torsdag 31. mars 2016

Månedsoppsummering mars

Jeg fullførte fire bøker i januar og fem i februar, og var med det tilbake på det som har vært normalen siden jeg begynte å blogge om bøker. Helt okei, tenkte jeg, jeg har tross alt sagt jeg skal lese færre bøker i år enn i fjor, ha mer fokus på kvalitet enn telling, satse på fordypning, ikke stresse.

Så kom mars og plutselig har jeg fullført 12 bøker på en måned igjen. Jeg begynner med lista over hvilke:
 • Margaret Atwood - The Edible Woman
 • Yuval Noah Harari - Sapiens: A Brief History of Humankind
 • Mary Shelley - Frankenstein
 • Kristin Bjørn - Sant nok 
 • Eivind Hofstad Evjemo - Kvelningsminner  
 • Helga Flatland - Vingebelastning 
 • Alice Hoffman - The Ice Queen 
 • Dan Aleksander Andersen - Flaggtale 
 • Joan Didion - Slouching towards Bethlehem 
 • Helene Guåker - Kanskje det er hjertet  
 • Margaret Atwood - Surfacing 
 • Morten A. Strøksnes - Automobil
Jeg begynte med Strøksnes' backlist fordi det er jeg som er ansvarlig for samlesinga av Havboka når vi kommer så langt. Automobil følger egentlig samme oppskriften: Strøksnes og et bekjentskap på tur i en farkost, denne gang bil, og turen danner rammen for en rekke anekdoter og refleksjoner. Boka var interessant, men nådde for meg ikke opp til Havboka.

Margaret Atwood var neste ut, ei bok jeg allerede har skrevet om. Surfacing var så god at jeg ble inspirert til også å avslutte måneden med Atwood, denne gang The Edible Woman som jeg ikke likte like godt. Det er tydelig at Atwood tidlig i karrieren var veldig opptatt av psykologi, og sikkert en bestemt retning innen psykologien også, uten at jeg har kompetanse nok til å si hvilken. Men i begge disse bøkene møter vi kvinneskikkelser som går gjennom alvorlige identitetskriser i spriket mellom samfunnets kjønnsrolleforventning og deres egen personlighet.

Så oppdaget jeg for alvor ebokbib som app på telefonen. Jeg lastet den ned for lenge siden, men har egentlig ikke brukt den før jeg denne måneden plutselig innså hvor genialt det er å kunne laste ned de nyeste norske bøkene allerede lenge før de kommer i hyllene på biblioteket. Dermed har jeg plutselig lest fire norske 2016 bøker på null komma svisj, tre diktsamlinger og en novellesamling. Jeg skal prøve å skrive noe om dem i et eget innlegg.

Slouching towards Bethlehem er ei bok jeg hadde overbevist meg selv om at jeg kom til å elske, men jeg tok dessverre feil. Ikke fordi det er noe i veien med selve essaysamlingen, boka ga akkurat det den lovet: det ultimate øyeblikksbildet av California på 60-tallet. Det viste seg bare at jeg egentlig ikke var spesielt interessert i California på 60-tallet. The Ice Queen var jeg skeptisk til på forhånd, men leste den fordi den var en del av Project Annotate som jeg er med på. Skepsisen viste seg å være berettiget, dette var ikke ei bok for meg. Litt for mye eventyr blandet inn i realismen for min smak, jeg foretrekker min realisme og min fantasy hver for seg.

Vingebelastning og Frankenstein har jeg allerede skrevet om, da gjenstår bare Sapiens: A Brief History of Humankind. Jeg begynte på boka på ferie i september i fjor, men la den fra meg da jeg kom hjem selv om jeg egentlig likte den. Nå har jeg fullført, og konkluderer med at jeg likte starten best med den eldste delen av menneskehetens historie, men boka var underholdende og fikk meg til å se noen ting fra en ny vinkel.

