søndag 21. mai 2017

Lillehammer 2017 - Planlegging

Avreise til årets Lillehammer-festival nærmer seg, og tradisjonen tro har Ingalill allerede laget sin løype gjennom festivalen. Jeg kan ikke være dårligere og kommer her med min egen versjon.

For å bedrive litt selvskryt kan jeg annonsere at jeg allerede har fullført fire av sju bøker jeg lanserte som leseliste før Lillehammer. Jeg er med andre ord historisk godt i rute til årets festival, det på tross av at jeg annonserte at mai kom til å bli en elendig lesemåned. Noen ganger er det helt greit å ta feil.

Togbillett er allerede bestilt for å få minipris, så planlagt ankomst Lillehammer er allerede 10.40. Satser på at årets togtur er uten buss for tog på deler av strekningen og at klokkeslettet derfor stemmer. Det er kanskje vel ambisiøst å tro jeg skal rekke noe allerede fra klokken 11, men man er da ingenting om ikke ambisiøs.

(Komplett festivalprogram her.)

Onsdag 31/5


11.00: Kultur og språk for unge nordboere (Stift)
12.00: Et språklig sprang (Søndre park) 
13.00: AnMagrit hvor ble det av det i alt mylderet? (Kunstmuseet)
14.00: Intimitet og fravær (Elephant) eller Litteraturens forandrende kraft (Teltet)
16.00: Så här får man inte säja (Stift) eller Vesaas-foredraget (Zink)
17.00: Nordisk slam (Elephant)
18.00: Knausgård møter Bennet (Biblioteket)

Første punkt på programmet handler om språk og om hvordan unge mennesker fra de nordiske landene forstår/ikke forstår hverandre og heller snakker engelsk. Sa jeg at det handler om språk? Selvsagt vil jeg hit. Er været bra fortsetter dagen i parken med Vigdis Hjorth som snakker om Kierkegaard med hans norske oversetter. Er det dårlig vær tror jeg at det blir innendørs lystlesekafe og kake i stedet.

Klokka ett blir det diskusjon om arbeiderklasselitteratur før klokken to presenterer årets første dilemma: Selma Lønning Aarø og Ida Hegazi Høyer eller Ngugi wa Thiongo'o? Per i dag heller jeg mot damene, men jeg er usikker. Dilemmaet etterfølges nok av en times pause, der jeg kan sjekke inn og eventuelt spise noe før klokken fire byr på neste dilemma: Diskusjon om hva man kan si offentlig i de ulike nordiske landene, eller foredrag med Jan Kristoffer Dale som vant Vesaas-debutantpris? Igjen tror jeg det er språk som frister mest, og at jeg går for alternativ 1.

Klokka fem blir det slam fordi er det noe litteraturfestival har lært meg, er det at slam er kult.
Klokka seks vil jeg høre Knausgård snakke med Claire-Louise Bennett, jeg må bare lese boka hennes først.

Resten av dagen er det ingenting spesielt som frister, så kanskje byr det på middag og en sosial kveld? Eller en komplett asosial kveld på hotellrommet med laptop/bok.


Torsdag 1/6

10.00: Bjørnsonforelesningen med Kamila Shamsie (Maihaugsalen)
11:00: Kritikerseminar: Berettiget vrede (Holbøsalen) eller Across the Great Divide (hotellet)
12:00: Når boken gjentar seg (Parken) eller Slam og/eller poesi (Elephant)
13:00: Bjørnsonsamtalen (Nansenskolen) eller Memoar og litteratur (Teltet)
14:00: Suksess ute, blomstring hjemme? (Biblioteket) eller Fortellinger å tenke med (Holbø)
15.00: Mye om menn (Teltet)
19:00: Litterær festaften (Maihagsalen) eller Nordisk mesterskap i poesislam (Teltet)
22:00: Litteraturquiz (Banken)

Torsdag er dilemmaenes dag, og en dag der nistepakke i veska ser ut til å være nødvendig. Jeg har lyst til å høre Kamila Shamsie, men usikker på om jeg har nok lyst til å høre henne til å dra meg helt opp til Maihaugen på morgenkvisten. Det er dessuten akkurat langt nok unna til at det blir vanskelig å rekke nytt arrangement klokka elleve.

