søndag 2. januar 2011

Harald Voetmann - Vågen

Bok nummer to ut i Knirks samlesningsprosjekt, der vi leser de nominerte til Nordisk Råds Litteraturpris sammen. Her finner du oversikten over andre som har skrevet om boka i dag.

Danske Vågen ble påbegynt uten noen som helst forventninger. Jeg hadde aldri hørt om den før den ble nominert, og hadde sannsynligvis aldri lest den om det ikke var for samlesningen.

Nå når jeg har lest den, er jeg egentlig overrasket over at jeg ikke likte den. Den inneholder mange elementer som vanligvis får meg til å like ei bok:
Den er godt skrevet.
Den har handlingen lagt til historisk tid, i dette tilfellet Romerriket.
Den tar utgangspunkt i en fascinerende historisk skikkelse, Plinius den Eldre, og hans enorme prosjekt om å skildre hele verden i skrift.
Den er tidvis ganske makaber i skildringene, uten å gjøre noe stort oppstyr av det.

Og det er ikke sånn at jeg synes boka er dårlig.

Jeg har tygget på det noen dager, men greide ikke sette fingeren på noe konkret jeg ikke liker. Så slo det meg at det er et spørsmål om motivasjon. Der Beate Grimsrud har en klar agenda med sin En dåre fri, er det ingenting som ligner det her. Jeg mener ikke at alle bøker skal ha en mer eller mindre skjult politisk agenda, men jeg mener at hver bok skal ville meg noe. Det kan være så enkelt som å ville fortelle en god historie, eller det kan være noe annet. Men mens jeg leste Vågen, følte jeg ikke at Harald Voetmann ville meg noe annet enn å vise hvor flink han er. Derfor ble jeg aldri særlig engasjert i teksten.

Om jeg skulle trillet terning, hadde den endt på høykant, likegyldig vippende mellom tre og fire.

3 kommentarer:

 1. Jeg ble heller ikke emosjonelt opprørt over boka. Jeg ble bare litt småkvalm. Sanselig opprørt, ikke emosjonelt. På en måte.
  Jeg lurer på hvilke tanker Nordisk Råd har gjort seg når de har nominert denne boka. De må jo ha gjort seg noen tanker som vi ikke helt har fått med oss. Det er jo til og med Voetmann sin debut. Kunne vært interessant å se. Kanskje vi hadde forstått prosjektet hans bedre da?

  Det er litt morsomt at vi er flere som opplever boka likt. At vi savner en større sammenheng, eller en motivasjon som du skriver. At vi alle etterspør dette uavhengig av hverandre.

  SvarSlett
 2. Må innrømme jeg sliter med å se hvorfor denne er nominert selv.

  Etter to bøker har vi alle vært overraskende samstemte. Blir spennende å se om det fortsetter.

  SvarSlett
 3. Du sette fingeren på noe vesentlig her, for det er jo mye ved romanen som er bra. Hva vil han? Bøker kan også være bra hvis man må tenke en del på hva forfatteren egentlig vil. Denne er veldig merkelig... Bestialsk og merkelig. Tenker fortsatt... og det er kanskje et godt tegn??

  SvarSlett