Det viktigste jeg tar med meg fra gårsdagen er de gode samtalene jeg hadde med mennesker jeg deler en stor interesse med. Mitt «vanlige» sosiale nettverk er bygget på andre premisser, det var en av hovedgrunnene for å starte en bokblogg i utgangspunktet. Tekst, språk og litteratur er viktig for meg, men ikke nødvendigvis for menneskene jeg har rundt meg ellers. Bloggen er min arena for å formulere tankene jeg har rundt dette, og har gitt meg en form for nettverk der dette er mulig.
Likevel: Ingenting slår samtalen ansikt til ansikt, og muligheten til å møte dette noe abstrakte bloggnettverket mitt til samtale over bordet, er noe jeg satte stor pris på.
Tusen takk til initiativtagerne for å gjort akkurat dét mulig, og ett år til neste gang kjennes akkurat nå som veldig lenge.
Jeg har mye på hjertet i dag, men innser at jeg ikke kan si alt på en gang. Det jeg i hvert fall har lyst til å si noe om, er debatten om bokblogging som har foregått både før, under og etter bokbloggtreffet. Så får resten komme som andre innlegg senere.
1: Jeg hadde gledet meg til gårsdagens paneldebatt, men ble litt skuffet over hvordan den utartet seg. Som mange andre også har sagt, synes jeg den først og fremst var preget av at panelet virket veldig enige, det ble noe vagt og ullent over den for min del. Unntaket var Kristine Tofte, som jeg oppfattet som klar, tydelig og som bevisst spissformulerte seg for å få frem budskapet. Jeg synes imidlertid at diskusjonen denne paneldebatten skapte både i forkant og i etterkant er veldig spennende. Dermed har den jo likevel hatt en funksjon.
2: Det er to ord som denne debatten har gjort veldig sentrale. «God» og «dårlig». To ord som lett setter følelser i sving, men som i seg selv er ganske vage. Det har ved flere anledninger blitt sagt at det finnes gode blogger og dårlige blogger (uten at det har blitt gitt eksempler på noen av dem), men ingen av disse begrepene er objektive kriterier.
En ting kan bare være god eller dårlig i forhold til noe annet, og i kvalitetsdiskusjonen om bokblogger har spørsmålet om hva dette premisset er, foreløpig vært fraværende.
Hva gjør en blogg god? Hvem skal definere dette? Finnes det noen objektive kriterier, eller er svaret at hver enkelt må bestemme for seg selv?
Denne diskusjonen har foregått omkring litteraturen så lenge litteraturen har eksistert uten at man har blitt enige av den grunn, og jeg tror vel heller ikke vi kommer til å bli enige.
Hverken om kriteriene eller om det i det hele tatt finnes noen kriterier.
Jeg tror derimot at det er viktig å få fram at hva det måles etter vil variere. En blogger som er dårlig på én ting kan være god på noe annet og omvendt. Det er ikke svart/hvitt, og hva vi ser etter er forskjellig.
3: Debatten omkring god/dårlig ser ut til å gjøre bokbloggsfæren polarisert. For meg ser det ut som om mange plasserer seg selv og andre på den ene eller den andre siden av skråstreken, der det egentlig er en gradvis overgang.
3: Debatten omkring god/dårlig ser ut til å gjøre bokbloggsfæren polarisert. For meg ser det ut som om mange plasserer seg selv og andre på den ene eller den andre siden av skråstreken, der det egentlig er en gradvis overgang.
Jeg nekter å godta at man må være enten eller, så enkelt er det ikke!
4: For meg er det et vesentlig ord som mangler i debatten: Ambisjonsnivå. Skal man først snakke om kvalitet, er dette for meg et grunnleggende premiss som må defineres før man kan begynne.
5: Om man skal snakke om kvalitet, hvorfor må man ha et negativt fokus og si at ting er dårlig? Er det ikke mer interessant å trekke fram/peke på det man synes er bra, i hvert fall i en generell uttalelse? Da er det også lettere å være konkret, ros fornærmer sjelden. Jeg er enig i at i konkrete tilfeller kan ris være konstruktivt, og jeg sier ikke at vi bare skal være positive og pusete. Men skal man snakke om kvalitet i bokblogger generelt, hvorfor snakke om det som er dårlig? Hvorfor ikke si hva man synes er bra og hvorfor?
4: For meg er det et vesentlig ord som mangler i debatten: Ambisjonsnivå. Skal man først snakke om kvalitet, er dette for meg et grunnleggende premiss som må defineres før man kan begynne.
5: Om man skal snakke om kvalitet, hvorfor må man ha et negativt fokus og si at ting er dårlig? Er det ikke mer interessant å trekke fram/peke på det man synes er bra, i hvert fall i en generell uttalelse? Da er det også lettere å være konkret, ros fornærmer sjelden. Jeg er enig i at i konkrete tilfeller kan ris være konstruktivt, og jeg sier ikke at vi bare skal være positive og pusete. Men skal man snakke om kvalitet i bokblogger generelt, hvorfor snakke om det som er dårlig? Hvorfor ikke si hva man synes er bra og hvorfor?
6: Tommel opp for debatt omkring blogging. At noen stiller spørsmålene tvinger hver og en av oss til å ta stilling til det vi driver med. Bevisstgjøring er bra, blå tær går over. Jeg er enig med Kristine Tofte i at det er fint om bokbloggene kan være en flik av nettet der atmosfæren er hyggelig. Men man trenger ikke alltid være enige for at det skal være hyggelig. Jeg synes ofte de beste samtalene oppstår nettopp når man ikke er det.
Det får være dagens bidrag fra meg.
