mandag 3. august 2015

Bokhylledilemma

Vi skal flytte i november. Det er såpass lenge til at det er for tidlig å begynne med seriøs pakking, så i stedet har jeg begynt å rydde.

Foreløpig har jeg vært gjennom klesskapet og DVD-hylla som begge ble betydelig slanket etter innsatsen. Og det argumenteres heftig fra alle kanter (bortsett fra min) om at neste punkt burde være bokhylla.

Jeg har faktisk allerede sortert ut en full banankasse med bøker helt uten at det gjør vondt noe sted. Det er siste rest av krimbøkene som ryker, pluss en del bøker jeg med 100% sikkerhet kan si at jeg aldri kommer til å lese. Noe er kokebøker jeg aldri har åpnet, hobbybøker, innredningsbøker og rester fra et biblioteksalg der jeg ikke vet helt hva jeg tenkte på. Det må innrømmes at noen av dem også er dubletter. (Nei, jeg har ikke alltid oversikt over hva jeg allerede har når jeg kjøper nye bøker.)

Men så begynner det å bli vanskelig...
Jeg hadde en periode etter at jeg var ferdig på forfatterstudiet der jeg kjøpte en masse av det jeg kaller "flinkisbøker". Altså bøker jeg kjøpte fordi jeg følte jeg burde ha lest dem mer enn at jeg hadde lyst til å lese dem.

I praksis vil dette si at jeg kjøpte ganske mange klassikere. Men jeg har kjøpt dem på et tidspunkt der jeg hadde lite penger, og de aller fleste er kjøpt på Fretex eller bibliotekutsalg, og er ikke akkurat pene utgaver. Det er dessuten mye engelskspråklige klassikere i norsk oversettelse, noe som er en stor del av grunnen til at jeg ikke har lest dem enda. Jeg har ikke lyst til å lese Jane Austen, Hemingway eller John Steinbeck på norsk, så hvorfor er hyllene mine fulle av det? Hvor råflott er det å kaste ut alle engelskspråklige klassikere i oversettelse og begynne på nytt med pene utgaver?

Jeg har også en god del norske bøker jeg vet jeg aldri kommer til å lese igjen. Men det sitter langt inne og kaste dem ut likevel. Og kaster jeg ut for mye, blir jo hyllene bare tomme. Når jeg nå strengt tatt for mer plass til bøker, er det jo bare dumt å ha færre, eller?

Sånn bortsett fra når de faktisk skal bæres fra et bosted til det neste da. Akkurat da hadde det vært helt ok og ikke ha flere bøker enn det var plass til i en ryggsekk.

Så, bokfolk, hva tenker dere? Hvilke prinsipper råder i dine boksamlinger? Beholder du alt eller bare det du vil lese på nytt?

27 kommentarer:

 1. Jeg skal flytte i mars neste år, og har allerede begynt å manne meg opp til å kaste bøker.. ((((men gleder meg faktisk til å kaste noen av dem, har fremdeles alle bøkene fra ungdommen min stående, mye Chick-lit det aldri ville falle meg inn å lese igjen))).

  Før var jeg helt anti, kunne ikke se for meg å kaste bøker. Nå tenker jeg at det er greit å kaste alt som ikke a) man kan tenke seg å lese på nytt b) er veldig pent å se på c) man er emosjonelt knyttet til (men realistisk sett ikke kommer til å lese på nytt). Min backupplan hvis hyllene (mot formodning) skulle bli for slanke, er å fylle opp tomrommene med mummikopper :)

  Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også en liten bunke chick-lit i hyllene som jeg arvet da ei venninne av meg skulle flytte. Det er fem bøker, jeg har aldri lest dem, men innbiller meg at det kommer en sommer og en strand der det er akkurat de fem bøkene jeg ønsker meg. Det på tross av at jeg aldri har følt behov for å lese chick-lit på stranda hittil i livet…

   Jeg har ikke valgmuligheten å fylle hyllene med mummikopper, men bokhyllene har en mystisk evne til å fylle seg selv. Så burde kanskje ikke bekymre meg over at de skal bli for slanke.

