fredag 1. april 2011

Påfyll i bokhylla

Det er lenge siden jeg ga opp "lese-ut-alle-bøkene-du-har-i-bokhylla-før-du-kjøper-nye" prosjektet, som for eksempel Zachan holder på med.

Likevel, jeg merker jeg fører et slags mentalt regnskap i år.

Januar: Syv bøker lest, tretten kjøpt.
Februar: Tre bøker lest, tre kjøpt.
Mars: Seks bøker lest, syv kjøpt.
April: Ingen lest, seks kjøpt

Jeg har med andre ord, vært på handletur i dag. De tre konkrete tingene jeg skulle til sentrum for å kjøpe, fikk til ingens store overraskelse selskap av bøker i posen. Ett forebyggende kjøp, og fem bøker jeg ikke kunne motstå fordi det var halv pris av halv pris. Totalt betalte jeg ikke mer enn 380 kroner. Så da så!

Robert Jordan and Brandon Sanderson: The Gathering Storm
Dette er bok 12 i Wheel of Time serien som jeg begynte å lese da jeg gikk på videregående. Jeg har lest de 11 foregående bøkene flere ganger, men foreløpig ikke denne. Robert Jordan døde før han fikk fullført serien, men har etterlatt seg notater og ferdige scener så fansen skal få sin etterlengtede avslutning. Brandon Sanderson har fått oppgaven med å skrive det som egentlig skulle være den tolvte og siste boka, men nå er nå delt opp i tre. Jeg er selvsagt veldig spent på hvordan det hele ender, men har planer om å smøre meg med tålmodighet til alt er utgitt, for deretter å lese hele serien fra start til mål under ett. Men når jeg tilfeldigvis så boka, kunne den få være med meg hjem med en gang. Jeg vet jo at jeg skal ha den.

Thomas Bernhard: Betong
Thomas Bernhard var en av de forfatterne som samtlige gjesteforfattere anbefalte da jeg gikk i Bø. Siden da har jeg samlet opp en fin bunke av hans bøker i bokhylla, men bare lest én av dem. Det skal forandre seg. En gang.

J.M. Coetze: Et dårlig år
En forfatter jeg har hørt masse om, lest en del om, men aldri lest noe av selv. Og til 40 kroner, begynner jeg kanskje her?

Niels Chr. Geelmuyden: Reisebrev I og reisebrev II
Jeg stod med disse i hånda på Mammutsalget, men prøvde å være økonomisk flink jente ved å legge dem tilbake. Når de plutselig lå foran meg igjen, denne gang til en samlet pris av 99 kroner, fant jeg ut at det rett og slett var meningen at jeg skulle ha dem med meg hjem. Jeg liker Geelmuyden, og har allerede to samlinger med portrettintervjuer fra hans penn.

Jhumpa Lahiri: Fremmed Jord
Kirsten på Gjennom Ordene minte meg på denne novellesamlingen for bare ei uke siden. Da tenkte jeg det var på tide med en tur på biblioteket snart, men så lå den der og ventet på meg på tilbudsbordet. Denne skal jeg kose meg med ganske snart.

5 kommentarer:

 1. Gleder meg til å høre hva du synes om Fremmed Jord: ) Spennende bøker du har fått med deg hjem fra mammutsalg, og Geelmuyden er alltid litt inspirerende å lese synes jeg.

  SvarSlett
 2. Jeg har jo akkurat skrevet om Brandon Sanderson i bloggen min - om Mistborn serien. Morsomt egentlig at han var den som fikk fullføre Jordan sin serie. Hvorfor ble det han mon tro? Var de kompiser? Jeg likte hvertfall første bok i Mistborn serien veldig godt.

  SvarSlett
 3. Aha, jeg leste innlegget ditt om Mistborn serien, men har ikke gjort den koblingen at det selvsagt er samme mann. Tror tiden er inne for litt fantasy-lesning for meg igjen snart, men greier ikke helt å bestemme meg for hva. Har fått noen bra tips i din blogg, men har også lyst til å lese om igjen George RR Martins bøker før den nyeste kommer i juli. Valgets kval.

  Leste forøvrig Sandersons forord i WoT boka i bokhandelen. Han har vært en stor WoT fan siden han var ung, og sier serien var noe av det som fikk han til å skrive fantasy selv. Og at han ble overrasket og overlykkelig over å bli oppringt av Jordans kone med spørsmål om å skrive ferdig serien. For meg så det ut som det var et valt tatt av Harriet (Jordans kone) og forlaget, og at de ikke kjente hverandre fra før. Men jeg kan ta feil.

  SvarSlett
 4. Coetzee og Jhumpa Lahiri merker jeg meg: Coetzee fordi Disgrace er en av de beste bøkene jeg har lest, og Lahiri pga det festlige navnet. Er det en god grunn?
  Hvorfor anbefaler alle Bernhard?

  SvarSlett