lørdag 1. april 2017

Månedsoppsummering mars

Om jeg lar tallene tale for seg selv, har mars vært en fantastisk lesemåned med 14 fullførte titler. For en leser som vanligvis ser det å greie 6-8 leste bøker som en særdeles produktiv måned, er det fantastiske tall. Jeg har imidlertid motforestillinger mot den måten å se det på.

Det handler ikke nødvendigvis om kvantitet, men om kvalitet. Jeg har uttalt at jeg skal lese færre bøker, ikke flere. Samtidig: Med introduksjonen av lydbøker og diktsamlinger inn i reportoaeret, er det naturlig at antallet går opp. Men det er en balanse, og jeg må passe meg for ikke å havne i fella der det blir viktigere å telle enn å ha glede av det jeg leser. Been there, done that.

Jeg velger derfor å dele opp månedens leseliste i noen underkategorier som gjør det mer synlig hvorfor antallet er så mye høyere enn vanlig.

Jeg har lest fire diktsamlinger denne måneden:

Tre av dem har jeg allerede skrevet om, i hvert fall til en viss grad. Yahya Hassan var på mange måter enklere å forholde seg til enn de tre andre fordi teksten var mer rett fram. Den gjorde imidlertid ikke like sterkt inntrykk på meg som jeg hadde trodd den skulle gjøre etter all oppmerksomheten den fikk da den kom ut.

Jeg har også lest to tegneseriehefter:
 • Jeff Lemire og Dustin Nguyen - Machine Moon: Descender #2
 • Jeff Lemire og Dustin Nguyen - Singularities: Descender #3

Denne serien handler om en fremtidsverden der mennesker har vært omringet av roboter, men da flere viktige planeter plutselig blir angrepet av kjemperoboter er den fredelige sameksistensen over. Når serien begynner har menneskene deaktivert nesten alle roboter, men vi følger en av de gjenværende og hans kamp for å overleve. Dette er en serie jeg liker veldig godt, og som jeg synes har blitt bedre og bedre underveis.

Jeg har hørt på tre lydbøker:
 • J.K. Rowling - Harry Potter and the Chamber of Secrets
 • J.K. Rowling - Harry Potter and the Prisoner of Azkabahn
 • Ernest Cline - Armada   

Jeg liker fortsatt Stephen Fry som innleser av Harry Potter, og jeg fortsetter å være overrasket over hvor lite jeg husker av bøkene. Samtidig trengte jeg nå en pause fra Potter-bonanzaen fordi jeg begynte å irritere meg over hvor mye av de tidligere bøkene som gjentas for hver nye bok, og over hvor likt bøkene egentlig er bygget opp. Forsøkte meg derfor på Armada siden jeg likte Ready Player One av samme forfatter godt, men Armada var langt fra like engasjerende.

Da gjenstår fem bøker jeg ikke har noen samlet kategori på:

En roman, tre non-fiction og ei bok som befinner seg et sted i midten. Og, tro det eller ei, jeg har skrevet om tre av dem allerede, og har planlagt å skrive om de to siste i uka som kommer. Uten å røpe for mye kan jeg vel si at Lessing var månedens høydepunkt, men som sagt, mer om det neste uke.


Da er vi over til dagens siste punkt på agendaen, nemlig krysslista.

Jeg konkluderer allerede nå med at 80 leste totalt i år bør være plankekjøring siden jeg er nesten halvveis allerede i mars. Da er det værre med bokhyllelesinga. To nye titler denne måneden gjør at jeg nå er oppe i 7/40 og bør strengt tatt holde meg strengt til egne bokhyller noen måneder for å ta igjen etterslepet. Jeg har lest tre nye norske, som alle også var diktsamlinger, i tillegg til en diktsamling på dansk, så 6/20 og 6/10 på respektive punkter kjennes som å være godt i rute.
To store, feite nuller gjenstår fremdeles: Ingen 1001-bøker og ingen bøker over 500-sider, mens biografier er ok med 1/6 siden det foreløpig bare har vært en runde i lesesirkelen.

 • 35/80 bøker
 • 7/40 bøker som sto i hylla per 1/1-17
 • 6/20 norske bøker utgitt i 2017
 • 0/12 bøker på 1001-lista
 • 6/10 diktsamlinger
 • 0/5 bøker over 500 sider
 • 1/6 biografier til Ingalills biosirkel

12 kommentarer:

 1. Jeg har også tenkt på å høre Potter, fordi det er så lenge siden jeg leste, fordi jeg leste pageturnerfort, og enda mer nå som rangeringsforsøket jeg gjorde i listegruppe ble en fasese. Jeg kunne like gjerne aldri ha lest, og jeg begynner å mistenke at jeg må ha hoppet over noen av de midterste, eller kun sett film. Meen, altså, liker ikke at du sier at de er så like, vil ikke bli lei heller, men kanskje en i måneden eller noe? Muligens 2. Eller kanskje jeg bare skal droppe alt som heter gjenlesing..

  Du kommer til å nå 80 før sommern er over. Nye tider, snart må jeg begynne med tegneserier for å henge på. Leste forresten diktsamling i natt, føler meg meget litterær..

