søndag 30. april 2017

Månedsoppsummering april

April har vært en litt merkelig lesemåned for meg. Jeg startet med å fullføre masse bøker i starten av måneden før det var helt bråstopp i den andre halvdelen. Jeg slutter likevel på ni titler, noe som fremdeles er langt flere enn jeg vanligveis pleier å lese på en måned. 

 • John Freeman - How to Read a Novelist 
 • Max Porter - Grief is a Thing with Feathers
 • Becky Chambers - A Closed and Common Orbit
 • Carrie Fisher - Wishful Drinking 
 • Roald Dahl - Madness  
 • Charles R. Cross - Heavier than Heaven: The Biography of Kurt Cobain 
 • Hannah Kent - The Good People 
 • Ida Lórien Ringdal - Dette skjer ikke  
 • Fiona Staples og Brian K. Vaughan - Saga Vol. 7

Åtte på engelsk, en på norsk.
Fire kvinner, fire menn og en delt.
To lydbøker, ei e-bok og seks papirbøker.
En tegneserie, en diktsamling, tre sakprosa, to romaner, ei novellesamling og en jeg ikke kan definere.

Det har vært mye bra lesestoff denne måneden. Saga Vol. 7 var en god start. Jeg synes serien tapte seg litt i noen nummer i midten, men med de to siste utgivelsene synes jeg serien er tilbake der den startet, og jeg digger det. Dette skjer ikke hadde noen dikt som traff meg midt i magen, og andre som ikke gjorde like stort inntrykk. De første veide imidlertid opp for de siste, så hovedinntrykket var positivt. The Good People var mitt første forsøk på "seriøs litteratur" som lydbok, og det gikk overraskende greit. Boka var god, innleseren også og det krevde bare litt ekstra konsentrasjon å gå fra ren underholdning til noe litt mer krevende. Greit, jeg greide ikke lenger jogge mens jeg lyttet, men jeg kom gjennom likevel. Heavier than Heaven har jeg allerede skrevet om, et godt biografivalg til denne runden i biosirkelen. Madness er en av fire novellesamlinger som ble utgitt i forbindelse med Roald Dahls jubileumsår i fjor. Jeg leste mye Dahl som barn, men hadde før dette bare lest ei av novellene hans. Jeg likte denne samlingen, men det ble etter hvert litt mye av det gode for meg. Litt for mange fikse løsninger samlet mellom to permer, men likte veldig godt de to første novellene. Wishful Drinking var lydbok nummer to denne måneden, denne synes jeg bare var rotete, og den ga meg lite. A Closed and Common Orbit var imidlertid skikkelig feelgood science fiction og riktig bok på riktig tidspunkt. Min "anmeldelse" på Goodreads bestod av ett ord: Awwwww. Jeg synes det er så dekkende at det får stå her også. Grief is a Thing With Feathers vet jeg ikke helt hva jeg skal si om. Jeg leste fordi forfatteren kommer til Lillehammer, og fordi jeg har hørt så mye om den på YouTube. Den ble ingen umiddelbar favoritt for meg, men det kan ha med timing å gjøre. Den siste boka jeg fullførte denne måneden var How to Read a Novelist av John Freeman. Dette er en samling med intervjuer av over 50 forfattere gjort gjennom mange år som journalist og tidsskriftredaktør, og det var veldig inspirerende lesing. Definitivt ei bok av typen som leder til andre bøker. Som om man skulle trenge det. (Man trenger alltid det.)

Så til kryssene:
Ett kryss for deltakelse i biosirkel.
Ett dobbeltkryss for lyrikk og norsk 2017.
Tre kryss for lesing fra egne hyller.
Fremdeles ingen 1001-bøker eller bøker over 500 sider, og bokhylleleserunden hos Hedda har foreløpig falt ut.

Da ser totalen slik ut:
 • 44/80 bøker
 • 10/40 bøker som sto i hylla per 1/1-17
 • 7/20 norske bøker utgitt i 2017
 • 0/12 bøker på 1001-lista
 • 7/10 diktsamlinger
 • 0/5 bøker over 500 sider
 • 2/6 biografier til Ingalills biosirkel

Jeg spår at mai blir en laber lesemåned fordi hodet mitt akkurat nå er helt andre steder. Ting går ikke alltid som planlagt, og nå er jeg og bøkene mine plutselig på flyttefot igjen, denne gang på egenhånd. Fram til det er avklart hvor vi gjør av oss og når det skjer, ser det ut til at konsentrasjon er manglervare. Men jeg har store forhåpninger om at den kommer tilbake når de praktiske tingene er på plass.

