onsdag 8. mars 2017

Edinburgh Bookhaul

Jeg har allerede skrevet om bokhandlene vi besøkte i Edinburgh og sagt at jeg endte opp med totalt 38 nye bøker, om du regner de to tegneseriealbumene som bøker. Noe Silje insisterer på at jeg må gjøre, så dermed basta. Jeg måtte i hvert fall vente til jeg kom hjem og kunne stable bøkene inntil veggen før jeg kunne lage ett sammenhengende tårn.


For de (meget) spesielt interesserte kommer her en liste over bøkene jeg kjøpte og hvorfor jeg kjøpte dem:

Amy Liptrot -  The Outrun
De siste par årene har jeg blitt veldig glad i å lese personlige memoarer. Denne hadde jeg hørt om på en podcast, den er skotsk (man må kjøpe noen skotske bøker i Skottland) og jeg ble nysgjerrig. Den handler om en kvinne som flytter tilbake til Orknøyene etter å ha levd flere år i London og utviklet et alkoholproblem.

Lucia Berlin - A Manual for Cleaning Women
Denne har jeg villet lese i evigheter. Har plukket den opp i bokhandler og lagt den tilbake utallige ganger. Dette var gangen jeg ikke la den tilbake.

China Miéville - This Cencus-taker
Jeg er nysgjerrig på Miéville, og har allerede to av bøkene hans i bokhylla. Men de er store og skremmende, og denne bitteliten. Så tanken var at om jeg likte denne, kan det kanskje motivere meg til å lese de to andre. Jeg har allerede lest ferdig boka, og tror det kan fungere.

Hilary Mantel - A Place of Greater Safety
Jeg elsket Wolf hall og Bring up the Bodies. Jeg syntes novellesamlingen The Assasination of Margaret Thatcher var tam og lettglemt. Men dette er en historisk roman fra den franske revolusjonen, og jeg er overbevist om at dette er Mantel som gjør det Mantel kan best.

Toni Morrison - Love
Jeg hadde bestemt meg før jeg dro om at jeg skulle se etter flere Morrison bøker etter at jeg leste Beloved i 2015 og ble mektig imponert. Dette var den ene de hadde hos Armchair Books, så da kjøpte jeg den, selv om dette var en jeg aldri hadde hørt om.

William Faulkner - The Sound and the Fury
Folk som snakker om bøker på YouTube har overbevist meg om at jeg må lese Faulkner. Dette er hans mest kjente bok, så jeg tok den med meg.

James Joyce - Dubliners
Jeg har aldri lest Joyce. Jeg føler jeg bør lese Joyce, men har ikke lyst til å lese Ulysses. Og neste års boktur går til Dublin, så jeg tenkte at før da bør jeg ha lest denne.

Muriel Spark - The Prime of Miss Jean Brodie
Jeg er overbevist om at jeg vil like Muriel Spark. Dette er den andre boka hennes jeg har kjøpt, men har enda ikke lest noe. Silje har imidlertid lest og anbefalt, så jeg stoler på henne.

William Shakespeare - The Merchant of Venice
Jeg har faktisk ikke lest noen av Shakespeares skuespill, det må jeg gjøre noe med. Denne var i utgaven jeg har bestemt meg for å samle på som en serie. Med denne har jeg nå to.

Chaucer - The Canterbury Tales
Jeg har ikke lest Chaucer heller, men jeg har lyst. Så hvorfor ikke kjøpe utgaven brukt til en mye hyggeligere pris?

John Prebble - Culloden
When in Scotland - kjøp skotsk historiebok om skotsk slag? 

Susan Hill - Howards End is on the Landing
Fordi Silje tok den ut av hylla, ga den til meg og sa at denne måtte jeg lese. Det har jeg allerede gjort, og konkluderer med at hun hadde rett.

Vladimir Nabokov - Pnin
Denne har jeg allerede lest og likt, men i lånt utgave. Jeg ville ha min egen, og her var den i en orange Penguin-paperback med søt strektegning på coveret.

Mary Beard - SPQR
Jeg har lest mye gammel historie, men nesten ingenting om romerne. Mary Beard er anerkjent akademiker og har rykte på seg for å skrive godt for et allment publikum - så dette må da være et godt sted å starte?

Ben Judah - This is London
London er min by. Denne boka ser på London fra øynene til veldig mange ulike personer og skal gi også dem som bor der et nytt syn på byen. Har hørt bra ting om den på YouTube.

