onsdag 30. september 2015

Månedsoppsummering september

September har vært en ny måned der jeg sluker bøkene heller enn å lese dem. Jeg er ikke helt sikker på om jeg synes det er positivt. Jeg har lyst til å lese absolutt alt og greier derfor ikke slå meg til ro med noe. Uansett hva jeg leser, føler jeg at jeg heller burde lest noe annet. Jeg setter meg ned for å lese med tre bøker ved siden av meg fordi jeg ikke greier å bestemme meg for én. Jeg leser ett kapittel i ei bok, legger den ned, plukker opp neste og leser ett kapittel der. Jeg sitter stadig og sjekker hvor mye jeg har igjen for å se hvor lenge det er til jeg er ferdig med boka og kan begynne på en ny.
Det er ikke en sånn leser jeg vil være, men akkurat nå er det der jeg er.

Totalt har jeg lest 14 titler i september, 11 bøker og 3 tegneserier. Det hjelper selvsagt at mange av bøkene har vært korte, men uansett er dette et ekstremt høyt tall til meg å være. Lista er som følger:

Bøker:

 • Alf Kjetil Walgermo - Kjære søster
 • Neil Gaiman - The Graveyard Book (lydbok)
 • Kristin Fridtun - Kjønn og ukjønn: Ordhistoriske essays
 • Margaret Atwood - The Heart Goes Last
 • Inger Wold Lund - Ingenting skjedde
 • Siri Pettersen - Evna (Ravneringene #3)
 • Chigozie Obioma - The Fishermen (kindle) 
 • Miranda July - No One Belongs Here More Than You
 • Marguerite Duras - To erotiske fortellinger
 • Kristine Leganger Iversen - I ringane
 • Michel Faber - The Book of Strange New Things

Fire menn, seks kvinner og en som helst skulle vært uten disse båsene.
Fem på engelsk, seks på norsk.
En på kindle, ei lydbok og ni på papir.
Av papirbøkene var to fra biblioteket, en lånt av en venn, to anmeldereksemplarerog og fire kjøpt selv.
To novellesamlinger, ei essaysamling, en kortprosa og resten romaner.

Jeg har rett og slett lest for mange bøker denne måneden til at jeg føler jeg kan oppsummere hver og en kort her. De norske titelene er alle 2015-bøker og skal få sitt eget innlegg. Utover det kan jeg si at jeg likte Gaiman som lydbok, The Fishermen var et helt middelmådig første møte med årets Booker-shortlist og Miranda Julys novellesamling var på langt nær like morsom som romanen fra tidligere i år. De to siste tenker jeg skal få sine egne innlegg, så får vi se hvordan det går med den planen.

Tegneserier:

 • Noelle Stevenson - Nimona
 • Brian K. Vaughan og Fiona Staples - Saga Vol. 5
 • Hanne Sigbjørnsen - Tegnehanne
Tegnehanne dumpet til min store glede ubedt ned i postkassa og var lest innen middagen kom på bordet samme dag. Jeg har fulgt henne på blogg og i Aftenposten fra før, og ble ikke overrasket over at jeg likte denne også. Saga er fortsettelsen på en historie jeg allerede er i gang med, og jeg likte denne i hvert fall nesten like godt som de forrige. Nimona er en webserie som nå er samlet i ei bok, og den anbefales varmt. Den handler om ei ung shapeshifter-jente som overbeviser en supervillain om å få være sidekicken hans, og både tekst og tegning var supersjarmerende. Jeg lo høyt flere ganger underveis, det er det ikke alle som får til.

Måloppnåelse
Som vanlig avslutter jeg med å se på hvordan månedens leste bøker har påvirket årets lesemål.

Jeg har fått fem nye kryss for norske 2015 bøker, og er da oppe i 11 totalt. Det bør ikke være et problem å greie målsettingen på 20 innen året er omme.

Jeg deltok i Heddas bokhylleutfordring denne måneden og leste Duras' lille novellesamling, noe som gir dobbeltkryss: både for bokhyllelesing og noveller. I tillegg leste jeg altså Miranda Julys novellesamling, så til sammen to novellekryss denne måneden. Det vil si at bokhyllemålet er oppnådd, mens jeg bare trenger én novellesamling til for å komme i mål.