   Slett
 2. Eg tek ei opprensking kanskje ein gong i året, og tek vare på det eg trur eg kjem til å lese fleire gonger. Har samlartendenser, så prøver å vera hard med meg sjølv. Eg plar å legge ut titlane på facebook, og har stort sett blitt kvitt alt på den måten. Mange vert glade, og hylla mi vert litt tommare – og ryggen lettare neste gong det skal flyttast.

  Det var tungt å gje vekk det du kallar flinkisbøker, som eg kallar imagebøker. Men så tenker eg at bokhylla skal stå i *mitt* hus og vera ein del av den eg *faktisk* er. Vanskelegare å kvitta seg med gamle, fine fretex-utgåver. Lukke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har vært gjennom flere runder med opprenskninger, det er derfor det begynner å bli vanskelig nå. Har definitivt samlertendenser. En periode var det sko. Hadde plutselig åtti par sko i skapet, men brukte bare tre av dem. Den uvanen har jeg kvittet meg med, men jeg greier ikke se på det å kjøpe bøker som en uvane. Særlig ikke når jeg blir så glad av å se på dem.

   Mange av "flinkisbøkene" har jeg faktisk lyst til å lese også, jeg liker å lese klassikere. Dostojevskij og Tolstoj i norsk oversettelse får stå, kan jeg ikke lese originalspråket, er norsk ok. Men de engelskspråklige klassikerne i oversettelse lever i faresonen...

   Slett
 3. Jeg synes bøger skal fortælle noget om hvem du er - og ikke hvem du gerne ville være. Personligt har jeg kun bøger stående i mine reoler som har givet mig så stor en oplevelse at jeg håber en gang at få tid til at læse dem igen (og naturligvis bøger som venter på at blive læst for første gang). Jeg ville give de norske oversættelser til andre, som måske ville få glæde af dem - at give bøger væk er ikke svært, men kan være en glæde. Enten til folk du kender eller til institutioner, hvor en flugt ind i bøgernes verden kan skabe en større glæde end du har af at have dem stående.

  Og du kan jo altid lave en liste over hvilke bøger du giver bort - for så at købe dem igen ^^

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyllene mine nå bærer nok preg av at jeg var overdrevent ambisiøs etter å ha fullført forfatterstudiet, og ville lese de "riktige" bøkene som alle snakket om. Samtidig: Jeg har jo fremdeles lyst til å lese mye av dette. Det føles feil å skulle gå gjennom livet som et lesende menneske uten å ha lest Hemingway.

   Men en litt mer kritisk gjennomgang tåler nok hyllene mine. Det er mer her som kan gis bort. Også liker jeg å låne bort bøker også, fint å dele gode opplevelser med andre :)

   Slett
 4. Helst vil jeg beholde alt... Man kan jo aldri vite - kanskje vil jeg en dag få lyst til å lese igjen boka jeg ikke likte første gang, eller få behov for å slå opp et avsnitt i en av dem , eller noen jeg kjenner vil få lyst til å låne, eller.. (for det er jo ikke sånn at jeg jobber i bibliotek og kan få tak i det aller meste uten problemer om overnevnte behov mot formodning skulle melde seg...). Men jeg har blitt flinkere, nå ryker jevnlig bøker jeg aldri vil finne på å lese igjen og feilkjøp som har stått uberørt i årevis og neppe noen gang vil bli lest overhodet. Ragde og Renberg ble hevet ut til slutt - jeg følte lenge at det var jo moderne klassikere som jeg burde ha i hylla, selv om jeg hadde lest dem og ikke var spesielt begeistret. En del som neppe vil bli lest igjen blir likevel stående av sentimentale årsaker - gode assosiasjoner til hvor/når de ble kjøpt lest, for eksempel, eller rett og slett fordi de har fine omslag. Det finnes alltid gode grunenr til på beholde en bok, og jeg rydder og kaster mest fordi jeg må - hyllene mine er fulle og kjøper altfor mange nye bøker. Hadde jeg hatt ubegrenset med hylleplass hadde jeg neppe kvittet meg med en eneste bok...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er feilkjøpene jeg må få luket ut. Minske bunken uleste bøker i hylla til dem jeg faktisk har lyst til å lese. Men kjenner meg veldig igjen i dine grunner for å ville beholde alt. Å flytte føles litt som å begynne på nytt. Jeg begynte å kjøpe bøker helt uten plan, nå som det begynner å bli mange av dem er det lettere å se mønstre og holde meg til dem.