Roald Dahl - Madness
Dahl var min favorittforfatter som barn, men jeg har lest lite av det han har skrevet for voksne. Denne novellesamlingen er en del av en serie på fire, der målet må være å samle alle fire til slutt. Men jeg greide å begynne med bare én.

Jeff Lemire og Dustin Nguyen - Machine Moon: Descender #2 
Jeff Lemire og Dustin Nguyen - Singularities: Descender #2
Bind to og tre av en tegneserie der jeg allerede har lest nummer en og likt den veldig godt.

Kurt Vonnegut - Slaughterhouse 5
Igjen fordi Silje sier jeg må lese.

Barbara Kingsolver - The Poisinwood Bible
Fordi Sophie Carlon på YouTube sier jeg må lese .Og fordi jeg i det siste har blitt litt opphengt i romaner eller sakprosa fra det koloniale Afrika, og der passer denne rett inn.

Cormac McCarthy - Suttree
YouTube har overbevist meg om at jeg vil like McCarthy. Selv har jeg bare lest The Road, og den likte jeg veldig godt. Suttree har av flere blitt trukket frem som en favoritt, og er en av dem jeg har hatt mest lyst til å lese.

Ali Smith - The Accidental
Jeg har bare lest How to be both av henne, ei bok jeg bare likte halvparten av. Men jeg vil gi henne en ny sjanse, og valgte meg denne. Dessuten er hun skotsk.

Philip K. Dick - Ubik
Kjøpte denne fordi det var noe kjent med coveret og jeg tenkte at dette var en jeg hadde sett etter. Det viste seg at det var noe kjent med coveret fordi jeg allerede har boka i hylla mi.

Sarah Waters - Tipping the Velvet
Jeg har lenge villet lese noe av Sarah Waters, og dette er en av hennes mest kjente titler. Tok den derfor med på tross av cover med bilder fra BBC-serien.

Edith Wharton - Roman Fever
Jeg leste Age of Innocence i fjor, og vil lese mer Wharton.

Hilary Mantel - Fludd
Denne hadde jeg aldri hørt om, men ble nysgjerrig.

Anthony Andrews - Greek Society
Mer antikk historie. Jeg vet ikke så mye om grekerne heller, og denne skal fokusere på hverdagslivet Det synes jeg er spennende.

James Baldwin - Giovanni's Room
Jeg er nysgjerrig på Baldwin, dette er den boka jeg har hørt mest om.

Toni Morrison - Mercy
Samme grunn som for den andre Morrison boka nevnt over.

Jeffrey Eugenides - The Marriage Plot
Føler Eugenides er en elsk/hat forfatter, men jeg vil prøve. Og denne er det flere norske bokbloggere som liker, så valget falt på denne.

Doris Lessing - African Laughter
Ei Lessing-bok som manglet i samlingen min.

Elizabeth Smart - By Grand Central Station I Sat Down and Wept
Denne har jeg hørt skal være fantastisk vakker, og basert på den første siden ser det ut til å være helt rett. Selvsagt måtte den med.

Herodotus - Histories
Den originale historieboka som er sitert hos alle andre. Mest sannsynlig er mye ren fiksjon og funnet på av forfatteren selv, men etter å ha lest utallige sitater i diverse andre bøker er det på tide å lese originalen.

Benny Lewis - Fluent in 3 months
Ei bok om hvordan du lærer deg å snakke et fremmedspråk flytende i løpet av tre måneder? Ja takk.

Cormac McCarthy - Blood Meridian
Dette er den andre Mc Carthy boka jeg har veldig lyst til å lese. Så da kjøpte jeg den.

Sarah Moss - The Tidal Zone
Denne har jeg hørt mye om på YouTube, men jeg hadde egentlig ikke planer om å kjøpe den. Men etter å ha lest de tre første kapitlene i bokhandelen, var det helt klart at denne måtte være med meg hjem.

Sarah Bakewell - At the Existentialist CaféDenne boka kjøpte jeg i julepresang til Silje og har siden  angret på at jeg ikke kjøpte en til meg selv samtidig. Jeg leste Bakewells forrige bok og likte den veldig godt. Og Silje hadde med seg denne til Skottland, så jeg vet hun likte den veldig godt. Nå vil jeg lese også, og her hadde de den i paperback!