Amen til deg! Nå var jeg ikke på bokbloggertreffet, men har lest hver en detalj på blogginnleggene etterpå. Ambisjonsnivå er et sørgelig utelatt premiss som gjør sammenlikning av bokblogger fullstendig umulig, og ikke minst poengløs. God/dårlig diskusjonen er ikke interessant sålenge ambisjonsnivåene ikke er like. Du fikk sagt det du :o)
SvarSlettJeg liker dine refleksjoner på punkt 2. Hva legger en i begrepet god og dårlig, og hvilken sammenheng setter man det inn i?
SvarSlettSelv har jeg fått et mindre bastant syn på dette etter at jeg begynte å studere pedagogikk. Jeg synes det skal være plass til ulikt ambisjonsnivå, kvalitet, og følelsesstyrthet, alt etter egne preferanser og utviklingsnivå. Samtidig er jo nettet et offentlig sted, og det skaper et interessant skjæringsspunkt mellom rett og ansvar. Hva legger man mest vekt på, og når kommer de i konflikt med hverandre?
Utrolig godt poeng å trekke inn ambisjonsnivå, det var noe jeg såvidt nevnte selv i en av kommentarene mine til denne debatten. Å gjøre sitt beste i forhold til sitt eget ambisjonsnivå; det tenker jeg får være målet til hver enkelt av oss. Enig i aller meste andre tingene du skriver her også, og er veldig glad for å ha funnet frem til bloggen din:) Den er herved behørig linket til, selvsagt. Kikker nok innom rett som det er fremover!
SvarSlettDu har helt rett. Bloggerens egne ambisjoner bør så absolutt være vesentlig i denne diskusjonen, men det har jammen ikke stått sentralt i ordvekslingen. Som jeg skrev hos Mari også, så synes jeg at debatten har låst seg litt når setninger som "Det finnes mange dårlige norske bokblogger" blir en gjenganger uten at man snakker om ambisjoner, mågrupper, personlige ønsker osv. Er vel derfor så mange har blitt usikre og lei seg, vil jeg tro - og det er heller ikke særlig rart at man kan få inntrykk av at man enten er god eller dårlig.
SvarSlettEllers var det gøy å hilse på deg i går!
Gøy å hilse på deg også! Måtte benytte sjansen til å snakke litt med en med-nerd ;)
SlettJeg er også enig i at ambisjonsnivå er et viktig poeng når man vurderer en blogg. Det er også, som du skriver, ikke noe som nødvendigvis er enten/eller. Som jeg har kommentert på en annen blogg før i dag så er jeg også innimellom av den oppfatning at det f.eks kan bli for mange temainnlegg visse dager - men samtidig er jo mange av dem som deltar på dette blogger jeg følger fast og liker, så kritikken går da ikke på at man er motstander av en blogg eller en blogger. Jeg deltar også selv på temainnlegg i ny og ne, og arrangerer også ett.
SvarSlettTakk for fine innspill!
Takk for godt innlegg både her og i debatten hos Mari! Jeg synes det er et kjempeviktig poeng dette med ambisjonsnivå. Jeg skulle svært gjerne hatt en bokblogg som satte dagsorden, som stilte kritiske spørsmål og tok opp temaer til debatt. Være mitt "ansvar" bevisst. Men slik er ikke hverdagen skrudd sammen. Blogging er, som du sier, et overskuddsfenomen, og i en hektisk hverdag er jeg like lykkelig for hvert innlegg jeg i det hele tatt klarer å skrive ferdig:)
SvarSlettSkulle bare si at jeg var så glad for at jeg fikk snakket bittelitt med deg i går - så får vi håpe det blir mer ved neste anledning!
SvarSlettJa, var veldig hyggelig, selv om det var kort. Synd du måtte dra tidlig, hadde håpet det kunne bli litt mer ved middagen ;)
SlettDu har trukket frem noen gode punkter her. Det er klart at vi alle kunne gjort en bedre jobb og det er bra å ha noe å strekke seg etter, men jeg kjenner også på det med tid og overskudd. Ambisjonsnivået blir da tilpasset etter det. Et annet godt poeng er at vi like godt kan gi hverandre gode konstruktive tilbakemeldinger som dårlige. Selv om vi kan skrive "fint innlegg" og lignende begrunner vi kanskje ikke så hva som var bra.
SvarSlettDet er litt det jeg tenker på når jeg nevner ambisjonsnivå. Man må ikke ha som mål å skrive verdens beste blogg. Det er mange utenforliggende faktorer som spiller inn, ikke minst tid og det at vi gjør dette gratis.
SlettJeg mener at det er helt legitimt å diskutere kvalitet i blogginnlegg på generell basis. Men jeg mener samtidig at jeg ikke vil gå inn å kommentere på samme måte hos en som sier "jeg gjør dette bare for gøy" som hos en som sier "jeg gjør dette for å bli en bedre skribent" for eksempel.
Klipper inn denne som jeg har fått på FB, siden noe krøll gjorde at hun ikke fikk lagt den inn her:
SvarSlettHei! Takk for i går. smile Har skrevet litt her og der på noen blogger ang temaet, så jeg er for trøtt til å gjenta meg selv nå. Men det skal komme et innlegg om treffet i morgen kveld.
Ang ditt siet punkt, mener jeg også at man bør oppføre seg anstendig på nett, noe jeg syns folk gjør i bokbloggsfæren forsåvidt- og man kan godt være uenig og likevel ha nettikette.smile
Mvh Artemisia
Mye jeg kunne skrevet under på her. Veldig hyggelig samtale før middagen, takk!
SvarSlettOg det samme tilbake!
Slett