   Slett
 5. Jeg hadde en god del flinkisbøker før, spesielt etter at jeg tok et år med nordisk språk og litteratur og følte jeg burde, pluss da jeg begynte å blogge. Etter en gigantopprydding i fjor vår endte mange av dem opp på Fretex, og enda flere da jeg flyttet noen måneder senere. Jeg synes det er veldig vanskelig å kvitte meg med bøker, men oppdaget etter hvert hvor mye mer avslappende det var å bli kvitt de bøkene som bare sto der som ulest, dårlig samvittighet. Mest var det et bevisst valg om heller å bruke tiden min på bøker og sjangre jeg faktisk liker, heller enn de jeg følte jeg burde lese bare for å ha lest dem.

  Jeg har en slags regel på at det bare er bøker jeg tror jeg kommer til å lese om igjen, samt bøker med veldig fine omslag (det blir en del av dem...), som får bli. Men jeg ser at jeg ikke akkurat er konsekvent, og at jeg trolig er litt i overkant optimistisk på hvilke jeg faktisk kommer til å lese om igjen... Jeg har heldigvis blitt strengere på hva som kommer inn i huset mitt i utgangspunktet, selv om det kanskje fører til at jeg leser litt snevrere enn jeg gjorde. Det er jo greit å ha en grunn til å bruke biblioteket mer også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har alltid elsket biblioteket, og den store ulempen med å ha blitt en som kjøper veldig mye bøker er at det har blitt langt færre turer dit. Jeg har prøvd å bli flinkere til det nå, særlig for å finne de norske bøkene. Bøker på engelsk er det snevrere utvalg av der.

   Problemet da jeg hamstret klassikere var ikke så mye at de er klassikere, men at jeg bare kjøpte ut fra navn og ikke egenlig tenkte så mye over hvilke klassikere jeg faktisk ønsket å lese. Og litt leter jeg nok bare etter en unnskyldning til å kjøpe klassikere i en av de veldig fine seriene med praktutgaver.

   Slett
 6. Jeg innbiller meg at jeg er mindre opptatt av bokhyller, interiør og utgaver enn den jevne bokblogger. Jeg har bokhyller (ikke så mange), som er fylt opp av alt det jeg trakk med meg fra forrige flytting - minus det som ikke fikk plass, og har stått og råtnet på en fuktig låve (større mengder der enn i bokhylle, og dessverre ikke sortert, for jeg trodde jo i innflyttingsøyeblikket at alt skulle inn i hus før vinteren kom - 13 år har nå gått, mye er allerede kastet, usett). Så bokyllene består av tenåringsinnkjøp, bøkene jeg glemte å avbestille i diverse bokklubber, gaver, og forskjellige faser jeg har gått gjennom, inkl. skolebøker og harlequinromaner. Jeg har plassert en diger sofa foran - som gjør at jeg aldri gidder å velge bøker derfra, eller rydde/sortere/sjekke. Innkjøpte/lånte/uleste bøker havner i haug foran senga. Leste bøker prøver jeg å gi bort, mm de er så gode at jeg ikke kan (sjelden), oftere leverer jeg tilbake til biblioteket!