Dropper jeg Shamsie, blir dagens første dilemma Åsa Linderborg om sinne i offentligheten eller amerikansk valgkamp. Jeg heller mot sistnevnte. Neste dilemma er mellom dystopi i parken eller slam/poesi innendørs. Her har jeg planer om å la været avgjøre - er det sol, blir det parken. Så må jeg velge mellom Shamsie igjen, denne gang som intervjuobjekt, eller Strøksnes/de Figueriedo/Moi snakke om memoarer i teltet. Jeg har de siste årene virkelig fått sansen for memoar-sjangeren, og velger nok den. Klokka to byt på nytt dilemma: John Freeman om skandinaviske forfattere med suksess i utlandet, eller bl.a. Åsne Seierstad om å bruke litteratur til å bearbeide traumatiske hendelser? Siden Freeman var et av fjorårets høydepunkter for meg, blir det nok han.

Klokka tre byr på det eneste selvsagte punktet på dagens programm. Jeg vil se Kyrre Andreassen og Frode Grytten. Kanskje burde jeg derfor lese sistnevntes novellesamling fra i fjor? Andreassens bok har jeg lest og likt fra før.

Dagens siste dilemma er det vanskeligste. Litterær festaften pleier å være et av festivalens høydepunkt for meg, men i år tror jeg faktisk det må vike for Nordisk mesterskap i poesislam. Før målet er å unngå sisteplassen i årets litteraturquiz på slutten av kvelden.


Fredag 2/6

10:00: Hans Olav Brenner om intervjuet (Nansenskolen) eller Poesislam (Plan B)
11:00: Sorg er den greia med fjær (Elephant)
12:00: Kritikk som offentlighetsutøvelse (Holbø)
13:00: Mennesket og naturen (Stift)
14:00: Vigdis Hjorth gjennom 30 år (Biblioteket)
15:00: Morgenbladet salongen (Teltet)
16:00: Prosaens potensial (Biblioteket)
17:00: Freeman's (Stift) eller Kritisk ettertanke (Banken)
19:00: Banknatta med diverse arrangement

I motsetning til torsdag har jeg bare to dilemmaer på fredag. Annet enn når jeg skal få i meg mat i løpet av dagen.

Om det er færre dilemmaer denne dagen, er de imidlertid vanskeligere. Jeg har veldig lyst både til å høre Brenner snakke om intervjuer og til å se Fredrik Høyer. Mulig jeg lar latskapen avgjøre og velger poesislam som er kortest å gå fra hotellet. Dagens andre dilemma kommer klokka fem der jeg må velge mellom kritikere som diskuterer fjorårets bøker eller John Freeman snakke om sitt magasin. jeg tror jeg går for Freeman og tar referat av diskusjonen fra Ingalill.

Resten av dagen er plankekjøring.


Lørdag 3/6

12.00: Former for sorg (Stift)
14.00: Mennesket bak genene (Stift)
15:00: De norske syriafarerne
17:00: Tre kvinner (Bjerkebæk) eller Espedals år (Elephant)
18:00: Timbuktu (Teltet)
20:00: Pub til pub

Det er i mine øyne lenger mellom høydepunktene på lørdag enn resten av uka. Etter banknatta kvelden i forveien, kan det være greit med en sein start, så jeg planlegger å begynne med Espedal/Porter om sorg. Klokka to kunne det vært et alternativ å høre Nina Lykke og Monica Isakstuen om brudd, men jeg tror at det vil føles akkurat litt for aktuelt for øyeblikket og velger i stedet å høre en lege snakke om sine bøker som ligger i skjæringspunktet mellom medisin og litteratur.

Åsne Seierstad og Demian Vitanza i samtale om norske syriafarere kan være interessant, på tross at jeg foreløpig har stoppet opp halvveis i begges bøker om emnet. Klokka fem har jeg valget mellom en forestilling om tre av Undsets kvinner, som jeg ikke har lest om, eller mer Espedal om ei bok jeg faktisk har lest. Timbuktu i teltet kan være interessant, og pub-til-pub er en selvsagt avslutning på kvelden.

Alternativet er at dette blir en sosial dag med mye pusterom.


Søndag 4/6

12.00 Hjerneføde (Teltet)

Søndag er hjemreisedag, men jeg har planer om å få med meg ett arrangement før jeg drar hjem. Hjerneforskere om hjernen, det høres spennende ut.

