søndag 30. oktober 2011

Lesevalg

Det fantes en tid da det var mulig å lese «alt», mulig å ha oversikt. I dag handler det istedet om valg. Hver gang jeg velger ei bok, er det på bekostning av ei annen. Det er et faktum jeg har innfunnet meg med for lenge siden.

Men noen ganger, som i dag, tenker jeg at jeg tar disse valgene altfor vilkårlig. Jeg leser etter innfallsmetoden. Ei bok blir valgt fordi noen sier «denne må du lese» på et passende tidspunkt, ei annen fordi den sto i nyhetshylla på biblioteket, en tredje fordi den var i pocketformat og lett å bære med seg på toget, en fjerde fordi det plutselig slår meg at jeg ikke har noen som helst aning om hva kvantefysikk innebærer, og at det burde jeg ha. Andre bøker, bøker jeg en gang var nysgjerrig på, står og samler støv i bokhylla sammen med ideen om at en dag kommer lysten til å lese dem tilbake. Det finnes ingen overordnet plan, kun impulshandlinger.

Resultatet blir fragmentarisk og tilfeldig. Jeg kan bittelitt om mye, og mye om ingenting, blir en «jack of all trades, master of none», som de sier på engelsk. Og det er da organisatoren i meg ber meg slutte å følge impulser og lyst, men i stedet ta mer bevisste lesevalg. Lese konsentrert og smalt i stedet for tilfeldig og bredt, spesialisere meg på et lite område, velge bort alt annet. Jeg ser antydningen til samme tanke i mange av leseprosjektene jeg kan se på bokblogger rundt omkring, og tenker jeg kunne startet et for meg selv.

Men hva skulle det i såfall være? Faglitteratur om et visst emne? Ett bestemt forfatterskap? Mer generelle kategorier som klassikere eller norsk samtidslitteratur? Litteratur fra et bestemt land oversatt til et språk jeg kan lese? Debutanter? Noveller? En bestemt sjanger? En bestemt tidsperiode? Nobelprisvinnere?

Og så er jeg tilbake der jeg startet, bare på den andre siden av gjerdet. Er det noe bedre å ha en viss oversikt over et bittelite område enn å ha lest smakebiter fra mange? Vil jeg egentlig få noe ut av å begrense meg?

Så plukker jeg i stedet opp boka som ligger nærmest, boka som ligger øverst i en bunke, boka som er tynnest, boka som har finest omslag, boka noen akkurat nevnte, boka som nylig ble en film, boka jeg lenge har tenkt jeg burde lese, boka jeg fikk i gave, boka jeg har lånt og burde levert tilbake for lenge siden eller boka som akkurat nå lover minst motstand fordi jeg er trøtt og lei og bare vil underholdes.

Og tenker at eksperter, det får noen andre være.

5 kommentarer:

 1. Dette høres veldig kjent ut! Det er jo så altfor mange bøker å velge mellom - nå om dagen er det dessverre kun pensum det går i, en kjedelig måte å velge ut bøker på, må jeg innrømme. Men å sette sånne begrensinger som f.eks. nobelprisvinnere, virker rett og slett meg litt begrensende (og særlig da jeg ikke er særlig begeistret for bøker som regnes for de aller beste. rart det der) Så, enn så lenge går jeg for magefølelsen og det som frister der og da!

  SvarSlett
 2. Jeg leser litt av det ene og det andre, men på bloggen prøver jeg å ha hovedfokuset på ungdomsbøker :)

  Kos deg med å lese akkurat det DU ønsker, Elisabeth.

  SvarSlett
 3. Eg kjenner meg godt igjen i dette!

  Innimellom planlegg eg veldig mykje, men dei planane varer sjeldan så alt for lenge, før eg ender opp med å lese den boka som står nærmast i bokhylla.

  SvarSlett
 4. Ja, men det er jo den store fordelen med å være bokblogger! Det finnes ingen regler og rammer. Vi kan leser heltpåjordetutensammenhenghvasomhelsttilenhvertid.
  Liksom.
  Jeg leser plutselig nesten barne barne- og ungdomslitteratur for tiden. Så da blir det mye av det i bloggen. Og det er ingen som kan komme å si at jeg bør lese noe annet. Ja, det måtte være meg selv i så fall.

  Som leser av andres blogger så vet jeg jo hvor jeg kan komme innom gode omtaler innenfor sjangere jeg liker, f.eks. hos deg - du skriver om fantasy, du skriver om skriving og du skriver litterære refleksjoner. Alle disse tingene liker jeg, og gjør at jeg klikker meg inn hos deg med jevne mellomrom. Hvis du plutselig bare leser lyrikk en periode, så kan det hende jeg detter av. Men da kommer det jo lyrikklesere til deg.

  Hvor vil jeg egentlig med dette? Hakke peiling, jeg skrev meg litt vill her.... :o)

  Jeg forsøker å holde litt profil forresten. Jeg leser ikke klassikere. Jeg leser fantasy, barn- og ungdomsbøker, norsk samtidslitteratur med vekt på debutanter og utvalgt engelskspråklig litteratur, også samtidig og på engelsk.

  Jaha. Jada. Ha en fin dag! :o)

  SvarSlett
 5. Ingen regler og rammer annet enn dem jeg lager meg selv, og dem er det for øyeblikket ikke mange av ;)

  Noen av disse tankene kom etter å ha fulgt linkene i fantasy-terapi innlegget ditt, Knirk. Disse listene over gode fantasybøker der jeg aldri hadde hørt om mesteparten. Jeg begynte å tenke at dersom jeg bare leste fantasy, og mer aktivt oppsøkte stoff om fantasy, ville jeg i det minste hatt oversikt over den sjangeren. En annen dag tenker jeg det samme om norsk samtidslitteratur, eller om engelsk litteratur, eller søramerikansk. Det kommer helt an på hva jeg har lest om akkurat den dagen.

  Alt bunner vel egentlig bare ut i interesse og i et ønske om å lære mer. Jeg blir lett fenget av ting jeg leser og inspirert til å lære mer om nettopp det. Og det er jo ikke bare ett område som interesserer meg.

  Om jeg tenker etter, har jeg vel et visst fokus jeg også. Jeg leser fantasy, norsk samtidslitteratur og faktabøker om historie og språk. Og sper på med litt annet innimellom, men jeg leser nok smalere enn jeg tror.

  SvarSlett