lørdag 26. desember 2015

Lesemål 2016

Vi er bare dager unna 2016, og liste-geek som jeg er kan jeg ikke gå inn i et nytt år uten nye lesemål.

Siden jeg begynte med lesemål på denne bloggen, har desember vært tiden for å sette opp idealistiske lister over hva jeg tror jeg skal rekke over i året som kommer. Erfaringen tilsier at disse målene i stor grad listes opp for at jeg skal kunne komme med selvironiske kommentarer om hvor langt unna jeg er gjennom resten av året, før jeg neste desember konstaterer at jeg kanskje var litt for ambisiøs... 

2015 er tydeligvis unntaket som bekrefter regelen. Med seks dager igjen av året, har jeg bare tre bøker igjen før jeg faktisk har fullført alle målene jeg satt i desember i fjor, og er over halvveis i to av dem. Det er motivasjonen jeg trenger for en skikkelig sluttspurt, så her skal jeg  utrolig nok komme i mål. Så får vi se neste desember om dette er en ny trend.

Lesemålene for 2016 vil ha med noen gjengangere fra tidligere, men vil også preges av noen tanker jeg har gjort meg de siste månedene. Denne høsten har jeg lest langt flere bøker enn jeg pleier, men har vært usikker på om det har vært en udelt positiv opplevelse. Er målet virkelig å lese mange bøker, eller burde jeg ta meg bedre tid med dem jeg faktisk velger?

Jeg har bestemt meg for å ha med to lesemål som fokuserer på fordypning neste år. For det første vil jeg fokusere på forfatterskapet til èn spesifikk forfatter og lese flere bøker av denne gjennom året. Jeg hadde noen alternativer, men har valgt meg Doris Lessing. Jeg har til nå lest fem av bøkene hennes, men det er fremdeles veldig mange å ta av. Mange av dem står også allerede i hyllene mine, og det gjør de jo fordi jeg har lyst til å lese dem, så dette er noe jeg gleder meg veldig til. Jeg tenker at en bok annenhver måned bør være overkommelig, og sier derfor at jeg skal lese seks av Lessings bøker gjennom året. Kanskje en gjenlesning av en av mine absolutte favorittbøker, nemlig The Golden Notebook, også er på sin plass?

Det andre fordypnigsmålet er at jeg har lyst til å lese samme bok flere ganger gjennom året for å se hvordan lesingen min endrer seg fra gang til gang. Jeg har tenkt en del på hvilken bok dette skal være og på hvilke kriterium jeg skulle velge ut fra. Det må være ei bok jeg har lyst til å lese og ei bok jeg tror det vil være mulig å oppdage nye ting i ved andre- og tredjegangs lesing. På det grunnlaget bestemte jeg meg for at det måtte bli en klassiker. Valget falt til slutt på Jane Eyre, som jeg fikk til jul i Vintage Clasics nydelige utgave fra denne høsten. Det er ei bok jeg har lest en gang allerede, men det var på ungdomsskolen og jeg kan ikke si jeg husker noe særlig. Målet er å komme gjennom denne tre ganger i løpet av 2016.

Utover det har jeg planer om ett nytt lesemål på lista for 2016, og det er at jeg vil lese flere essaysamlinger. Essays er en sjanger jeg har begynt å lese litt av de siste årene, og som jeg ser jeg setter stor pris på. Minst fem essaysamlinger i løpet av et år burde være overkommelig.

Resten av lista blir reprise på mål fra 2015, men med litt andre antall. Etter å ha flyttet i desember, og som en følge av det reorganisert bokhyllene mine, er jeg nok en gang fast bestemt på å lese flere av de bøkene som allerede er i hus. Det er massevis av bøker der jeg har veldig lyst til å lese, og jeg er nødt til å finne tid til å prioritere dette. Jeg øker derfor lesemålet fra årets 15 OTS (off the shelf) bøker til 25. Dette er et lesemål som kan kombineres med flere av de andre, og også med bohyllelesingen hos Boktanker, så med litt innsats burde dette kunne gå. Jeg øker også antallet 1001-bøker jeg skal lese fra 8 til 12, særlig siden Line nå har relansert lesesirkelen sin med litt løsere rammer. En i måneden i snitt, såpass må jeg satse mot.