Uansett blir det Lillehammer i slutten av mai, og juni er feriemåned - da skal det leses på spreng. Og jeg har allerede passert halvveis til 80, så dette går veien.

18 kommentarer:

 1. Du ligger rimelig godt an, så om mai ikke blir så bra rent lesemessig tror jeg du har ganske mye å gå på.

  The Good People er på leselisten min, men jeg tror ikke jeg våger meg på lyd. Har du lest Burial Rites, og i så tilfelle: hvordan synes du denne var i sammenligning med den?

  Merker at alle leser Becky Chambers for tiden. Føler jeg henger etter, jeg har jo kjøpt den men ikke fått lest den. Vet i grunn ikke helt hvor jeg skal begynne med science fiction, jeg vet bare at jeg vil lese mer av det. Kjøpte nettopp en samling med kinesisk science fiction som virker veldig bra, mulig jeg begynner der.

  Kan anbefale Boy av Roald Dahl dersom du vil forsøke deg på mer av ham som ikke er barnebøker. Jeg har lyst til å lese flere av novellene hans, men ikke kommet meg så langt enda (har mange bøker på samvittigheten..). Leste noen noveller på vgs, så jeg vet hva det går i i det minste.

  How to Read a Novelist fikk jeg lyst til å lese utelukkende fordi du sier den leder til andre bøker. For ja, man trenger alltid det! (uansett hvor uenig andre måtte være).

  Håper mai blir bedre enn du tror og at du har det bra ellers.

  SvarSlett
  Svar
  1. Likte du 'Bruial Rites' vil du også like 'The Good People'. Jeg synes de er ganske like i form og tone selv om selve fortellingen selvsagt er veldig annerledes her. Jeg likte i hvert fall begge.

   Jeg leste den første til Becky Chambers i fjor og hadde den på topp fem lista mi over fjorårets bøker. Tror definitivt det kan være et godt sted å starte en reise innen sci-fi, en myk start, om ikke et veldig typisk eksempel på sjangeren. Og oppfølgeren var mer av det samme. Perfekt lesestoff når hjernen for alvor trengte virkelighetsflukt.

   Boy har jeg notert meg, den skal jeg lese på et eller annet tidspunkt. Og det blir nok flere noveller også, men tror jeg vil spre dem litt mer ut over. De ble litt for like til å lese alle på en gang.

   Og ja, satser på at mai blir bedre enn jeg tror. Har faktisk lest over 100 sider de siste par dagene, så du skal se jeg bare maler fanden på veggen til ingen nytte.

   Slett
 2. Eg har høyrt alle barnebøkene til Roald Dahl, men ingen noveller eller vaksenbøker. Ulikt deg las eg aldri Dahl som barn, men noveller høyrer eg konsekvent aldri på lydbok.

  Sender gode tanker til deg, og håper det løyser seg med bosituasjon <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode tanker. Går alt som jeg håper er mye avklart i løpet av de neste to ukene.

   Barnebøkene til Dahl var mine absolutte favoritter. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg lånte dem på biblioteket og leste igjen og igjen.

   Slett
 3. (Heddas bokhyllesirkel har jeg ikke kommet meg på toget enda..tross ambisjoner om)

  Lykke til med ny situasjon.:) Håper det fører til noe bedre etter hvert, selv om det er slitsomt mens det står på med flytting etc
  Ses på Lillehammer.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Satser på at det blir bra til slutt, men akkurat nå er det mest stress med å gjøre huset klart for salg og samtidig gå på det som er av aktuelle visninger. Jeg er ikke så glad i slike mellomperioder, men satser på at ting ordner seg raskt.

   Lillehammer blir bra, gleder meg til å sees! :)

   Slett
 4. Krysser fingre og tær for at du og bøkene finner drømmestedet snart <3
  Og jeg er imponert over antall bøker du har klart! Jeg er ennå ikke ferdig med Dette skjer ikke, men er så langt enig i vurderingen din. Noen treffer så himla hardt, mens andre bare en fine setninger. Spent på å se hvor den havner på skalaen for meg.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble faktisk litt imponert selv når jeg så antallet bøker jeg endte på denne måneden, alt tatt i betraktining. Det hjalp å ha en veldig god start, da overlevde tellingen til og med en Netflix-påske.

