakhet for butikker som stabler paperbacks liggende, og jeg forelsket meg umiddelbart. Dessuten var alle bøkene jeg hadde bestemt meg for å se etter linet opp, den ene etter den andre og innehaveren veldig pratsom og hjelpsom. Det var også den billigste butikken så langt, de fleste bøkene kostet £3. Å begrense seg var vanskelig umulig. Jeg kjøpte ni bøker. Klok av skade hadde jeg i det minste med ryggsekk.


Etter dette var vi relativt slitne, og bestemte oss for at det var på tide med lunsj. Og når vi først satt, fant vi ut at det å sitte var ganske deilig, så vi ble sittende ganske lenge. Selvsagt med hver vår bok.


Da vi endelig orket å reise oss igjen (også kjent som: da jeg hadde lest ut boka mi), gikk vi videre til neste stopp: Till's Bookshop. Om jeg måtte velge, tror jeg kanskje jeg ville sagt dette var min favoritt av alle butikkene vi var i underveis. Igjen smekkfulle hyller, mange spennende bøker, diskret pianomusikk som bakgrunnslyd og en innehaver som satt gjemt inne på et bittelite bakrom og bare stakk hodet ut for å si at vi bare måtte komme inn og spørre om det var noe vi lurte på. Fem nye bøker fant veien ned i sekken.


Vi trodde vi skulle innom Oxfam books på veien, men det var blitt så seint at den var stengt. Like greit, jeg bar allerede ganske tungt. Så var siste planlagte stopp South Banks Books. Det var inget høydepunkt, men vi kjøpte én bok hver likevel. Og vegg i vegg var Blackwells der vi var på søndag, og selvsagt måtte vi kikke innom en gang til. Ikke at vi skulle ha noe mer nå, men det er alltid lov å kikke! En god stund senere, og med to nye bøker i sekken gikk turen omsider tilbake til leiligheten.

Onsdag

På det nåværende tidspunktet ble vi nesten flaue av å se på bokbunkene som tårnet seg opp på bordet i leiligheten, og hadde bestemt at dette var dagen for sightseeing. Vi åpnet med frokost på puben som lå rett under leiligheten vår der JK Rowling skal ha skrevet deler av Harry Potter bøkene. Puben har derfor blitt en turistattraksjon i seg selv, særlig doene som er helt nedtagget av Harry Potter fans som skriver sine hilsner.

Den første Harry Potter boka ble skrevet i Edinburgh, noe som var tydelig flere steder i byen.

Etter frokost dro vi til Edinburgh Castle og var skikkelige turister.


Vi hadde imidlertid én bokhandel igjen på listen over de vi absolutt ville se, Looking Glass Books som skulle være kombinert kafé og bokhandel med Alice i Eventyrlandet tema. Da vi kom fram dit, oppdaget vi imidlertid at denne var nedlagt. I stedet ble det et nytt langt kafébesøk med nesa i hver vår bok, før Silje lurte på om vi ikke kanskje skulle ta en tur til på Waterstones. Hun måtte jobbe virkelig hardt for å overtale meg, det tok kanskje så mye som ett helt sekund før jeg sa ja. Men denne gangen skulle jeg virkelig ikke kjøpe noe. Helt til jeg plutselig så ei bok jeg hadde sett etter hele tiden liggende i stabler på et bord. Og siden de hadde kjøp 1, få 1 til halv pris måtte jeg også ta med meg en av dem jeg la tilbake forrige gang vi var der. Men det var alt. Helt til jeg begynte å lese litt i ei tredje bok mens jeg ventet på at Silje skulle bli ferdig å kikke og plutselig hadde lest tre kapitler og det var helt umulig ikke å kjøpe den også.

Så var det blitt ettermiddag, og vi hadde egentlig ikke så mye mer planer. Så vi bestemte oss for å gå og se på statuen av Sherlock Holmes.


På veien derfra så vi to ledige lenestoler inne på en Starbucks som så helt perfekt ut for å sitte og lese, så da ble det ny lesepause. Før det ble middag på en irriterende bråkete pub og deretter pakking og koffertveiing i leiligheten.

For de av oss som ikke handlet i bokhandelen på flyplassen på torsdag, slutter altså fortellingen om bokturen her. Med 38 nye bøker med hjem og en koffert som veide 19,8 kg og dermed  med goood margin holdt seg innafor Norwegians tillatte 20 kg. Okei, så hadde jeg to bøker i ryggsekken også, men det var jo derfor jeg hadde sekk.

For den som vil følge i våre fotspor anbefaler jeg å google 'bookshops in Edinburgh' og skrive ut kartet.
God tur!

Årets artigste skilt!

19 kommentarer:

 1. Dere er forbilder for hele bokblogg-Norge tør jeg å påstå. Dra på tur hovedsakelig for å gå i bokbutikker er liksom ikke helt akseptert blant mine nærmeste.. da er det veldig fint å vise dem at det finnes andre enn meg som ønsker å holde på med slik galskap. Jeg er kjempemisunnelig og samtidig ganske inspirert! Nå gleder jeg meg til onsdagens bokliste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo nesten så jeg rødmer her! Men bare nesten.