I tillegg beholder jeg to av årets mål uendret: Jeg skal fremdeles være med i alle seks runder av Moshonistas biografilesesirkel og jeg skal fremdeles lese minst 20 av årets norske bøker.
Ut ryker målene om novellesamlinger, annen sakprosa, norsk fantasy og science fiction og bok på fransk. Ikke fordi jeg ikke skal lese dette, men neste år vil dette altså regnes som lystlesing.

Det vil si at lista over det jeg skal lese i 2016 ser slik ut:
  • Jane Eyre av Charlotte Brontë tre ganger 
  • 6 bøker skrevet av Doris Lessing
  • 5 essaysamlinger
  • 25 bøker off the shelf (det vil si som sto i hylla per 31.12.15)
  • 12 bøker på 1001-lista
  • 6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
  • 20 norske bøker utgitt i 2016

16 kommentarer:

  1. Skal si du er strukturert hvis du greier å følge opp en så detaljert plan. Deler tankene dine om å bruke mer tid på hver bok, der vil jeg også skjerpe meg. Jeg hadde stor glede av Amalie Skram prosjektet mitt, og kunne godt tenke meg en ny forfatter å fokusere på, takk for at du dyttet meg inn i tenkeboksen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er nok relativt strukturert ja, og er veldig glad i lister og kryss, så for meg er dette bare en del av det som er gøy. Jeg har lister for det meste annet, så hvorfor ikke lesingen også ;)

      Det er jo forskjell på bøker og hvor mye tid de krever av en. Noen fyker en i gjennom, og det er greit, mens andre bør leses saktere om man skal få fullt utbytte av dem. Tror det jeg har savnet i høst har vært balansen mellom disse. Så det blir nok begge deler neste år også, men med et litt mer bevisst forhold til fordypning.

      Slett
  2. Det ser ut til at du har vel gjennomtenkte og edruelege mål. Du seier "Er målet virkelig å lese mange bøker, eller burde jeg ta meg bedre tid med dem jeg faktisk velger?" og som Tine føler eg meg "truffet" når det gjeld akkurat dette. For eg har absolutt vore ein "mengdelesar" dei siste par åra, men ynskjer egentleg ikkje at det skal vera slik.
    Kanskje ein meir strukturert leseplan og oppsett av lesemål for året kan vera ei hjelp til å lesa betre? Eg skal vurdere det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jo ikke nødvendigvis noe galt i å være en mengdeleser. Men jeg merker at for min del får jeg mye mindre ut av bøkene på den måten. Samtidig merker jeg at de bøkene som krever mer av meg, uansett senker lesetempoet og tar den tiden de trenger, så kanskje er det mer et spørsmål om valg av bøker enn bare om tid.

      For meg er som jeg skrev til Tine over den strukturerte leseplanen en del av moroa. Også leser jeg uansett en del utenom som bare er gøy.

      Slett
  3. Jøje meg har du lesermålene til neste år klart allerede? :) Jeg kommer til å fortsette som før med rundt femti bøker alt i alt, og å være med på bokhyllelesingen, biografilesesirkelen og så skal jeg fortsette med Harry Potter igjen, som jeg stoppet opp med i fjor ( eller i år er det vel riktigst å si).

    Ha en fortsatt fin romjul Elisabeth :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har tenkt på dem lenge allerede, særlig dette med fordypning etter å ha hatt en relativt overfladisk høst føler jeg. Jeg har for øvrig tenkt på at jeg kanskje vil gjenlese Harry Potter i året som kommer også, men ikke satt opp det som et lesemål. Tenker at det bare er gøy :)

      En fortsatt fin romjul til deg også!

      Slett
  4. Eg har og lesemåla klare, og vil lese meir Dickens, klassikere, 1001 bøker og bokhyllebøker. Altså er det ikkje mange forandringer frå dei siste åra, men eg ser at mengdelesing er tilfellet hjå meg og til tider.

