tirsdag 8. november 2011

Oppdagelsesferd i egen stue


Det er utrolig hva man får tid til når man egentlig skal rydde.

De siste bokinnkjøpene mine har havnet i en voksende haug foran bokhylla. Tanken har vært at jeg skal lese dem før de finner plassen sin blant alle de andre. Men i dag får jeg besøk, noe som alltid resulterer i et kortvarig anfall av ryddemani. (I dette tilfellet begynte og sluttet manien ved bokhylla, ikke helt uvanlig.) Dermed skulle bøkene inn i hylla, ikke ligge foran den.

Og mens "bøker jeg skal lese" bunken ble splittet opp og druknet som enkeltstående bokrygger blant alle de andre, tenkte jeg at nå kommer jeg aldri til å lese disse bøkene. Sånn er det nemlig hver gang. Jeg kan godt velge ei bok fra en bunke med nykjøpte eller nylånte bøker, men det er ytterst sjelden jeg tar ei ut fra bokhylla. Det er som om de har mistet nyhetens interesse når de har fått en plass, og i går begynte dette å irritere meg.

Så plutselig fikk jeg ånden over meg og bestemte meg for å finne ut hva det egentlig er som står ulest eller halvlest i bokhylla. Jeg har talt dem en gang før, men tallet sier lite (et sted mellom 250 og 300, avhengig av hva jeg teller med). Utstyrt med penn og papir, endte jeg opp med ei liste med titler. Ei liste som inneholder mange bøker jeg fremdeles har lyst til å lese. Lista inneholder også massevis av bøker jeg har kjøpt fordi jeg synes jeg bør lese dem, og endel bøker jeg har kjøpt fordi jeg tror jeg kommer til å like dem, men som jeg har endret mening om før jeg i det hele tatt har begynt. (For eksempel har jeg kjøpt fem bøker av Haruki Murakami uten å ha lest noe av ham, men etter å ha lest Trekkoppfuglen, har jeg null lyst til å lese de andre fire.)

Jeg har planer om å digitalisere lista og legge den ut som en egen fane her. Erfaringsmessig er jeg mye flinkere til å velge bøker fra lister enn fra bokhylla, så kanskje det er akkurat det dyttet som skal til for å lese mer av det jeg allerede har?

8 kommentarer:

 1. Det var lurt. Jeg har faktisk begynt å ta ut enkeltbøker fra hyllene for å legge dem i en ventebunke på skrivebordet. Mitt problem er ikke at jeg ikke liker å plukke ut en bok fra hyllene for å lese, men at jeg blir så overveldet når jeg må velge blant alle.

  SvarSlett
 2. "Jeg har planer om å digitalisere lista og legge den ut som en egen fane her". Det kan du godt, men det er en ganske kjedelig prosess, så jeg anbefaler deg heller å legge dem ut på bokelskere.no. Det er kjappere, og du får dessuten respons fra andre. Etterpå kan du jo lage ny fane på bloggen.

  SvarSlett
 3. Smart. Jeg går jevnlig på jakt i hyllene, særlig når jeg skal ut å reise og trenger noe å lese på turen, men likevel finner jeg utrolig mye jeg helt har glemt at vi hadde når jeg rydder. Kanskje man skulle gjort en innsats for å få oversikten.

  SvarSlett
 4. Det er hyggelig å være til nytte som besøk, men du må da absolutt ikke føle at du trenger å rydde når vi kommer! ;) gleder meg til å se på nyanskaffelsene i hylla, og gå på en liten mini-oppdagelsesferd!

  SvarSlett
 5. Hahaha, jeg mister også interessen for bøker jeg ikke har lest hvis de havner sammen med de jeg har lest. Det er som om de blir besmittet av 'jeg har jo lest dem før, hvorfor skal jeg lese den igjen?'. Noe som er helt ulogisk selvsagt. Men etter at vi flyttet har vi fått større bokhylle, og i denne har jeg egen egen hylle som BARE er for bøker jeg ikke har lest, så nå går det greit å ha dem i hylla likevel. Tidligere hadde jeg dem i en stabel.

  Også har jeg en egen hylle som er mindre enn de andre hyllene hvor bøkene jeg skal lese i nærmeste framtid står i kø. Her er også alle bøkene som er fra biblioteket.

  Også har jeg en hylle med alle bøkene jeg har lest og som jeg ikke vil ha, med tanke på at folk som kommer på besøk kan kikke i den og ta, men problemet er jo at vi bor langt unna allfarvei, så det kommer jo ingen på besøk. Haha.

  SvarSlett
 6. Heidi: Har egentlig ikke tenkt over hva som gjør at det er sånn, men det kan hende du har helt rett i at jeg rett og slett blir overveldet og ikke greier velge.

  Geir: Begynte med å legge dem ut på bokelskere en gang. Har en egen hylle der som heter "ulest i bokhylla", men fullførte aldri. Vet ikke hvor mye mindre jobb det er å søke opp alle bøkene der for å legge dem til, men kan jo egentlig like gjerne fullføre det jeg begynte.

  Lattermild: Det kan være like morsomt å bli overrasket over noe man hadde glemt som å ha oversikten. Mer, egentlig ;)

  Lykkelinn: Når det så ut som det gjorde nå, må jeg rydde for å få besøk ;) Alle bøkene jeg lånte av deg sist ligger for øvrig fremdeles uleste i lånehylla.

  Kathleen: Hmm.. en egen ulesthylle er ikke en dum ide. Akkurat nå orker jeg ikke bå begynne på prosjektet omorganisering av bokhyller kjenner jeg, men skal tygge på den tanken.

  SvarSlett
 7. Eg har vore utan bokhyller i nokre år, fordi vi bur i eit oppussingsobjekt. Så bøkene mine har vore pakka ned i pappesker i snart fire år. Eg gleder meg veldig til å få bokhyller igjen, og til å kunne gå på leit i hyllene etter bøker. Det er ein del av opplevinga, med det å velje kva bok eg vil lese, synest eg.

  Før eg pakka ned bøkene mine i esker, laga eg liste i excell over alle bøkene, slik at eg skulle kunne finne dei igjen. Det var veldig mykje arbeid, og eg har ennå ikkje brukt desse listene til noko vettugt.

  Men eg gleder meg veldig til å kunne gå i hyllene mine og plukke fram bøker eg vil lese igjen. Det er noko eg saknar.

  SvarSlett
 8. Å, dette var en god idé! Jeg elsker lister selv! Kanskje blir det også lettere å velge bøker når man har en digitalisert liste foran seg, som man kan sortere som man vil. Jeg har for øvrig så mange uleste bøker liggende at det er stor fare for at jeg begynner å kjøpe de samme bøkene om igjen. Slik har jeg lenge hatt det med DVD´ene jeg kjøper. Det blir mye jeg etter hvert kan gi bort i presanger - særlig utenom bursdager og jul. ;-)

  SvarSlett