mandag 21. februar 2011

Erik Wahlström - Flugtämjaren

Dette var for meg en opptur!

Etter å ha samlest meg gjennom en rekke nominerte til Nordisk Råds Litteraturpris, begynte jeg å tro at jeg og juryen lever i forskjellige litterære verdener. Det gjør vi vel sannsynligvis også, men det er fint å se at det finnes berøringspunkter.

For med Flugtämjaren, har jeg kost meg med lesningen igjen. Jeg synes Wahlström skriver godt. Han er god til å ta situasjonene, og jeg flyter med i det syngende, svenske språket. Det hjelper også at boka sier mye både om handlingen å skrive, og om tekster som allerede er skrevet. Jeg liker sånt.

Flugtämjaren er en biografisk roman som handler om Finlands nasjonalskald, J.L. Runeberg og hans kone, Frederka. Hvor mye som er fakta og hva som er fiksjon, har jeg ingen forutsetninger for å si noe om. Jeg skal være så ærlig å si at jeg såvidt kjente til navnet Runeberg på forhånd, og da bare på grunn av Prosjekt Runeberg. Men hva som er sant eller ikke, bryr jeg meg fint lite om mens jeg leser. Jeg liker boka som et portrett. Hvorvidt bildet den tegner ligner på en reell person eller ikke, kjennes for meg uvesentlig så lenge boka er god. Og det synes jeg altså at den er.

Det tok litt tid å venne meg til den springende synsvinkelen. Alle har sitt og si om Runeberg. Han selv, så klart. Hans kone, hans venner, hans familie og hans biograf. Men her får til og med fuglene og dyrene komme til orde og si sitt om poeten. Kanskje ikke alltid like relevant, men sånn er det kanskje å være et nasjonalt ikon? Hvem som helst og hans oldemor har en mening om deg, og føler han har en rett til å komme med den. Mest interessant synes jeg synsvinkelvekslingen er når den forteller om samme episode sett fra hver sin side av ekteskapet. Særlig hvordan Frederikas nedvurdering av seg selv blir til en selvoppfyllende profeti.

4 kommentarer:

 1. Så fint! For meg ble boka for vanskelig å gripe, men jeg synes også det jeg fikk med meg var veldig bra. Det var hyggelig at du fikk en god leseropplevelse - det er jo noe av poenget med samlesningen - det har jo vært litt drygt til tider. :o)

  SvarSlett
 2. Så bra at du har kost deg, jeg synes også dette var en opptur i forhold til de tre siste. Venter bare Stigningen her nå :)

  SvarSlett
 3. Så flott at du både kom inn i boka og likte den. Når jeg leser det du skriver, så merker jeg at jeg er enig i at det fungerte fint hvordan de samme episodene blir sett fra hver av ektefellene, men akkurat det klarte jeg ikke fokusere positivt på mens jeg leste selv.

  SvarSlett
 4. Ja, jeg kjenner jeg venter på Stigningen jeg også, selv om jeg altså likte denne.

  Jeg ser imidlertid innvendingene mange har hatt mot denne boka også. Jeg skal ikke påstå jeg til enhver tid forstod hvem som snakket, og mange steder forvirres jeg av manglende forkunnskaper. Men denne gangen ødela ikke det lesningen for meg.

  SvarSlett