  SvarSlett
  Svar
  1. De er like i måten de er bygget opp på, noe som har blitt veldig tydelig når jeg hørte på tre i løpet av noen få uker. Forrige gang leste jeg bøkene etter hvert som de kom ut, og tenkte ikke over det. Tar du en i måneden tenker jeg det ikke blir like tydelig.

   Og ja, 80 før sommeren er faktisk ikke helt usannsynlig, i hvert fall ikke langt unna. Så du hadde lest diktsamling, og til og med likt den. Jeg antar det betyr den er på eBokBib, og skal sjekke ut.

   Slett
 2. Veldig enig når det gjelder Armada, og dessverre nei - den rekker ikke Ready Player One til anklene engang. Ellers har jeg ikke vært borti noen av de andre bøkene, selv om HP er fortært på film med ungene x antall ganger. Blir aldri lei dem nå heller. Kanskje jeg burde LESE bøkene neste gang jeg får et HP-anfall...........

  SvarSlett
  Svar
  1. Armada var et forsøk på å følge samme suksessoppskrift en gang til, men i en dårligere versjon. Likte Wil Wheaton som innleser da, så lydboka skal få et pluss der.

   Jeg tror jeg bare har sett de to første HP filmene. Jeg har i det hele tatt ikke hatt et veldig nært forhold til HP-verdenen skjønner jeg. Bare lest alle bøkene én gang i full fart.

   Slett
 3. Med dikt, tegneserier og noveller, og bøker på under 200 s så går det jo unna, så det er greit å skille på hva man leser sånn sett, ja.
  Antall bøker sier jo ikke så mye om hvor mange sider man har lest, hvor krevende det man har lest er etc..
  Men en artig målestokk for en selv er det vel likevel.:)
  Og 14 titler er jo bra!
  Skjønner godt du liket Doris Lessings bok, det meste av henne er jo bare så bra!

  Nå skal jeg lese en økt med Bøddel. Må tvinge meg gjennom. Frivillig tvangslesing.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bøddel var vel ikke akkurat månedens favoritt her heller, lykke til!

   Og joda, det er gøy å telle bar jeg ikke blir for opphengt i tallene. Det ble jeg høsten 2015, og da var lesing plutselig bare stress.

   Slett
 4. Min far har alltid ment at jeg burde telle sidetall og ikke bøker, nettopp på grunn av dette du nevner (selv om jeg tenker at det bare flytter fokuset, noen korte bøker er jo tunge, og burde man ikke heller slutte og telle?). Jeg hadde også en veldig god tallmessig måned nå, og kjenner at jeg blir litt (vel) gira. Nå holder jeg på med flere lange og tunge bøker så april blir nok mye magrere rent tallmessig, men det er jo helt OK. Takk for at du minner meg på det.

  Dette med oppsummering i starten av HP-bøkene blir bedre etterhvert, tror det i stor grad forsvinner etter nr 3, men jeg kan huske feil. Synes også de blir litt mindre like (selv om det så klart er samme formel) etterhvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg teller faktisk sidetall også i år, i tillegg til flere andre ting. En av disse bokfolka jeg følger på YouTube la ut et registreringsskjema i excel som jeg har lastet ned og justert litt. Så jeg kan si at de tre første månedene i år har jeg lest 2917/2525/2928 sider. Så mengden er i hvert fall ganske jevn. (Og det er litt juks, for jeg teller sidetall på lydbøkene også.)

   Satser på at du har rett med tanke på HP og oppsummering. Tror jeg er klar for nummer fire etter at jeg er ferdig med The Good people som jeg holder på med nå. Literary fiction er langt seigere å komme gjennom som lyd merker jeg.

   Slett
 5. Liker oppsummeringa di. Om vi skal begynne å telle antall sider for å se hva vi har lest, er jeg uenig i. Lest bok er lest bok. Det er jo opp til alle og enhver hva vi leser. Akkurat nå er jeg midt inne i en bok på over 600 sider, og har en på vent på 250. Og en diktsamling på under 100 sider. Uansett - jeg gleder meg over bøker i alle former! God lesemåned i april!

  SvarSlett
  Svar
  1. Som nevnt over, jeg teller både antall titler og antall sider. Er litt i overkant glad i telling og lister ;) Føler ikke noe press om å lese mer eller mindre enn andre, men synes det er gøy for min egen del og se hvor mye det er. Så lenge lesing ikke er tvang, er det for meg bare morsomt.

   God lesemåned til deg også! Satser på at bølene du holder på med og har på vent er GODE. For til syvende og sist er det jo det som betyr noe :)

   Slett
 6. Alt Potterpreiket gir meg lyst til å gjenlese serien. Men er litt redd for at jeg ikke liker dem like godt lenger.

  Descender har vært på leselista mi lenge, og nå fikk jeg enda mer lyst til å lese serien. Lemire pleier å være bra. Armada skal jeg definitivt styre unna, skjønner jeg. Jeg hatet jo Ready Player One også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke det forholdet til Potter, så jeg slapp å være bekymret. Har imidlertid store kvaler om å lese Ringenes Herre om igjen, der er jeg redd opplevelsen vil være veldig annerledes nå.

   Descender anbefales, den er kul. Armada hopper du glatt over.

   Slett