    Krim leser eg som underhaldning til tider, og med storytel fortærer eg krim samtidig som eg gjer andre ting. Akkurat nå leiter eg i eit avisarkiv medan eg høyrer Anne Holt og det funker som gull.

    Nye norske bøker har eg derimot ingen lesemål på, og eg kjem framleis til å lese det eg har lyst til og det som eg finner interessant. Når det gjelder essay så er Siri Hustvedts "Livet, tanken og blikket" nydeleg.

    God romjul, Elisabeth!

    SvarSlett
    Svar
    1. Mengdelesing er fint i perioder, men det gjør meg rastløs. Og etter det trenger jeg en periode med lavere tempo, og det er dit jeg er kommet nå. For meg er fantasy og science fiction mengdesjangerne i stedte for krim, ellers kjenner jeg meg igjen i det du skriver.

      Spennende lesemål for deg også, og takk for Hustvedt tips. Skal lese mer av henne i 2016, og godt mulig denne havner på lista. Sammen med den jeg allerede har fått av deg :)

      God romjul til deg også!

      Slett
  5. Spennende mål, Elisabeth, og særlig de som går på å fordype seg. Jeg gleder meg til å høre mer om hvordan det er å lese Jane Eyre flere ganger på relativt kort tid.
    Jeg går noen av målene mine klare og andre er i ferd med å ta form - jeg kjenner meg veldig motivert!
    God romjul til deg :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er også supermotivert - nytt år, nye muligheter :)
      Spent på å se alle dine lesemål også, liker de jeg har sett så langt.

      God romjul til deg også!

      Slett
  6. Jeg liker også dette med gjenlesing og fordyping. Har tenkt mye på dette med å lese flere ganger etter alt snakket om bookerprisen tidligere iår. Dette med å lese hver bok 3 ganger og hvordan hver gang ville forandre rekkefølgen på bøkene. Et svært interessant eksperiment, og som jeg også vil, teoretisk, realiteten blir vel sannsynligvis at jeg turer fram som før. Men har ikke tenkt så mye på målene ennå, annet enn at det nok blir 1001/booker/bio/osv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg glemte at jeg hadde planer om å ha Booker-mål. Det får bli lystlesing i stedet. Og ja, Booker-diskusjonene var noe av motivasjonen for gjenlesingsprosjektet. Men jeg velger meg en klassiker i stedet for ei av årets bøker denne gangen.

      Slett
  7. Jeg veksler mellom å beundre deg for dine mål og bli forskrekket over min egen evne til å ha - og holde - mine egne. Jeg har lovet meg å ikke takke ja til leseeksemplarer på mange måneder, men regner med å sprekke ved første nye mail i innboksen.

    Godt nyttår påræj :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg hadde den planen i fjor - jeg mener, det er en grunn til at vi har bibliotek - og holdt faktisk helt til midt i bokhøsten. Men når jeg først sprakk, så gjorde jeg det skikkelig. Når det gjelder andre lesemål, har dette året gått overraskende bra. Om de er noe å beundre er jeg derimot mindre sikker på. Listedilla på grensen til tvangstanker, men jeg velger å tro det holder seg på rett side av grensa.

      Godt nyttår påræj tilbake! :)

      Slett
  8. Er som alle andre imponert over fordypningsprosjektet - gleder meg virkelig til å følge med. Skulle sikkert gjort noe lignende selv, men er fremdeles uendelig virrende litteraturmessig. Liker også essaymålet, vurderer det selv - i stedet for bare "non-fiction", som bestandig leder til så mye rart.

    (Men mest av alt er jeg imponert over at du allerede har skrevet målene, - tenker at mine blir ferdig i mars).

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg gleder meg til å starte også, så håper fordypning er rett vei å gå. Jeg hadde non-fiction som mål i år, men ser at de fleste jeg har fått kryss for i den sjangeren har vært essaysamlinger, så det var et lite skritt å ta. Men mot noe mer konkret.

      Gleder meg til å lese dine mål, uansett om det blir i januar, mars eller november.

      Slett