  Ikke mye hjelp å få i dette svaret - altså (bare yay og hay til streaming og e-bøker) - altså - annet enn at når gulvene må rives opp, muligens neste år - planlegger jeg å gjøre som deg - slanke - da kopiere innlegget ditt på egen blogg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Pffft… Burde visst at du ikke ville være til hjelp her, frøken Storytel-reklameplakat.

   Jeg merker at jeg blir bare mer og mer opptatt av bøker som ting i tillegg til innholdet, og har blitt mer kresen siden jeg begynte å ha råd til å kjøpe bøker. Og min Kindle, som ble flittig brukt i starten, ligger og støver ned i en skuff. (Selv om jeg vurderte å ta den opp nå for å finne Booker-longlist bøker der…)

   Slett
 7. Vi har utsatt flytteplaner i mange år, nettopp fordi tanken på å bære alle bøkene tar motet fra selv den sterkeste sjel. - Men jeg tenker stadig tanken på å kvitte meg med litt, altså. Problemet er bare at de bare blir lagt i boden, siden jeg ikke har hjerte til å faktisk kaste de. Eller gi bort, som man også kan kalle det. Poenget er bare at de bøkene selv ikke jeg ønsker å ha, er ikke av interesse for noen. Feks trolldeig-hobbybøker fra tidlig nittitall. Vi er DER, ja.

  SvarSlett
  Svar
  1. Alle maser om hvor ille det skal bli å flytte alle bøkene mine. Jeg har sagt jeg skal flytte alle selv. Det gjorde jeg forrige gang, for at ingen skulle få noe å klage på. Det er nok av andre ting de kan få bære ;)

   Ser ut som du har greid kvitte deg med LITT mer enn trolldeigbøker fra 90-tallet basert på ditt siste innlegg!

   Slett
  2. Yes, yes! I owe you big time, takk for dytten! Gudskjelov fikk jeg tre nye bøker I posten i dag *frydefullt fnis*

   Slett
 8. Jeg leser sjelden bøker på nytt, men beholder bøker og bokserier som har truffet meg spesielt. I sommer har jeg hatt en storopprydning, har gitt bort masse og faktisk også kastet en del gamle pocketbøker jeg ikke aner hvorfor jeg har tatt vare på. Lykke til med flyttingen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)
   Jeg er så glad i bokhyllene mine at jeg er livredd for å slanke dem for mye. Jeg er ikke glad i pynt og dill, for meg er disse hyllene det som pynter opp stua. Nå blir det ikke helt sånn dit vi flytter, så vi får se. Men det sitter langt inne å begynne storopprydning.

   Slett
 9. Eg er både og. Eg er igrunnen flink til å gi vekk bøker som eg godt mogleg ikkje har lest, men som andre kan få meir glede av, samtidig er eg ein boksamler av rang. Dei siste åra har eg blitt betre, og eg kan nå skilte med fleire bøker som eg vil ha og som gir meg noko. Samtidig er eg svak for nydelege omslag og har nå heve meg på Canterbury Classics (skinninnbinding og sitater på forsida).

  Mogleg at dette ikkje hjalp, men eg ser ikkje vitsen med å ha slitte bibliotekbøker i hylla, med mindre det er utgåver som aldri kjem igjen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, jeg har nytt godt av at du gir bort bøker du ikke selv har lest. Lanternebøkene lever sikkert og står ikke i fare for å ryke ut av hyllene :) Canterbury Classics er fine, Penguin har flere fine serier også. Tror jeg vil bestemme meg for en, og samle på dem heller enn denne rotete haugen i rare utgaver. I hvert fall av det som opprinnelig er på engelsk. Har noen fine bokklubbutgaver av en del andre klassikere oversatt til norsk, men når orginalen er tysk eller russisk er det helt ok.