Puh... da var det bare kryssene igjen, og dette har vært en god kryssmåned.
Fire kryss for norske 2016 bøker, to 1001-bøker i Surfacing og Frankenstein.
I tillegg én essaysamling og to bøker som sto i hylla da året begynte gir til sammen ni kryss på tolv bøker. Ganske bra for en som liksom ikke skal telle...
 • 0/3 ganger har jeg lest Jane Eyre av Charlotte Brontë
 • 1/6 bøker skrevet av Doris Lessing
 • 1/5 essaysamlinger
 • 6/25 bøker off the shelf (det vil si som sto i hylla per 31.12.15)
 • 3/12 bøker på 1001-lista
 • 1/6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
 • 4/20 norske bøker utgitt i 2016

6 kommentarer:

 1. Skjønner godt at du er fornøyd med deg selv, selv om de gode forsettene om å lese mindre "røk" på et vis. Jeg strever også med at jeg leser for mye, og gikk fem på denne måneden :) Av bøkene dine denne måneden har jeg bare lest Vingebelastning. Har lest noen av de andre forfatterne, men ikke disse bøkene. Venter spent på å se hva som blir sagt om Havboka nå i april, tror ikke jeg har lest noen negative omtaler, så det virker som jeg er alene om å ikke gi den full score. Ønsker deg en vidunderlig april :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Altså, det er andre forsetter jeg tar mer seriøst enn å lese mindre. Det viktigste er at lesingen ikke blir stress, og det har den ikke vært i mars. Jeg har bare hatt litt bedre tid, inkludert påskeferie, og lest en del veldig korte bøker og da stiger antallet fort.

   Havboka har for øvrig samlesing i juni, så du må nok vente litt lenger. Kjenner flere som er skeptiske som skal lese da, så det er mulig du får flere på "din side" når vi kommer så langt.

   Slett
 2. Det var voldsom progresjon på norskebøkene. Har ikke kommet noe lenger i Flaggboka, men liker den. Ellers var det mange interessante bøker her, så du får bare henge i med omtalene. Hadde jeg ikke vært så allergitrøtt skulle jeg også tellet, eller ihvertfall skrive et rockespark i baken innlegg - eller kanskje jeg bare venter til jeg har noen flere kryss å skryte av. Foreløpig er det magert. Spent på hva du har å si om de norske novellesamlingene. Har begynt på Nydals Famlere, eller var det Falmere?? - men er foreløpig uengasjert. Hjernen min vil bare ha lett og skummelt. (Likte forøvrig Frankenstein godt den gang jeg leste den.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Utrolig hva tre raske diktbøker og en kort novellesamling kan gjøre for en kryssliste!
   Ellers må jeg si det var mer kvantitet enn kvalitet denne måneden. Er egentlig bare 'Surfacing' jeg virkelig likte.

   Slett
 3. Er Automobil din Strøksnes nr. to? Skal du forsøke å lese alt mannen har skrevet? Jeg har lest fire, og Havboka er faktisk ikke favoritten. Automobil har jeg ikke lest ennå, men det blir. Har som mål å lese alt, men er redd for å gå tom..han gir jo ikke ut bøker i superfart.

  (Selv har jeg ingen ambisjoner om slowreading, og blir utelukkende misunnelig av denne oppgangen)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, 'Automobil' er min nummer to. Hadde opprinnelig en ambisjon om å lese alt, men har moderert meg. Kjenner at det kan bli litt mye av det gode å lese et helt forfatterskap på noen måneder, han hadde skrevet flere bøker enn jeg hadde fått med meg. Men har kjøpt 'Tequiladagbøkene', så den skal jeg i hvert fall lese før vi kommer til juni. Og kanskje 1-2 til også. Hva har du lest og anbefaler?

   Og som jeg skrev til Ingalill over: Diktsamlinger og korte novellesamlinger på mobilen er veien å gå for raske kryss. Leser tre dikt hver gang refleksen forteller meg at jeg skal sjekke FB mens jeg venter på bussen/toget/middagen/reklamepausen etc... Overraskende effektivt.

   Slett