13 kommentarer:

 1. Ser ut som ein spennande og travel festival - og nistepakke er eit must slike gonger. Når eg er på Krimfestivalen lever eg på hotellfrokost og Delideluca-mat ;-)

  Sjølvskryt er alltid bra, og eg er imponert over at du har lest såpass mykje før festivalen. Det er alltid planen min før krimfestivalen, men veldig vanskeleg å få ut i praksis :-)

  God tur!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er også imponert over hva jeg har lest før festivalen denne gangen. Jeg har alltid bøker jeg har planer om å lese før jeg reiser, men har aldri en gang greid å fullføre én av dem. Så nå å ha kommet gjennom fire, med 1,5 uke igjen til avreise er intet mindre enn ekstremt overraskende!

   Slett
 2. Jeg kommer meg ikke på slike festivaler, sjøl om jeg kunne så absolutt ønsket meg det. Men jeg leser gjerne referater fra dere som deltar! God tur og nyt dagene på Lillehammer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har alltid ambisjoner om å skrive referater! Problemet er bare alle de andre tingene jeg vil høre på som gjør at det aldri blir tid til å skrive alt jeg vil ;)

   Slett
 3. Jeg har også laget en liste, men da på selve siden til festivalen. Jeg har tenkt å lage innlegg, men har ikke rukket det enda.. Kan jo bare linke til den lista jeg har laget der..
  Kommer torsdag, og har en kamp mellom Festaften og Poesimesterskapet, men holder foreløbig en knapp på Festaften. Knausgård.
  Hvis du blir med dit, skal jeg tørre å be om en selfie sammen med ham;) haha.. Kan ta av dere også.:)
  Qiuz , ja så klart..

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er min festival:
   http://www.litteraturfestival.no/minfestival

   ganske så tettpakket, valgets kval og jeg orker nok ikke en tredjedel en gang..

   Slett
  2. Vi får se når vi er der om det blir festaften eller poesimesterskap - det er vanskelig å velge. Men jeg har sett Knausgård flere ganger før, så heller mot slam.

   Linken virker ikke så jeg får se ditt program, kan bare lage mitt eget. Vi får ta det når vi er der (eller evt når innlegget er på din blogg.)

   Slett
  3. Ok, den er sikkert ikke for andre, når man lager en for seg selv..

   Jeg har ikke sett Knausgård live før, så derfor.. altså. Kom forresten over Om sommeren på salg i dag på Notabene, innbundet til 179,-. Scoop!

   Slett
  4. Innlegg på blogg nå:
   http://www.litteraturfestival.no/2017/05/festivalloype-om-nasjonalisme/

   Slett
 4. Ser av programmet at vi kommer til å se svært mye av hverandre på festival, som er bra, og enda bedre at du kommer så tidlig onsdag, så jeg kan lære alt om arbeiderkvinner gjennom deg, (face it du holder deg i byen). Føler meg litt amatørmessig selv siden jeg helt har ignorert den biten som, kan (nesten alltid), kaste omkull hele prioriteringa. Været. Tror ikke jeg har lagt inn et eneste værforbehold i mitt program. Neida, her skal hun sitte i parken, rain or shine. Fortjener ikke å være innomhus etter et slikt overtramp. Et annet usikkerhetsmoment er hvor denne Elefanten er? Husker den ikke fra tidligere.

  Har gitt opp (tror jeg) å lese meg opp, ble plutselig opptatt av andre ting, og det halvferdige går så tregt. Tror jeg heller skal satse på å la meg inspirere (og lese et par Freemanintervjer til, er nå på 35%).

  Gleder meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det bare å pakke regntøy! Parken i solskinn er fantastisk og krever at jeg deltar på ting der bare for å få være ute. Parken i regnvær er litt mindre fristende.

   Jeg har for øvrig googlet elefanten og den ser ut til å være midt i sentrum, bare litt lenger opp mot gågata fra kunstmuseet. Så det skal være kort avstand derfra til det meste. Jeg kan heller ikke huske den fra tidligere, kanskje den er ny.

   Jeg er usikker på om det blir mer lest fra lista mi før jeg drar nå. Plutselig har jeg viklet meg inn i en 600 siders murstein om romerriket og ei annen non-fiction bok om ensomhet og kunstnere. Bennett, Seierstad og Vitanza får hvile litt til.

   Slett
 5. Som alltid både misunnelig og imponert.

  Mest misunnelig på Strøksnes, jeg er sikkert den eneste bokbloggeren i Norge som ikke har sett ham live enda, - selv om jeg nok er en av de største (og eldste) fangirlsa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fint man kan imponere med planleggingen - så kan man snakke litt lavere om gjennomføringen etterpå ;)

   Vi får livestreame Strøksnes til deg!

   Slett