mandag 2. april 2018

Oppsummering første kvartal

Jeg har kuttet ut månedsoppsummeringene i år med målet om å heller skrive innlegg om det jeg har lyst til å skrive om. Det ser ut til å være fint lite. Men i dag vil jeg oppsummere leseåret så langt basert på lesemålene jeg satt meg før året startet:Mål 1: Lese minst 80 bøker (21/80)

I løpet av årets 3 første måneder har jeg lest 21 bøker: 8 i januar, 5 i februar og 8 i mars. Tallet kunne vært langt høyere om det ikke var for vinter OL i februar, men det er helt greit. I følge Goodreads er jeg to bøker foran skjema til å nå 80 innen utgangen av året.


Sjangermessig er det ganske god spredning. Jeg har lest romaner, dikt, noveller, memoarer, biografi, essays, science fiction, tegneserier og sakprosa. Jeg har lest 71% kvinner, noe jeg tror må være den høyeste andelen jeg har hatt noen gang, uten at jeg har gjort bevisste lesevalg basert på kjønn.

Jeg har lest bøker fra 7 ulike land, alle i Nord Amerika eller Europa, alle bøker av hvite forfattere. Det sistnevnte er en statistikk det er på tide å gjøre noen bevisste valg for å endre - det er mange gode valgmuligheter i egne hyller.

Jeg har lest 17 bøker på engelsk og bare 4 på norsk. Dette henger sammen med dårlig uttelling på neste mål.

Mål 2: Lese minst 20 norske bøker utgitt i 2018 (0/20)

I fjor var jeg ganske tidlig ute med å begynne å lese nye norske utgivelser, men i år har jeg ikke kommet i gang enda. Mye av grunnen er at det har skjedd noe med eBokBib appen som gjør at titler ikke lenger kommer opp kronologosk*, og jeg ser derfor ikke hvilke nye bøker som har kommet dit. Jeg er imidlertid ikke stresset over ikke å være i gang med dette. Men det begynner å bli på tide å orientere seg i vårbøkene nå.

* Etter at jeg skrev dette har det endret seg tilbake, oh lykke!


Mål 3: Delta på 6/6 runder i biografisirkelen (2/6)

Her er jeg godt i gang. Jeg deltok i februars runde, og har allerede lest ferdig boka til runden i april. Begge bøkene er veldig gode bøker som jeg gladelig anbefaler videre.

 • Februar (uskikkelige piker): Jeanette Winterson - Why Be Happy when You Could Be Normal
 • April (billedkunstnere): Marie Darrieusecq - Being Here: The Life of Paula Modersohn-Becker

Mål 4: Lese minst 10 bøker om skriving, lesing eller bøker (3/10)

Nå er vi over på det første av målene designet for å få meg til å lese mer av det jeg vet jeg liker. Jeg har brukt mye tid på å lese bøker andre liker de siste årene, og synes jeg har fått mange middelmådige leseopplevelser ut av det.

Så langt må jeg si dette målet er en suksess. Jeg har lest tre bøker i denne kategorien, og har likt alle tre veldig godt. Målt i Goodreads-stjerner: To firere og en femmer til Inger Christensen. Tatt i betraktning at jeg ga fem stjerner til to bøker i hele 2017 og til ingen i 2016 er jeg strålende fornøyd med det.

 • Patti Smith - Devotion
 • Inger Christensen - Hemmelighetstilstanden
 • Nick Hornby - The Pollysyllabic Spree


Mål 5: Lese minst 5 sakprosabøker om språk (0/5)

Her har jeg foreløpig ikke lest noen. Men det er ni måneder igjen av året til å lese fem bøker. Null stress.


Mål 6: Lese minst 10 bøker av forfattere jeg allerede har lest og likt (6/10)

Dette blir årets letteste mål å komme i havn med, jeg burde sannsynligvis satt målet mye høyere.

Har målet sørget for de gode leseopplevelsene? Ja, i hovedsak vil jeg si det. Igjen målt i Goodreads stjerner har jeg gitt tre stjerner til to av bøkene (Atwood og Lessing) og fire til resten. Smith og Laing står for høydepunktene så langt. Begge disse er jeg sikker på kunne fått ei bok om hva som skjer mens maling tørker på veggen til å være interessant.

 • Patti Smith - Devotion
 • China Miéville - Embassytown
 • Nick Hornby - The Pollysyllabic Spree
 • Margaret Atwood - Moral Disorder
 • Doris Lessing - The Wind Blows Away our Words
 • Olivia Laing - To the River

Mål 7: Lese minst 10 bøker av potensielle nye favoritter (5/10)

Her har jeg moderert ordlyden i målsettingen for å gjøre det litt vanskeligere. Opprinnelig var målet å lese 10 bøker av forfattere jeg aldri har lest før, men det er rett og slett for enkelt, da er jeg i mål innen utgangen av april.