   Etter gårsdagen føler jeg faktisk at jeg har funnet drømmestedet. Nå gjenstår det bare å se hvor mange andre som mener det samme, og hva lommeboka mener om saken.

   Slett
 5. Jeg leste alle novellene til Dahl i tenårene, og likte dem godt. Blanda drops, men de beste er jo strålende. «Boy» og "Going Solo" er også veldig bra. Mener også å huske at "My Uncle Oswald" er ganske artig, om du er interessert i voksenromanene hans.

  Lykke til med flytting :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)

   Jeg synes novellene hans er bra, men de som var i den samlingen jeg leste var litt for like. Hadde jeg lest de mer spredd utover, hadde jeg nok ikke tenkt på det.

   Slett
 6. Lykke til med flyttingen, det er ikke lett for en bokorm med uanstendig mange banankasser med bøker :) Jeg har ikke lest noen av dine bøker denne måneden, men den eneste på norsk har jeg hørt mye godt om (Anita) så den har jeg lyst å lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)
   Er stygt redd for at det blir noen bærerunder med bøker ja, får ta det som en treningsøkt.

   Slett
 7. Awwww! Er en passe oppsummering av A Closed and Common Orbit, leste den nettopp selv - og synes faktisk den er bedre enn Small Angry Planet. Tettere på en måte. Gleder meg veldig til nr. 3. Ellers har jeg bare lest den lammelår-novella av Dahl, så når du sier dette med fikse løsninger ser jeg for meg at alle ligner på den... Tror jeg står over, men noterer meg Boy.

  Håper mai har oppturer i vente for deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet ikke om jeg greier rangere de to, jeg likte begge veldig godt. Men holder kanskje en liten knapp på Small Angry Planet likevel. I hvert fall i dag.

   Lammelår novella var den eneste jeg hadde lest fra før også, og den var symptomatisk for mange av novellene i denne samlinga. Derfor ble det etter hvert litt mye av det gode. Boy har jeg per i dag bare hørt bra ting om. Den må da passe inn i en biorunde en gang.

   Slett
 8. Var veldig glad i Roald Dahl-noveller i tidlig tenårene, men tror aldri jeg har lest en samling, men mer her og der, så ser for meg det du sier. Er enig med deg i at Wishful Drinking var noe rotete, men jeg ble mest sliten av oppleseren, altså Fisher selv, dessverre.

  Lykke til med boligjakt, boksamling osv. Krysser fingrene for at du får den drømmeleiligheten du har sett på. Livet har ikke alltid plass og tid til lesing. Kos deg på Lillehammer, en festival kommer sikkert godt med nå:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er enig i at Fisher var ganske slitsom som oppleser, og mer i denne boka enn i den forrige jeg hørte på. Tror jeg har fått dosen min for ei stund nå.

   Og takk for lykkeønsker - jeg har faktisk kjøpt leilighet nå, så det går fremover. Og har til og med fullført to bøker allerede denne måneden. Så det går bedre med lesingen enn jeg fryktet. (Så hjelper det mye at den ene var Harry Potter på lydbok.)

   Slett
 9. All min sympati til all disse kassene, og flyttinga, og alt som henger med. Det er godt det er vår og Lillehammer er like rundt hjørnet.
  Føler vi har lest mye av det samme i april, selv om jeg ikke har kommet til mer enn 40% i Freeman. Veldig fin som innimellomlesing, bortsett fra at innimellomlesing ser ut til å være noe jeg - ikke - driver med. Diktsamlinga har jeg lest. Carrie Fisher har jeg lest. Kurt Cobain føles det som jeg har lest. Så da gjenstår denne ravnen, og muligens Becky, som jeg overser (litt) fordi det er sci-fi(?) og jeg må ha lang pause etter Kindred. Hmm til fjærene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flytting er pes, jeg blir svett bare ved tanken. Men nå er jeg likevel mest klar for å komme i gang, fordi denne mellomperioden er bare fryktelig slitsom. Men kan ikke begynne å pakke før huset er solgt - visning i morgen, så krysser fingrene for at det går fort. Og ny leilighet er kjøpt, så uvissheten er jeg i hvert fall ferdig med.

   Og ja, Becky er sci-fi, av den særdeles myke sorten.

   Slett