Sinclair Lewis - It Can't Happen Here
Ei bok skrevet i 1935 som handler om "a vain, outlandish, anti-immigrant, fear-mongering demagogue" som stiller som presidentkandidat i USA med løfte om å gjøre "America proud and prosperous once more". Hvordan kunne jeg la være? 

18 kommentarer:

 1. Mange spennende bøker jeg ikke hadde hørt om. Takk for bok tips.

  SvarSlett
 2. De to McCarthyene er mannens to beste. Suttree er favoritten min. Cormac på sitt mest optimistisk. Prosaen er helt utrolig.

  Ellers har du jo klart å få med deg et utrolig variert utvalg bøker. Det er en del titler her jeg også har lyst til å lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var et par booktubere jeg følger som leste veldig mye McCarthy i fjor, en av dem leste alle i kronologisk rekkefølge. Og begge to var veldig begeistret for akkurat disse to bøkene. Så der har du inspirasjonen. Betryggende å høre at det er flere som har samme mening. (Jeg har allerede to uleste McCarthy-bøker i hyllene mine, men har ikke greid å begynne på dem fordi det var disse to nye jeg hadde lyst til å lese!)

   Og ja, det ble vel ganske variert til slutt. Jeg satt en stund med følelsen av at Silje kjøpte smarte, intellektuelle bøker, mens jeg bare kjøpte lettvektere. Men når jeg ser over lista nå, er den vel ikke akkurat veldig lettvekterpreget likevel. Det ville i så fall være første gang James Joyce var plassert i den kategorien ;)

   Slett
  2. Suttre var en ukjent tittel for meg. Ekstra gøy at det attpåtil er Maris favoritt! Her må det googles litt, skjønner jeg :)

   Og pssssst, bare så du er forberedt: The Road er ganske utypisk McCarthy-isk.

   Slett
 3. Blood Meridian! Elsker at dette er året alle norske bokbloggere plutselig snuser på McCarthy. Ellers har Silje rett ang Slaughterhouse 5. Og jeg er også veldig nysgjerrig på China Miéville, men synes godt du kan lese ham først...

  (Forrige gang jeg var på storbyferie (London) kom jeg hjem med to ny e-bøker og en sånn fargelegging for voksne bok. Skjønner at jeg har misforstått noe).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har allerede lest This cencus-taker, og den var bra. I hvert fall bra nok til at jeg vil lese mer. Jeg skal se om jeg greier å skrive noe om den, det er ikke en lett bok å si noe om. Veldig mystisk, mye antydninger og stemning og nesten ingen klare svar.

   Ref. McCarthy, les hva jeg svarte Mari over. Hadde bestemt meg i fjor for at jeg måtte lese McCarthy i år, og nå er jeg plutselig en av mange. Det er nesten så jeg tror jeg er trendy.

   Forrige gang jeg var i London var jeg på tur med to som ikke en gang ville inn i en bokbutikk. Og jeg greide likevel komme hjem med 11 bøker...

   Slett
  2. Stine! Det betyr at du må være med oss på tur. Vi er superflinke til å påvirke både oss selv og den andre til å kjøpe bøker :P. (Jeg kjøpte kun 32, forresten).

   Slett
  3. "jeg kjøpte kun 32"
   Pfft... amatør! :D

   Slett
 4. The Outrun: Denne fikk jeg veldig lyst til å lese, måtte legge den til på Goodreads. Så den hadde fått strålende kritikk.

  Manual: En venninne kjøpte denne på Island nylig, men glemte den igjen der. Jeg aner ikke hva den handler om, men hun hadde virkelig gledet seg til å lese den.

  Census: Jeg trodde han var en kvinne.. bommet litt for ofte på slikt.

  Safety: Jeg begynte på denne en gang i tiden, men kom ikke langt. Synes starten var tung og klarte ikke å henge med. Men det er lenge siden, jeg leste den på Kindle og jeg tror ikke jeg leste mange sidene før jeg ga opp. Prøver nok på nytt en gang jeg har litt mer konsentrasjon.

  Love: Jeg har en merkelig følelse av at jeg ikke vil like Morrison, men jeg aner ikke hvorfor. Tror nesten jeg bare må lese en bok av henne en gang og se om jeg får bekreftet eller avkreftet fordommene.

  Fury: Hatt planer om å lese den lenge, elsker min utgave av boken. Kommer aldri så langt dessverre. Trenger et lite spark..

  Dubliners: Enda en jeg har som jeg ikke har lest.

