onsdag 22. februar 2012

Ny leilighet - nye hyller

Kombinasjonen av å være på flyttefot og at boka jeg holder på med har firesifret antall sider, har ført til lite blogging i februar. Ok, egentlig er det mest det første som er grunnen. All fritid siden vi overtok ny leilighet 1. februar har stort sett gått med til å pakke, male, bære eller vaske. Det er morsomt å se at resultatet blir bra, men jeg kjenner det er på tide å begynne å bare bo snart. 

Nå er i det minste det viktigste på plass: Bokhyllene!
Det har gått med mange timers tankevirksomhet på planleggingen av akkurat dette. Først var spørsmålet hvor de skulle være. Vår nye stue er L-formet, og den originale planen var at hele det ene hjørnet skulle dekkes av bokhyller på tre vegger. Men etterhvert måtte til og med jeg innse at det ikke var særlig praktisk i forhold til andre møbler som skulle inn i stua. Målene ville dessuten blitt helt feil til det meste av standardløsningene, så for at dette skulle sett bra ut, måtte jeg hatt plassbygde bokhyller. Noe jeg i og for seg ønsket meg, men som jeg tenker hadde blitt dyrere enn jeg kunne tenke meg akkurat nå.

Plan B ble å dekke hjørnet i L-en med hyller. Fordelen med det var at her var det store veggflater uten vinduer, og her kunne gode, gamle Billy fra Ikea gjøre jobben. Tre av hyllene jeg hadde fra før hadde "feil" farge og har nå fått plass på kontoret, mens tre nye og større hvite hyller ble kjøpt inn. I tillegg kjøpte jeg topphyller til hyllene jeg hadde fra før, slik at jeg til sammen har fått veldig mye mer plass. Hyllene ble skrudd sammen og fast i veggen. Da så det sånn ut:


Jeg hadde ei hvit 60cm hylle som Ikea har sluttet med som jeg ikke fikk topphylle til, men jeg fant ut at så lenge den står mellom to andre hyller har den jo uansett vegger, og i tillegg unngikk jeg å dekke til stikkontakta som jeg trengte for å få lys over hyllene.

Dermed var det klart for sorteringsjobben. Alle bøkene ble spredd utover gulvet og ordnet i bunker.

I den gamle leiligheten hadde jeg fantasy for seg, fagbøker sortert etter emne og alt av skjønnlitteratur alfabetisk. Denne gangen hadde jeg lyst til å være litt mindre systematisk. Eller, det er kanskje feil måte å si det på, det er fremdeles en form for system, men jeg ville ikke lenger gå etter alfabetet.

Jeg begynte med det åpenbare: Alle ordbøkene fikk sin egen hylle. Da ble det naturlig å fylle på med andre bøker med språk som emne, før jeg fortsatte med litteraturmagasiner og bøker som på en eller annen måte handler om bøker.


Så fortsatte jeg med fantasybøkene mine. Etter at jeg fikk Kindle, har jeg stort sett kjøpt fantasy elektronisk. De er ofte tjukke og lite praktiske å ha med i veska, men en del har jeg likevel. Satt av plass til min forhåndsbestilte utgave av Song for Eirabu 2 har jeg også gjort, på øverste hylle.


Resten av fagbøkene ble grovt sett sortert som England og engelsk historie, annen historie, filosofi og diverse, samt ei hylle til norrønt som strengt tatt bare er to fagbøker, resten er skjønnlitteratur. (Og ei bok om London, som var for høy til å gå inn sammen med bøkene om England på hylla over.)


Hele min enorme krimsamling fikk plass på ei hylleplate i hjørnehylla, og det ble til og med plass til noe helt annet på enden.


 Det ble også ei egen hylle til biografiske bøker. Kanskje burde Knausgårds Min Kamp 1 stått her? Jeg har hatt den siden den kom ut, men har enda ikke lest den.


Etterhvert var det bare skjønnlitteraturen igjen. Jeg ble aldri helt enig med meg selv om hvordan det skulle gjøres, så det kan godt være at dette blir gjort om igjen på et tidspunkt. Jeg begynte med å sortere i to bunker: norsk og ikke-norsk. Så sorterte jeg ut "flinkis-bøkene", bøkene jeg har kjøpt mer ford jeg føler de bør leses enn fordi jeg har lyst til å lese dem, og plasserte dem nederst.
Deretter fylte jeg på med bøkene jeg har lest, og endte opp med bøkene jeg ikke har lest i øyehøyde. Ei hylle inneholder de bøkene jeg kjente jeg virkelig hadde lyst til å lese akkurat nå - 28 stykker. Kanskje overkommelig i løpet av året?

Med så mye mer hylleplass, er det masse plass til overs. Derfor har også andre ting enn bøker funnet veien inn i bokhyllene enn så lenge. I hylla til høyre, har for eksempel DVDene fått midlertidig oppholdstillatelse.

Her er det endelige resultatet. Jeg er veldig fornøyd. Og best av alt: Masse tomrom i hyllene og gode utvidelsesmuligheter. Her skal jeg trives godt.

(Skrivepulten er egentlig et symaskinbord (symaskinen ligger inni) og er arvet fra farmor, men har stått i garasjen til mamma og pappa fram til jeg endelig fikk plass til det nå. Jeg hadde tenkt å male det, men etter å ha satt det opp, har jeg ombestemt meg.)

7 kommentarer:

 1. Kjempefint!!! Det er ikke alltid en trenger å bruke masse penger på plassbygget. Ikea-hyllene er både fine og praktiske!

  SvarSlett
 2. Fantastisk fint bibliotek! Og FOR en utsikt når du skal kose deg med en god bok, da gitt!

  SvarSlett
 3. Så utrolig flott bibliotek! :)

  SvarSlett
 4. Flott hyller og veldig kult golvteppe... som visst har blitt flytta på. Gratulerer, det er alltid greit å komme så langt at ein føler at ein kan begynne å bu på ein plass. Vi er ikkje heilt der enno, men nesten, og det har berre tatt 7 månader :-)

  SvarSlett
 5. Wow! Det ble veldig veldig veldig fint.

  SvarSlett
 6. Takker og bukker! Er som sagt godt fornøyd selv, og ja, særlig med utsikten fra lesestolen. Og ja, Eva, teppet ble flyttet på da spisestua kom i hus. Men var veldig fint å ha der de timene jeg lå på kne på gulvet og sorterte bøker ;)

  SvarSlett
 7. Det blei kjempefint! Eg er stolt over å ha fått reservert plass.

  SvarSlett