   Slett
 10. Jeg er litt streng der, men det ser ikke ut til at det minsker boksamlingen min av den grunn, men jeg gir altså de bøkene jeg ikke vil lese igjen videre. I tillegg forsøker jeg å fjerne bøker jeg tror aldri vil bli lest av meg fra samlingen, men det er litt vanskelig med en del eldre titler som jeg har arvet. Her får bare bøker jeg virkelig likte beholde en plass i hylla, men så var det de 500 andre uleste i hylla, og de nye som stadig kommer inn. Noen bøker må bare kjøpes, ellers så kan det jo tenkes at jeg glemte at jeg ville lese dem :O

  Lykke til med prioriteringen, det er hardt arbeid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fint å se at det ikke bare er meg som teller hundrevis av uleste bøker i bokhylla. Selv MED rydding :) Og du har så rett, bøker må kjøpes inn så man husker at de finnes, det argumentet stjeler jeg nete gang jeg får kjeft for å handle for mye.

   Slett
  2. Be my guest, jeg håper argumentet kan komme til nytte en vakker dag ;)

   Slett
 11. Ser at det er forskjellige bokhylleregimer rundt om og jeg regner med at du kommer i mål, på den ene eller andre måten! Jeg er mer LESER enn SAMLER, og for å unngå at det hoper seg opp, prøver jeg å ta vurderinga med en gang ei bok er lest. Kun bøker jeg kan tenke meg å lese på nytt, eller som omhandler mennesker det kan være hyggelig eller interessant å bo sammen med får varig oppholdstillatelse, de andre gis bort- eller ender opp som bokbrettingsprosjekter hvis de har mange nok sider. Med dette opplegget er det nok å kaste et blikk på hylla for å bli i godt humør- dårlig samvittighet er totalt fraværende!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg blir alltid i godt humør av å se på bokhyllene mine, bare tanken på alle de gode leseropplevelsene som ligger og venter. Dårlig samvittighet har jeg sluttet med, i hvert fall den som gjelder bøker.

   Jeg har definitivt alltid sett på meg selv mer som en leser enn en samler, men jeg tror det er i ferd med å endre seg, og at det er derfor jeg plutselig føler trang til å kaste ut en del bøker som jeg har levd helt fint med å ha i bokhylla til nå. Det er fremdeles leseren i meg som bestemmer hvilke bøker som skal inn, men samleren begynner å bestemme hvilke utgaver. Og det tenker jeg er en grei ansvarsfordeling.

   Slett
 12. Jeg er litt håpløs når det gjelder å kvitte meg med bøker, men har blitt noe bedre de siste årene. Hvis du kan kallet det å flytte bøkene som er i "kanskje gi til Fretex"- bunken en etasje opp til hyllene på loftet for å ha blitt flinkere....
  Jeg synes at du kan ta med deg en del bokbordet på treffet og gi det du absolutt ikke vil ha lenger til bruktbutikker (evnt sette opp en hylle på jobb?). Resten får plass i ditt nye bibliotek :-)
  Jeg har forresten lastet ned hauger av klassikere på Kindlen min. Tanken er at jeg bare skal kjøpe de jeg liker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, jeg liker definisjonen din av flink.

   Ja, skal nok ta med meg litt mer til bokbordet enn det jeg først tenkte. Og Fretex skal få en god bunke med ting jeg føler meg rimelig sikker på at ingen bokbloggere er spesielt interessert i.

   Så var det det der med å grave frem Kindle'en igjen da...

   Slett
 13. Fordelen med Kindle må være at man sparer noen pappesker når man skal flytte, ulempen er at bokhyllen ikke speiler favorittbøkene 100% (jeg kjøper ofte bokhyllekopi av de jeg elsker). Planen på sikt er at det bare skal stå bøker jeg har vurdert til A og B i bokhylla, men foreløpig er det god nok plass til at det meste får stå. Jeg har puttet noen veldig dårlige bøker i papiravfall, for jeg kan ikke komme på noen jeg vil gi de til...

  SvarSlett