lørdag 30. desember 2017

Lesemål 2018


Tvangstankenes tid er ikke forbi - selvsagt må jeg ha lesemål også i 2018.

Jeg har noen mål som får være med meg videre fra året vi snart er ferdig med:
For det første vil jeg igjen sette Goodreads-målsettingen til 80 bøker, til tross for at jeg i år har passert 100 leste med god margin. Jeg tror imidlertid ikke det er den nye normalen, så alt over 80 får heller være en positiv overraskelse. For det andre vil jeg fortsatt ha som mål å lese minst 20 av årets norske bokutgivelser. Jeg synes det er viktig å lese bøker på mitt eget språk, men jeg trenger ofte en liten ekstra dytt for å velge disse. Derfor: lesemål. Og for det tredje vil jeg fortsette å være med på 6/6 runder i biografilesesirkelen til Ingalill, enkelt og greit fordi jeg synes det er morsomt.

De andre lesemålene fra året som gikk, har jeg tenkt å hoppe over i 2018. Det betyr ikke at jeg ikke skal lese bøker fra egne hyller, dikt, tjukke bøker eller bøker på 1001-lista. Men jeg må greie å få det til uten at de gir meg kryss på ei liste. (I know, det høres umulig ut...)

Jeg ønsker at 2018 blir året jeg leser bøker jeg har lyst til å lese. Det høres ut som et teit mål, særlig fordi det ikke kan telles. Men jeg ser at jeg har en lei tendens til å utsette å lese de bøkene jeg virkelig gleder meg til. Jeg skal bare lese noe annet jeg "må" lese først, så kan de jeg gleder meg til være belønningen etterpå. Det er bare det at etterpå kommer aldri. Bøkene jeg har virkelig tro på at jeg kommer til å like blir stående ulest, mens jeg i stedet fortærer bunkesvis med bøker jeg er litt nysgjerrig på og som jeg gjerne ender opp med å like sånn passe greit.

For å gjøre målsettingen litt mer konkret, har jeg kommet opp med følgende:
Jeg vet jeg elsker å lese bøker om skriving, lesing og bøker - så jeg skal lese mer av dette. Jeg liker bøker om språk, så jeg skal lese mer av dette. Jeg skal også lese flere bøker av forfattere jeg allerede har lest og likt godt. Hvorfor gå på leting etter nye favoritter når det fremdeles er så mye å hente hos forfattere jeg bare har lest deler av forfatterskapet til? Margaret Atwood, Siri Hustvedt, Vladimir Nabokov, Sara Stridsberg, Doris Lessing, Ursula LeGuin, China Miéville, Donna Tartt, Sofi Oksanen. Dette er bare noen eksempler på forfattere der jeg har lest noe, men fremdeles har så mye mer å utforske. Og mye av det står allerede i egne hyller og bare venter på at jeg skal strekke ut armen og plukke dem ned.

Også må det være lov å lete etter noen nye favoritter også, så det får bli et eget mål. Da ender jeg opp med følgende kryssliste for 2018:

 • Lese minst 80 bøker
 • Lese minst 20 norske bøker utgitt i 2018
 • Delta på 6/6 runder i biografisirkelen
 • Lese minst 10 bøker om skriving, lesing eller bøker 
 • Lese minst 5 sakprosabøker om språk
 • Lese minst 10 bøker av forfattere jeg allerede har lest og likt
 • Lese minst 10 bøker av forfattere jeg aldri har lest før


Da er det bare å vente på at kalenderen sier januar og så:
Klar, ferdig, les!

12 kommentarer:

 1. Digger måla dine! Gler meg til å lese det du skriver i 2018 :-)

  SvarSlett
 2. Lenge leve tvangslysten!

  Synes målene dine fremstår særdeles lurt formulert, akkurat passe blanding av konkret/fritt. Har selv brent meg på å sette forfatter-mål mange mange ganger, selv om jeg har tenkt det samme som deg "jeg elsker jo XXX, må få lest mer av vedkommende, det blir et greit mål" - noe som uten unntak leder til at ingen bøker blir leste av akkurat den forfatteren. I år var det godeste Cormac. Fikk nesten lyst til å adoptere din formulering.


  ((Forøvrig er det helt uhørt å ha målene på plass allerede før nyttårsaften, mine kommer i februar en gang)).

  Hurra for 2018!

  SvarSlett
  Svar
  1. Målene er i hvert fall langt mer frie enn de har vært de siste årene. Og strengt tatt er både "10 bøker av forfattere jeg har lest" og "10 bøker av forfattere jeg ikke har lest" ganske latterlig, for hvilke andre alternativer finnes? Så litt strengere enn formuleringen antyder må jeg telle, det står i hvert fall "lest og likt" - hele poenget er jo å fortsette å utforske favorittene.

   McCarthy er en annen som kunne stått på lista. Jeg er så overbevist om at jeg vil elske bøkene hans at jeg har kjøpt mange. Men foreløpig har jeg bare lest "The Road", som jeg tror er ganske lite typisk han? Jeg likte den mens jeg leste, men den er en av de bøkene som har vokst i ettertid og har vist seg være ei bok jeg stadig tenker på. Så typisk eller ikke, det lover uansett godt for resten.