   Det må jo innrømmes at dette ikke var helt aksepetert blant mine nærmeste heller. Før jeg gjorde noe så smart som å dra på tur med Silje. Det anbefales :)

   Slett
 2. Eg er i sjokk over at det går an å ta med seg 38 bøker heim frå ein tur på fire dager, eg får nærmast hettå etter 10. Når det skal seias så reiser eg og som regel på tur med folk som ikkje syns det er noko gøy å henge i bokhandel etter bokhandel, så med dokke to hadde det sikkert vore annleis :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bli med på tur, så skal du se det blir langt over 10 på deg også ;)

   Slett
 3. Jeg reiser alene når jeg flyr rundt i bokhandlere, og kanskje blir det noen færre bøker av det.. ?
  Men å dra på boktur med en likesinnet må jo bare være fantastisk!
  Har dere vært i Dublin?
  Mye litterært der, museer etc, og sikkert bokhandlere også.
  Writers museum, James Joyces hus, med mer.. anbefales.

  Takk for flott innlegg som jeg skal vende tilbake til når jeg skal til Edinburgh igjen, en gang..

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er ganske flinke til å pushe bøker på hverandre ja, så kan hende det hadde blitt færre om jeg var alene. Eller kanskje ikke. Jeg passerte 20 på en 2 dagers tur til Dublin uten Silje også.

   Så svaret er ja, jeg har vært i Dublin, to ganger til og med. Men Silje har ikke, og neste års tur er planlagt dit! :)

   Slett
 4. 38 bøker er imponerende! Det høres ut som en drømmetur, og som de andre sier synes ikke de jeg pleier å reise med at dette er den beste måten å bruke ferien på heller. Har ellers vært i Edinburgh to ganger, men ikke fått med meg alle disse bokhandlene. Waterstones har jeg handlet på og har muligens kikket lengselsfullt inn i noen av de andre da vi var på felles sightseeing rundt i byen. Ser ut som dere har hatt en kjempefin tur:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Spenningen med 38 bøker er om man får med seg alle hjem. Men det gikk bra, denne gangen også. Og skal man få med seg bokbutikker er det nok lurt å velge reisefølge med omhu ;)

   Slett
 5. Jeg føler jeg gjentar alle andre her, men hallo! 38 bøker! Jeg blir både skremt, imponert, forferdet og stolt på dine vegne :-D Skremt ble jeg også av bildet av Armchair-butikken. Den hylla i taket virket ikke veldig trygg å gå under!

  Ellers: Godt å se og lese at dere ikke BARE var inne i bokhandler når dere først var i fantastisk fine, koselige Edinburgh. Håper dere fikk med dere noen roundabout-forklaringer også. Om ikke får dere være glade for at dere ikke vet hva dere gikk glipp av :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hylla var nok tryggere enn den ser ut på dette bildet :)

   Og jada, vi fikk sett litt av Edinburgh også. Litt av å være med på litterær gåtur, litt av å vandre rundt på egenhånd. Jeg hadde ikke fått med meg før du kommenterte på forhånd at Edinburgh er "din" by, men jeg kan skjønne hvorfor. Jeg ble også veldig sjarmert, og vil gjerne tilbake.

   Slett
 6. Et flott innlegg. Skulle gjerne vært med, men hadde nok ikke kommet hjem med så mange bøker. Imidlertid er Dublin en av mine ynglingsbyer, men jeg har ikke vært på museene som står i en kommentar lengre oppe. Det får bli neste gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)
   Jeg har heller ikke vært på noen av de museene i Dublin, jeg har bare vært der på to korte helgebesøk. Men kanskje det blir en endring på det neste år. Jeg har også likt Dublin veldig godt, og gleder meg til å dra tilbake.

   Slett
 7. For en tur! Neste gang jeg skal på utenlandsreise så skal jeg definitivt undersøke hvilke lokale bokhandlere som finnes før jeg reiser. Jeg er som regel alltid innom bokhandlere på reise, men har aldri gått særlig systematisk til verks.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en viktig research å gjøre, i hvert fall om du skal på boktur. Det er vel ikke alle turer som har plass til like mange bokhandler som våre, men har man sjekket ut på forhånd kan man i hvert fall finne frem til og velge de beste!

   Slett
 8. Utrolig! Jeg reiser til Edinburgh i morgen, så nå har jeg mange gode tips! Men, jeg må kanskje velge én bokhandel, for vi har allerede altfor mange andre ting vi har lyst å gjøre i Edinburgh. Takk for mange gode tips i alle fall, og det ser ut som at du hadde en flott tur!

  SvarSlett
  Svar
  1. God tur - og hyggelig du kunne finne noen tips!

   Slett
 9. Det er alltid så utrolig bra å være på tur med deg, Elisabeth. Det er gøy å se hvor samkjørte vi er med tanke på hva vi må fokusere på. At vi denne gangen fikk se litt av byen OG lest i tillegg er fantastisk! Takk for god oppsummering og super tur! Gleder meg til Dublin �� (Jeg må tilbake til Edinburgh også, for en magisk by).

  SvarSlett