I stedet sier jeg nå at det skal være potensielle nye favoritter, dvs at de må kunne brukes under forrige mål på lista neste år. Jeg har likevel allerede funnet fem, så føler jeg har gjort gode valg i år.

 • Inger Christensen: Hemmelighetstilstanden og Alfabet
 • Torborg Nedreaas: Av måneskinn gror det ingenting
 • Muriel Sparks: The Prime of Miss Jean Brodie 
 • Danny Denton: The Earlie King and the Kid in Yellow 
 • Marie Darrieusecq - Being Here: The Life of Paula Modersohn-Becker 

 

Mål 8: Færre uleste bøker i hyllene 31/12 enn 1/1 (+19)

Dette er et tillegg til de opprinnelige lesemålene, og jeg skrev akkurat et eget innlegg om dette. Per i dag er jeg på +19, ikke så verst med tanke på at det har kommet 36 bøker inn i løpet av året så langt.

Jeg jobber med saken. Både med å registrere resten av de uleste bøkene i excel-arket mitt (jeg har nå kommet til 535 uleste med tre Billy-hyller igjen å registrere) og med å lese bøker fra egne hyller. Jeg har ingen bøker på lån fra biblioteket og jeg har kansellert Storytel-abonnementet mitt.

Jeg har imidlertid booket sommerferie som går helt på tvers av å begrense bokkjøp, mer om det senere. Men hovedpunktet er: Jeg burde være i minus før juni om jeg skal ha noen form for sjans til å greie dette.

16 kommentarer:

 1. Her var det mykje bra, og eg trur det er bare bra å kun skrive om det ein har lyst til sjølv om det kanskje blir litt lite. God fridag til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke helt sant at jeg ikke har lyst til å skrive mer. Men jeg har ikke hatt overskudd til å skrive mer. Jeg tilbringer så mye tid foran PCen på jobb at det er ofte vanskelig å motivere seg til å fortsette med det når jeg er kommet hjem.

   Slett
 2. Dette burde jeg også gjøre, har ikke sett på målene mine siden jeg skrev dem tror jeg. Det har hovedsakelig gått i lystlesing og jeg henger nok etter både på mål og antall.

  Veldig gøy at du har funnet fem potensielle favoritter allerede. Selv har jeg enda ikke funnet en bok verdt fem stjerner, men jeg har vært nær. Og jeg har funnet en forfatter jeg tror potensielt kan være en ny favoritt jeg også.

  Når du er ferdig å registrere alle de uleste bøkene dine i excel-arket kan du registrere dem på listchallenges, så kan vi se hvor mange vi har lest av dine uleste ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har strengt tatt tre lyslesemål i år, og det er ganske deilig. Det føles som det jeg har drevet med er lystlesing, og likevel har jeg fått massevis av kryss.

   Å overføre det jeg regner med blir 700+ bøker over i listchallenge, er en oppgave jeg ikke tror jeg vil ta på meg i 2018 ;)

   Slett
 3. Jeg blir stresset av å sette så mange mål! Vet at de ikke vil bli oppnådd. For meg passer det best å lese etter lyst og ønsker i øyeblikket, sjøl om jeg prioriterer ny norsk litteratur, med tanke på Bokbloggerprisen. Men jeg er imponert over din måte å gjøre det på! Ønsker deg en fin vår💥

  SvarSlett
  Svar
  1. En fin vår til deg og! :)

   Jeg motiveres av lister. Jeg har lister over alt annet, så lister over hva jeg ønsker å lese er bare en videreføring av det. Når det er sagt, årets lesemål er langt snillere enn tidligere og i år føler jeg faktisk har en mulighet til å komme i mål. Det har bare skjedd én gang tidligere.

   Slett
 4. Flotte mål - det må jeg jo si, siden de likner en god del på mine :) Det å lese det man vil, istedenfor det andre liker tror jeg er det viktigste jeg har gjort dette året. Det trigger leselysten, også det at jeg har lest veldig variert. Litt flere femmere på meg, men de er få i år. Desto flere firere.
  Måtte sjekke opp Moral Disorder. Ikke lest denne, men ligger i hylla. Kanskje det rett og slett er dags for en Atwood igjen. Ikke den kanskje. Men en annen? Jepp, etter Booker-racet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er fornøyd med meg selv fordi jeg ikke har hoppet på Booker-racet denne gangen. Lese det jeg har, ikke kaste meg på ting som innebærer at bøkene må kjøpes først!