   Angående timingen: Jeg har alltid målene klar før nyttårsaften. Eller på nyttårsaften. Det er ingen dager jeg tenker mer på blogging enn de siste dagene i desember.

   Slett
 3. Oj oj, både du og Elida, jeg blir helt imponert (og stresset) over hvor kjapt dere har fått på plass lesemålene for 2018. Har jeg gått glipp av oppsummeringen for 2017? Må sjekke etterpå.

  Veldig lurt å prøve å lese mer av forfattere du allerede har lest og likt, du oppdager nok mye bra på den måten. Selv planlegger jeg å lese flere bøker jeg allerede har lest og likt, bruker altfor lite tid i voksen alder på å lese bøker jeg elsker om igjen og om igjen. Som barn/ungdom var det en favoritthobby.

  Donna Tartt er en av dem som skal gjenleses (The Secret History) og da er det ikke umulig at jeg leser mer i samme slengen. Begynte på The Little Friend en gang og likte den veldig godt, men den ble aldri fullført grunnet lite leselyst i den perioden. The Goldfinch har jeg hørt fra mange at skal være veldig bra, så den kjøpte jeg nettopp. This Census-Taker gleder jeg meg til av Miéville, Lolita skal jeg få lest av Nabokov, av LeGuin har jeg både The Left Hand of Darkness og Earthsea bøkene.

  Også er det alltid fint å ha et mål om å oppdage forfattere man enten aldri har lest eller aldri har hørt om en gang. Det var det siste jeg gjorde i 2017 og ender derfor året med et stort høydepunkt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Niks, du har ikke gått glipp av oppsummeringen. 2017 er jo ikke ferdig enda, kan ikke oppsummere før jeg er heeelt sikker på at årets siste bok er lest. Og den ble fullført i dag. Derfor kommer målene mine som regel først, for jeg kan se fremover før vi er kommet til nyttårsaften, men det er for tidlig å ta tilbakeblikket ;)

   Jeg vurderte også å ha mål om å gjenlese neste år, men endte til slutt med å droppe det fordi jeg ikke vil ha for mange mål. Men jeg tenker at det godt kan kombineres med å lese mer av favoritter - det å lese bøkene som gjorde dem til favoritter i første runde.

   Jeg endte året med Argonautene av Maggie Nelson, som for meg var en ny forfatter jeg vil fortsette å lese i året som kommer. Etter et år som ikke akkurat vil gå ned i historien som et høydepunkt i livet, og et år der jeg tidvis har vært ute av stand til å lese krevende bøker, er det godt å kjenne på følelsen av at lysten til å utfordres mentalt av tekst er på vei tilbake.

   Slett
 4. Skal si du har gitt deg selv et flott styreverktøy! Dette må jo gå bra, litt artig å se listen over forfattere du vil lese mer av, jeg har gått på flere smeller i den gjengen gitt. Takk for det gamle, og riktig godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håpet er at dette styreverktøyet er åpent nok til at jeg kan gi meg selv mange gode leseopplevelser i året som kommer. Godt nyttår til deg også, Tine! :)

   Slett
 5. Høres både meget fornuftig og nøkternt ut. Spør allerede nå 100% oppnåelse. Og mer enn det rekker jeg ikke da kvelden jeg trodde skulle tilbringes foran sofaen med listchallenge og andres lesemål plutselig forvandlet seg til nabofest og da må man dusje og gå tur og alt på forhånd, soo, i morgen, blir dagen for lesemål og sånt..
  Gankse fornøyd med at jeg rakk en kommentar her forresten....

  (og veldig glad for at du fortsetter med biografier)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nøktern er den nye overambisiøs?
   Og helt sikkert veien å gå for full måloppnåelse. Og det kan være greit for selvtilliten å oppnå full måloppnåelse for noe som tross alt er en hobby, det gjør kanskje andre mangler på måloppnåelsesfronten mindre synlige?

   Slett
 6. Gode mål! Eg tenkjer også å lese rundt 80 bøker (men skrur vel opp talet om eg nærmar meg, for 100 er liksom ikkje så langt unna). i 2018 skal det likevel vere fokus på kvalitet, ikkje kvantitet. Fleire klassikarar, fleire bøker frå eiga hylle og forfattarar eg ikkje har lese. Eg ønsker deg eit flott, nytt leseår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må jo innrømme at da jeg så hvor langt foran målet om 80 jeg var i starten av 2017, så ble nok målet mentalt oppjustert til 100. Men det trengte man jo ikke si høyt. Noe jeg kunne gjort, siden jeg greide det også med grei margin.

   Fokus på kvalitet er bra. Det er litt det jeg ønsker meg også. I at jeg må prøve å hoppe av hype-toget som stammer fra YouTube og heller prøve å huske hva min egen personlige smak er og velge utfra den. Greier jeg det, har jeg tro på at 2018 skal bli et flott leseår.

   Godt nyttår til deg også!

   Slett