Evna ga også årets første kryss for norskskrevet fantasy/SF. Her må jeg gjøre en innsats om jeg skal greie de fem jeg har satt opp. 

Jeg har også lest en essaysamling, noe som gir sakprosakryss. Der var jeg allerede i mål forrige måned.

Totalt gir dette ei liste det er fullt mulig å fullføre, om jeg går inn for det de tre siste månedene av året. Den seigeste er definitivt målet om å lese ei bok på fransk, skal jeg få til det, må jeg begynne snart. 


 • 11/20 norske bøker utgitt i 2015
 • 15/15 bøker off the shelf, det vil si bøker som sto i bokhylla per 1. januar 2015
 • 4/8 bøker på 1001-lista, som oppgitt hos Lines bibliotek
 • 5/6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
 • 7/6 andre faglitterære bøker
 • 1/5 bøker som er norskskrevet fantasy/science fiction
 • 4/5 novellesamlinger
 • 0/1 bok på fransk
 • ?/? faktisk lese i hvert fall deler av alle litteraturmagasinene jeg abonnerer på

12 kommentarer:

 1. Syns du har lest variert og flott denne måneden, selv om du føler lesingen blir litt "springende". Jeg har ikke lest noen av bøkene du har lest, og det er jo faktisk litt artig. Selv leser jeg fort og mye, men jeg greier å holde meg til en bok omgangen. Ha en super første dag i oktober!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har alltid lest relativt fort, men har pleid å ligge rundt seks bøker på en god måned. Akkurat nå er lesing på grensen til å være stressende fordi jeg aldri føler det blir nok. Men det kan hende at alt jeg trenger er å finne den rette boka som tar meg så med storm at det er helt uaktuelt å tenke på noe annet mens jeg leser.

   Slett
 2. Du har verkeleg lese mykje. Eg er akkurat slik når eg har fleire bøker (eg trur er gode) å velje mellom. Da vil eg helst lese alle på ein gong, og gjer som du. No for tida vekslar eg mellom Erlend Loe, Helga Flatland, Macody Lund, McEwan, Smith, Auster osv osv. McEwan si bok blir nok levert tilbake før eg greier å bli ferdig, så ho må nok lånast på nytt. Eg er forøvrig mektig imponert over at alle som greier å halde rede på dei utanlandske prisane; eg heng så vidt med kva som skjer her til lands.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg begynte så vidt å følge med på Booker-prisen i fjor, så jeg er relativt novise i det gamet. Men i år har jeg blitt litt bitt av basillen kjenner jeg, dog litt seint. Det henger nok også sammen med at jeg har begynt å se masse bokanbefalinger på Youtube, så jeg vet mer om engelskspråklige utgivelser enn jeg har gjort før.

   Jeg er nysgjerrig på bøkene både til Macody Lund og til Helga Flatland, og håper jeg rekker gjennom begge i høst. 11 bøker inn i den norske 2015 bunken har jeg enda ikke funnet boka jeg har falt hodestups for, så jeg håper jeg finner den i løpet av året. Eller at dere andre finner den for meg, så jeg kan lese den under samlesningen neste år :)

   Slett
 3. Kjenner til det der med å lese litt i den og litt i den, og se hvor mange sider som gjenstår. I går satt jeg med 3 bøker som jeg skulle lese ferdig før månedslutt. Denne måneden skal jeg prøve å holde meg til en ad gangen. Jeg har lest to av dine, The fishermen og Kjære søster. Leser fint lite engelske bøker men har klart å lese to av de som var på bookerlisten nå i år og det er slett ikke verst for å være meg. Men jeg merket at jeg ble litt mer giret i år enn det jeg har vært før. Men planene er jo å lese flere bøker fra både manbooker og 1001-listen, men så er det alle disse andre som sniker seg litt innimellom.
  Ønsker deg en fin lesemåned i oktober.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kommer alltid noen og sniker i køen, uansett hvordan man planlegger :)
   Godt det ikke bare er meg som prøver å få med meg alt på en gang.