   Og enig, lesemål som innebærer lystlesing trigger leselysten.

   Slett
  2. Jeg har funnet så mye bra de siste par tre årene på Booker-listene at jeg prioriterer dem når det gjelder bokkjøp. Alltid ebøker, alltid Amazon, tar ingen plass i mine ikke-eksisterende hyller. Booker-listene trigger faktisk leselysten, selv om jeg ikke har satt Booker som lesemål overhode. Da føler jeg det blir litt "tvang" over det.. likevel. Rar sånn oppi toppen der jeg.. Lese det man har er lurt. Nå har jeg nesten ingenting. Har gitt bort både det jeg har lest og det jeg ikke har lest, og har nesten bare Atwood, Jon Fosse, Ishiguro og Hjorth i hylla - ja, som i entall: ei hylla, hylla. Flytting røsker opp i gamle hyller, så nå kan jeg jo kjøpe nye! :D

   Slett
  3. Jeg har også blitt trigget av Booker de siste årene. Men jeg har kjøpt langt mer enn jeg har lest. Så denne runden har jeg greid å beherske meg. Nå skal jeg ikke kjøpe bøker (annet enn Berge til samlesing) før jeg drar på ferie! Har nemlig bestilt sommerferie til Hay-on-Wye, en by kjent for sine mange bruktbokhandler ;)

   Slett
 5. Fin oversikt.
  Artig at du har funnet et helt ukjent- men forhåpentligvis spennende valg- til Billedkunstner i biosirkelen:) God april til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var definitivt et spennende valg - boka var veldig god. Nå må jeg bare få skrevet om den før den 15.

   Slett
 6. Mulig du ikke skriver så mye om bøkene, men du leser i alle fall bøker. Det er mer enn hva jeg kan skilte med. Det er gått så langt at jeg heller kikker tomt ut i lufta enn å plukke opp en bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Isj, det er kjedelig. Jeg er ganske godt fornøyd med lesinga mi i år faktisk. Langt færre bøker enn i fjor (fordi jeg har kansellert Storytel), men flere jeg har likt veldig godt. Tror de nye lesemålene mine faktisk hjelper på leselysten.

   Slett
 7. Liker godt mål 4. Dette er noe jeg også tenker på innimellom. Puttet på både Duras og Bukowski på listchallengelista mi, og elsker selvfølgelig Hornby. Det fine med Nick er at man kan bruke han hver gang lese/skrivelyst dipper. Alle kan slenge opp et innlegg i hornbyformat kjøpt/lest/likt. Voila. Bloggingdone.
  (merk at dette er det jeg forteller meg selv for å aktivisere blogglysten, uten at det resulterer i flere innlegg, gjør meg bare gladere)

  Mål Bio: Yay..

  Mål bokhylle. Har aldri vært så flink som i år. Allerede lest 3.

  Angående Dublin versus excel ark er jeg fascinert. Du har laget en situasjon der du aldri kommer til å bli arbeidsløs, kjede deg, eller ha tid til å se 10 sesonger dragrace (SHAME)... for du kjøper garantert raskere enn du makter registrere..

  Og. ebokbib. Var så frustert forrige månede at jeg sendte irriterte mailer til apputvikleren. Fikk ikke inn nye bøker. Ser ut til å ha ordner seg nå. Bortsett fra at den nye oppdateringa ikke virker på nettbrettet mitt (gammel android), ikke så farlig, siden ebokbibben mest leses på tlf. Veldig lite nye norske ute dog. Foreløpig bare lest 2. Hedemann + biobok, (utubekongen)...
  Uforståelig at du kvittet deg med storytel = streaminga jeg er mest avhengig av.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har store deler av skylda for hvorfor jeg har kansellert Storytel for øyeblikket. Nå er alt jeg hører på podcast, akkurat up to date med My Dad Wrote a Porno nå. Det er mulig jeg reaktiverer Storytel senere, men de siste månedene i 2017 hørte jeg bare 1-2 bøker i måneden, og da syntes jeg det ble for dyrt. Så kom du med innspill om Castbox og gratis podcasts, da var det gjort.

   Jeg kjøper raskt, men foreløpig greier jeg registrere alt jeg kjøper uten problem. Har imidlertid stoppet helt opp i registreringen av resten. Dt er for fint vær om dagen til å sitte inne med et excel ark. Og til helgen er det loppis i Drammen som har avertert med at de har fått restlageret til et antikvariat som skulle legge ned. Farlige saker.

   Slett