  Jean Brodie: Ditto

  Merchant: Så en filmatisering på ungdomsskolen som jeg ikke likte. Det setter dessverre litt for sterke spor.

  Canterbury: Åååh, denne har jeg så lyst til å lese. Tror den er midt i blinken for meg. Kjøpte min utgave da jeg var i Canterbury og bodde i en pub som hadde gitt navn til alle rommene etter kapitler fra boken.

  Culloden: Er dette noe jeg kan ha hørt om i Outlander? Høres kjent ut. Sett deler av serien, ikke lest bøkene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leste 'Beloved' og trodde det skulle være et enkelt 1001-kryss fordi boka ikke var veldig tykk. Det var feil. Tung å komme gjennom fordi den krevde 100% konsentrasjon hele tiden, men knallbra. Språklig fantastisk! Så selv om det var deler av boka jeg ikke var like begeistret for, er jeg i hvert fall sikker på at jeg MÅ lese mer av henne.

   Høres ut som et fantastisk sted å bo i Canterbury. Jeg har bodd der en natt jeg også, men ikke i Chaucer rom.

   Culloden er et kjent slag fra skotsk historie som involverer Bonnie Prince Charlie og jakobitteropprøret. Jeg har verken lest eller sett Outlander, men et kjapt google-søk foteller meg at dette skjer i samme periode, så ikke usannsynlig at du kan ha hørt om det der.

   Slett
 5. Landing: Kun lest The Woman in Black, ikke hørt om noen andre av henne.

  Pnin: Jeg var overbevist om at jeg kom til å like denne, men gjorde ikke egentlig det.

  SPQR: Står klar i bokhyllen.

  London: Jeg elsker London. I tre-fire dager om gangen. Så er det fint å komme seg vekk en stund.

  Madness: Jeg har noen novellesamlinger av han stående i bokhyllen. Husker vi leste noen av novellene på skolen og ble ganske sjokkert. Leste Boy i fjor, den var utrolig sjarmerende. Artig å lese om sommerne hans i Norge.

  Descender: *hopper stille over*

  Slaughterhouse: Må nok leses ja! Jeg skal, jeg skal!

  Poisonwood: Har stått med Kingsolver-bøker i hånden x-antall ganger i bokhandlere, men kjøper dem aldri. Fint hvis noen andre får lest noe av henne slik at jeg har et utgangspunkt for å bedømme om jeg handlet rett eller ikke.

  Suttree: Tenker å begynne med All the Pretty Horses, etter at det gikk dårlig med Blodmeridianen. Denne eier jeg ikke, men hvis jeg liker Horses må jeg lese mer..

  Accidental: Hvilken halvpart likte du? Jeg likte begge, husker faktisk ikke hvilken jeg likte best. Jeg må også forsøke meg på noe mer av henne. Tenkte Autumn, siden den potensielt kan bli Bookernominert.

  Ubik: Kun hørt om saueboken. Bør kanskje lære mer..

  Velvet: Tror Sarah Waters kan være noe for meg, men den ene boken jeg har lest av henne var dessverre ikke det. Må prøve meg på en av de mer anerkjente.

  Fever: Haruhi har nettopp lest Innocence også og var veldig begeistret. Dette er enda en forfatter jeg ikke tror er noe for meg, men jeg innser at jeg har mange fordommer som ikke alltid viser seg å stemme.

  Fludd: Kan si det samme som deg..

  Greek: Alltid kjekt å lære mer om ulike historiske epoker, og antikken er definitivt spennende.

  Giovanni: Aldri hørt om verken boken eller forfatteren.

  Mercy: Les begge, så kan jeg velge den som virker mest interessant i etterkant.

  Marriage: Kun lest Virgin Suicides, den likte jeg ikke så godt som jeg trodde. Men jeg var 17. Bør leses på nytt.

  African: Mislikte første bok jeg leste av Lessing, likte andre veldig godt. Aner ikke hvilken som skal bli den tredje.

  Grand: Denne MÅ jeg lese om.

  Histories: En bok jeg gjerne skulle lest, men som jeg er nervøs for at er altfor tung.

  3 months: Yes, please. Jeg vil lære fransk! Duolingo hjelper, det må sies.

  Blood Meridian: Jeg har gitt opp første forsøk. Blir nok et forsøk nummer to en gang jeg er i god lesemodus.