   Slett
 4. Kjenner meg veldig godt igjen i den stressende følelsen du beskriver. Vanligvis holder jeg meg til en eller to bøker og fullfører dem før jeg får begynne på en ny, selv om noe annet frister aldri så mye. Jeg fant ut i sommer at det ikke fungerte så bra lenger. Det ble vanskelig å velge bok fordi lesingen gikk tregt og presset ble stort siden jeg måtte fullføre. Akkurat nå leser jeg mange forskjellige bøker på en gang. Legger fra meg en bok som ikke frister for å enten ta opp igjen senere eller ikke. Det var egentlig Booker-basillen som fikk meg inn på et nytt spor, og til å lese sakte og ordentlig uten å stresse. En god følelse. Bloggingen kan for min del av og til gjøre lesing til en plikt, og det er ikke nødvendigvis bra. Så mitt hovedmål er nå å lese det jeg har lyst til med visse føringer. Nå i høst er det jo Booker og norske 2015-bøker som i hovedsak gjelder.

  Jeg holder på med min 11. norske 2015, og tenker forsåvidt at det allerede er ganske bra. Jeg har kun lest bøker i åpen klasse og vurderer å overlate romanklassen til andre:-) Når det gjelder Booker tenker jeg å å følge Clementine sin read along så godt jeg klarer. Jeg tror at disse mursteinene kommer til å oppta all lesetid i høst hvis jeg skal lese alt nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror jeg ender opp med Clementine sin read along jeg også. Min altfor ambisiøse plan om å lese shortlist innen utdelingen kommer uansett ikke til å fungere, siden jeg per nå har rukket 1,5 og da har jeg valgt de korte bøkene. Men jeg vil likevel lese dem. Jeg satt altfor mye sammen med dere i Booker-gjengen på treffet i år, dere hjernevasket meg ;)

   Jeg har en god bunke norske bøker som ligger og venter på meg nå, og tenker at uansett er det dette som er hovedfokuset mitt i høst. I fjor høst leste jeg nesten utelukkende dette, det skal jeg ikke gjøre i år, jeg er nødt til å variere litt. Så håper jeg at jeg snart finner den neste boka som kan ta meg med storm. Halvveis inn har jeg konkludert med at det ikke er 'A Spool of Blue Thread' som gjør den jobben.

   Slett
 5. Enda en stressleser melder seg.
  Jeg prøver å holde meg til 2 eller 3 åpne, men tynges stadig mer av alt jeg ikke rekker, som gjør at jeg leser for fort, og ikke får med meg ting, så må jeg gå tilbake å lese engang til, for jeg har som regel ikke samvittighet til å skumme, så tar det enda lenger tid, og enda mer stress - osv osv. Heldigvis går det i rykk og napp - og regulerer seg selv - vha - lister og lystlesing.

  Vi får slappe noen timer, når 2016 kommer, og vi (du) har klart alt.
  (før vi begynner hele greia på nytt -))

  SvarSlett
  Svar
  1. Snart må vi begynne med lystlesingskafe, fordi det er tvangslesning alle andre dager i måneden ;)

   Slett
 6. Jeg forstår at det kan bli stressende hvis du ikke får ro til å fordype deg i en bok, samtidig så er jeg litt misunnelig på alt du har fått lest i det siste! Jeg har hatt en skikkelig lesefest denne uka, og det har gjort godt - men jeg klarer kun å lese en bok av gangen. I følge GoodReads leser jeg nå tre, men det betyr ikke at jeg leser aktivt i tre :-). I motsetning til deg;-).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror egentlig manglende ro til fordypelse kommer av bøkene jeg har lest. Mange korte bøker, en del i kortprosaform, og de inviterer ikke helt til den type lesing. I hvert fall ikke når jeg i utgangspunktet er rastløs.

   Lesefest i høstferien høres bra ut! Så ut fra noe du skrev et annet sted at du har fått lest mer enn du trodde på tirsdag, og det er jo strålende :)

   Slett