søndag 3. august 2014

Lesemåneden juli

Dette er bøkene jeg har lest i juli:

 • 39: Arto Paasolinna: Harens år
 • 38: Erich Maria Remarque: Intet nytt fra vestfronten
 • 37: Donna Tartt: The Secret History
 • 36: George Orwell: Animal Farm
 • 35: Colm Tóibín: The Testament of Mary
 • 34: Joe Abercrombie: Half a King
 • 33: Eowyn Ivey: The Snow Child 
 • 32: Ian C. Esselmont: Return of the Crimson Guard

Høydepunktene har vært The Snow Child og The Secret History. Sistnevnte jobber jeg med å skrive om, men ordene er ikke helt med meg om dagen. Månedens svakeste bok var Harens år. Jeg burde snart innse at bøker som av andre får merkelappen morsomme, ikke er noe for meg. Jeg har foreløpig funnet svært få unntak fra denne regelen, og Harens år etterlater jeg med et likegyldig skuldertrekk. Intet nytt fra vestfronten var sterk, vond og tidvis poetisk og måtte leses i små bolker for at jeg skulle orke komme gjennom den. Jeg kan fråtse i de groteske detaljene når de er i ei fantasybok, men skrevet av en frontsoldat fra skyttergravene i første verdenskrig blir beskrivelsene brått mer kvalmende. Animal Farm har jeg lest så mye om før jeg nå endelig fikk lest den faktiske boka at det jeg fikk var akkurat det jeg ventet meg, mens The Testament of Mary var fin mens jeg leste den, men kommer til å bli fort glemt. Return of the Crimson Guard var heller ingen overraskelse. Etter å ha lest 10 bøker fra samme univers, visste jeg godt hva som ventet meg selv om denne boka er skrevet av Esselmont, mens de ti andre jeg har lest er skrevet av Steven Eriksson (Malazan Books of the Fallen). Det tok litt tid å komme inn i den, jeg fikk ikke helt kontakt med karakterene før jeg var nesten halvveis i ei bok på over 1000 sider, men etter hvert tok det seg opp og jeg ble hekta på fortellingen her også. Men boka manglet den ubestemmelige x-faktoren jeg har funnet i Erikssons bøker, så helt overbevist ble jeg ikke. Half a King var grei underholdning og har fått sitt eget innlegg.

Når det gjelder kryss, har ikke akkurat det stått høyt på lista mi denne måneden. Men litt tilfeldig, så står i det minste fire av bøkene på 1001-lista, og pynter på uttellingen på det lesemålet. 

Dette gir også følgende måloppnåelse så langt:
 • 5/15 av bøkene på 1001 lista
 • 8/15 off the shelf bøker (definert som bøker som sto i bokhylla pr.31.12.13)
 • 3/5 novellesamlinger
 • 10/8 fagbøker som ikke er pensumbøker
 • 2/15 norske bøker utgitt i 2014
 • 1/4 bøker på fransk (godt hjulpet av pensumbøker)
 • 0/10 bøker som er norskskrevet fantasy/science fiction
 • 1/1 bok av Kim Newman (Norcon æresgjest)
 • 0/1 bok av Pat Cadigan (Norcon æresgjest)
 • 0/2 begge Eirabu bøkene til Kristine Tofte, for henholdsvis tredje og andre gang (Norcon æresgjest)

6 kommentarer:

 1. Bra jobba dette, med å få unna offtheshelfbøker.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,på det punktet er årets mål fremdeles innen rekkevidde. Selv om samtlige åtte leste denne måneden er kjøpt i år.

   Slett
 2. Så flott og variert lesemåned du har bak deg! Jeg gleder meg til å lese omtalen din av The Secret Story. Den romanen var en stor leseopplevelse for noen år siden. Jeg tror sannelig jeg må lese den på nytt snart :) Intet nytt... står også på leselisten min for 2014. Jeg er glad for at mange bokbloggere har tatt for seg den boka i år. Det er en fin "boklig" markering av begynnelsen for første verdenskrig. Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Egentlig burde jeg skrive om Intet nytt.... også, det er mye jeg kunne si om den. Men skrivelysten holder ikke helt følge med leselysten om dagen, så jeg får se hvor langt jeg kommer. Gleder meg til å lese mer av Donna Tartt, deilig å oppdage noe så bra. Selv om det er årevis etter at jeg kanskje burde ha fått det med meg.

   Slett
 3. Ei fellesbok i juli ser jeg - Animal Farm. Jeg hadde også lest så mye om boka før jeg faktisk leste den at overraskelsesmomentet ikke akkurat var tilstede. I eboka mi var det et etterord også skrevet av Orwell, det var like interessant som hele boka :-) Ellers har jeg likt Harens År bedre enn deg, og Intet nytt... pløyde jeg for mange år siden. Minnes jeg syns den var fryktelig tung, og jeg var temmelig ung. Tror ikke jeg skal prøve meg på den igjen. The Snow Child kjenner jeg ikke, men har hørt om forfatteren. Jeg tror jeg må google litt! Flott juli-lesing! Jeg håper august blir like bra for min del. Er inne i en skikkelig pløy-bøker periode. herlig! Ha en flotters søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den ER fryktelig tung, men samtidig godt skrevet. Godt fornøyd med lesemåneden juli under ett, bare ei bok jeg egentlig ikke likte og åtte lest. Får se hvordan det blir i august når det er tibake til skolebøkene igjen (selv om det skal innrømmes at jeg har tyvstartet på dem også). Du har for øvrig satt norsk sci-fi på leselista mi med omtalen din denne måneden, er spent på den. God søndag til deg også!

   Slett