mandag 26. desember 2011

Nyttårsforsettoppfølgingsinnleg

På nyttårsaften i fjor publiserte jeg en liste med ti selvbedrag som gjorde nytten som litterære nyttårsforsetter for 2011. Nå er jeg nære nok årsslutt til å sitte med fasiten. Så, hvordan gikk det?

1) Jeg skal lese flere av bøkene som allerede står i hylla
Dette er en klassiker. Bøkene står der fordi jeg på et eller annet tidpunkt har hatt lyst til å lese dem. Og for all del, det er mye god litteratur som venter på meg her. Men i 2010 har jeg lest ca 60 bøker. Jeg har sannsynligvis anskaffet ihvertfall det dobbelte. Å tro at noe annet enn det er fasiten etter 2011 også, er bare naivt.
Fasit: Basert på lista over bøkene jeg har lest i år, kan jeg si at ca ti av dem hører til i denne kategorien. Hvor mange bøker jeg har anskaffet i 2011 er jeg derimot litt usikker på, men vi snakker som et absolutt minimum om det femdobbelte. Forsettet er uansett veldig vagt, jeg skal lese "flere", men flere enn hva? Jeg har jo lest ti av dem. Jeg sier meg relativt fornøyd med det.

2) Jeg skal lese mer faglitteratur.
Når jeg tenker tilbake på 2010, ser jeg at flere av bøkene jeg har hatt størst glede av har vært faglitteratur. I 2011 har jeg planer om å lese mer historie, mer lingvistikk og mer filosofi.
Fasit: Tja... Jeg tok Ex.phil, det tvang meg jo til å lese noe filosofi, men ikke så mye som jeg hadde planer om. Jeg leste pensum og ikke et ord mer. Jeg har lest fire bøker med lingvistikk som tema, og jeg hadde stor glede av alle. Historie har jeg lest mindre av i år, og det jeg har lest har vært religionshistorie. Men jeg kjenner på meg at dette vil tvinge seg fram i starten av 2012.

3) Jeg skal lese mange noveller.
Det skrives mye bra i kort format. Jeg prøver selv å skrive noveller. Les og lær.
Fasit: Ja, jeg har lest mange noveller. I starten av året talte jeg, men kom raskt ut av tellinga. Men jeg har lest fire hele novellesamlinger, og en god del enkeltnoveller utenom som jeg ikke har skrevet om. 

4) Jeg skal delta på Nanowrimo i november. 
Og i 2011 skal jeg ha en idé før jeg begynner, og skrive sammenhengende tekst. Det naturlige steget videre fra hva jeg gjorde i år.
Fasit: Nei. November kom med masse jobb og null overskudd. Det var ikke snakk om å delta på Nano. Til gjengjeld skrev jeg all redaksjonell tekst + tok bildene til en 24 siders avis i november (10 sider var reklame)

5) Jeg skal sende fra meg minst tre tekster.
Til konkurranser, til forlag, til tidsskrifter. Akkurat hvor er ikke det viktigste. Det er handlingen som teller. Og å sende tekster i posten til en venn, er juks og teller ikke.
Fasit: Jeg skulle så inderlig ønske jeg kunne skrive ja her, men det ville være løgn. Jeg har sendt fra meg ett prosadikt til en antologi, det ble ikke valgt ut. I tillegg har jeg skrevet klar ei novelle som jeg hadde planer om å sende inn til en årlig novellekonkurranse, men den ble aldri annonsert i år. 

6) Jeg skal jobbe mot å kunne lese bøker på et sjette språk.
Nå leser jeg på bokmål, nynorsk (ja, det er to ulike litterære språk), engelsk, svensk og dansk. Naturlige valg for språk nummer seks er spansk, fransk eller russisk, som jeg alle har basiskunnskaper i.
Fasit: Dette har jeg ikke gjort noe med overhodet.

7) Jeg skal dra på skrivekurs.
Fordi det er gøy. Trenger ingen annen begrunnelse.
Fasit: Jeg har ikke vært på skrivekurs, men jeg har blitt med i ei skrivegruppe. For meg gjør det samme nytten, så det teller. Særlig siden menneskene jeg har møtt i denne gruppa er veldig dyktige.

8) Jeg skal tilbringe mer tid på biblioteket.
Dette forsettet motvirker sannsynligvis det første. Men jeg liker meg på biblioteket. Jeg vil gi meg selv tid til å være der. Ikke bare gå inn og ut med en viss målbevissthet.
Fasit: Dette trodde jeg var det sikreste kortet i bunken, men der tok jeg feil. Jeg har knapt vært på biblioteket i det hele tatt i 2011. 

9) Jeg skal reise vekk alene, ihvertfall en helg.
Med bøker og laptop i kofferten.
Fasit: Ja! Ei hel uke aleine i Danmark og det var fantastisk! 

10) Jeg skal skaffe meg lesebrett.
Nå har jeg tenkt på det i halvannet år. Jeg er ikke papirnostalgiker i den forstand. Ja takk, begge deler, mener jeg. Men jeg greier ikke bestemme meg. Vanlig lesebrett eller iPad? Akkurat nå heller jeg mot lesebrett. I morgen er det kanskje annerledes. En gang i løpet av 2011 skal jeg bestemme meg. 
Fasit: Jeg har faktisk fått to. Og jeg er blitt en ivrig bruker. Uten at det betyr jeg kjøper færre papirbøker av den grunn.


Oppsummering:
Da jeg skrev disse målene, var det en grunn til at jeg kalte dem selvbedrag. Jeg hadde ingen illusjoner om at alt skulle gjennomføres, og jeg er faktisk overrasket over hvor mye som faktisk er oppfylt. Mest fornøyd er jeg over at jeg faktisk har reist bort på ferie aleine. Det frister til gjentakelse, men usikker på om det vil skje allerede i 2012. 
2 kommentarer:

  1. Fantastiske nyttårsforsetter! Lykke til :-)

    -- Lesebrett! Hvis du bare trenger den til lesing. Fordi skjermen er 'død', har ikke baklys, som gjør at du kan lese på den i timevis uten å få vondt i øynene. Det er mye mer behagelig :-)

    SvarSlett
  2. ....ser jo nå at du har kjøpt ikke bare ett men to lesebrett! :-) Så topp!

    SvarSlett