  Tidal: Lurer på om jeg tippet denne som nominert til Bookerprisen en gang. Har tenkt på å lese den, men glemt det litt.

  Cafe: Ikke kjent for meg.

  Can't happen: Kjøpte den nettopp. Må nesten leses i disse dager, vanskelig å ikke bli nysgjerrig på den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha! Så klart verdenes lengste kommentar lå her. Fant den på første forsøk.

   Slett
  2. Synes fremdeles ikke den virker såå lang, hadde trodd det skulle gå uten problemer. Har i det minste lært noe om blogger sine begrensninger. Får finne en anledning til å skrive en like lang kommentar på Wordpress en gang for å sjekke om det står bedre eller verre til der.

   Slett
  3. (her følte jeg at jeg kom inn i midten av en samtale som begynte et annet sted, så måtte ut på leting selv.)

   Kom bare halvveis i kommentarfeltet i går, måtte begynne på jobb.

   Landing: Dette er en bok om bøker. Om Hill som en dag leter etter en bestemt bok i sine egne bokhyller, innser hvor mange uleste bøker hun har og hvor mange gamle favoritter hun vil lese igjen, og starter et prosjekt der hun i ett år kun skal lese bøker fra egne hyller (med noen få, jobbrelaterte unntak). Altså ikke ulikt det veldig mange av oss driver med om dagen ;) Anbefales som inspirasjon! Planen er at blogginnlegg basert på denne er neste ut herfra.

   Pnin: Jeg pleier ikke like morsomme bøker, men denne hadde min type humor. Her var det mye for en språknerd å glede seg over.

   Poisonwood: Skal rapportere tilbake når jeg en gang kommer dit. Faren er at det kan ta litt tid.

   Ali Smith: Jeg likte den moderne delen av How to be both. Den andre delen forvirret meg mest.

   Wharton var brilliant. Jeg har nå samlet meg opp en god haug. Kanskje jeg skal herme etter ditt "lese alt av en forfatter" prosjekt og gå for henne?

   For øvrig: Takk for kommentar som tester kommentarfeltets begrensninger til maks!   Slett
 6. Mye spennende og mye jeg ikke har hørt om før. Skjønner at å reise på tur med Silje og få bokanbefalinger på Youtube er noe en bør unngå om mengden uleste bøker i bokhyllen ikke skal økes betraktelig. Jeg var fan av Roald Dahl både som barn og ung voksen, men tror faktisk jeg har lest mer av novellene hans enn barnebøkene. Jeg ønsket å skrive sånne utspekulerte og makabre noveller som han, og prøvde meg en gang på ungdomsskolen. Han er absolutt en forfatter jeg ville vurdert om jeg skulle fordype meg i et forfatterskap.
  Dette for spesielt interesserte mener du? Det er jo dette innlegget fra Edinburgh jeg har ventet på i hvert fall;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å reise på tur med Silje er definitivt farlig om man ikke vil øke ulestbunken. Hun er veldig flink til å dra bøker ut av hyllene som jeg bare MÅ ha. Og til å rettferdiggjøre alle mine potensielle bokkjøp - sånn at det er jeg som har kjøpt flest bøker når vi reiser hjem. Hver gang. Selv om hun alltid kommer sterkere enn meg på slutten og til og med handler på flyplassen!

   Jeg har bare lest én novelle, den om hun som slår ihjel mannen med et lammelår og serverer mordvåpenet til etterforskerne. Den er brilliant. Den var i en av de andre samlingene, valgte bevisst en av dem der jeg ikke hadde lest noen. Veldig spent på disse.

   Og ja, det er for spesielt interesserte. Men jeg antar at om man har funnet veien til bloggen min i første omgang, er man allerede godt plantet innenfor den kategorien ;)

   Slett
 7. Veldig, veldig late til denne festen. (syk, nå snart over), og hadde egentlig tenkt å kun si herregud, you crazy woman, men etter 2 ukers sengeleie er trangen etter å få sine egne meninger ut, besettende.
  Derfor: (begrenser meg til 5 punkter, må starte forsiktig)

  Dubliners: The Dead har jeg 100s notater på (engelsk gr.fag)
  Sarah Waters: Gjestene var fantastisk (bare bittelitt langtekkelig)
  Sound&Fury: Husker den som strålende.
  Tidal: Boikotter, spotify all the way.
  McCarthy: Fremdeles ikke funnet Meridianen.
  There..


  SvarSlett