onsdag 1. juli 2015

Månedsoppsumering juni

Juni har vært en svært produktiv lesemåned, igjen godt hjulpet av min nyvakte interesse for tegneserier*. Jeg har lest seks bøker og åtte tegneserier, for ordens skyld skilt fra hverandre her:

Bøker:


Det jeg er mest fornøyd med denne måneden er to ting:
For det første at jeg faktisk har skrevet anmeldelse av fire bøker, jeg kan ikke huske sist det skjedde i min bloggkarriere. For det andre at jeg omsider kan slette den stygge nullen på målsettingen om å lese norske bøker utgitt i 2015.

Innholdsmessig har det vært mindre å skryte av denne måneden. Jeg virkelig elsket Station Eleven som jeg startet måneden med, men derfra gikk kurven bratt nedover. Gå ikke alene ut i natten brukte jeg en evighet på å komme gjennom, ikke bare fordi den var på over 600 sider. Det er en oppvekstroman fra Helsingfors i to deler. I den første delen gi fortelleren oss historien om tre unge mennesker som starter et band sammen, men livet skjer og sender dem i ulike retninger. I den andre delen forteller han sin egen historie, og avslører hvordan de to historiene likevel henger sammen. Jeg greide aldri helt engasjere meg i livene til noen av personene, og den eneste grunnen til at jeg kom gjennom hele boka var at jeg plutselig bestemte meg for å være sta…

I beste mening og Tellemarck er begge norske bøker utgitt i år, men veldig forskjellige. Om du har lest omtalen min av Kaldhols bok denne måneden, kan mye av det samme sies om I beste mening. Fint skrevet, men jeg kjedet meg mer enn jeg ble berørt. Da likte jeg Tellemarck bedre fordi den representerte noe helt annet. En skikkelig røverhistorie der to menn og en hund farter rundt i Telemarks ødemark på snøskuter, havner i ville skytedueller, filosoferer rundt litteratur og kunstens rolle i samfunent, drikker hjembrent, puler dame (ingen flertallsendelse med vilje) og idoliserer Morgan Kane. Definitivt ikke ei bok for hvem som helst, det er altfor mye grov vold, sex og ensidige kvinneskildringer for det, men jeg lot meg underholde.

Tegneserier:
  • Jim Starlin, Jim Aparo og Mike Decarlo- Batman: Death in the Family
  • Robert Krikman og Tony Moore - The Walking Dead Vol 2 - Miles Behind Us 
  • Kurtis J. Wiebe, Laura Tavishati, Roc Upchurch og Ed Brisson: Rat Queens vol. 2 -The far reatching tentacles of N'Rygoth
  • Robert Krikman og Tony Moore - The Walking Dead Vol 1: Days Gone By 
  • Alan Moore og Brian Bolland - The Killing Joke
  • Kurtis J. Wiebe, Laura Tavishati, Roc Upchurch og Ed Brisson: Rat Queens vol. 1 - Sass and Sorcery  
  • Brian K. Vaughan og Fiona Staples - Saga Vol. 4
  • Brian K. Vaughan og Fiona Staples - Saga Vol. 3 
Jeg har ikke mye erfaring med tegneserier annet enn alt jeg slukte da jeg var barn, men jeg har virkelig fått øynene opp for tegneserier med voksent innhold de siste månedene. Og det kjennes som at de middelmådige leseropplevelsene på bokfronten veies opp av at jeg har lest veldig mye bra her. 

De to første Saga-bøkene leste jeg i mai, og har fulgt opp med de to neste nå. Serien følger et ungt ektepar og deres nyfødte barn mens de flykter for sitt liv. De to unge elskende tilhører nemlig hver sin rase og disse har vært i krig med hverandre i generasjoner. Det er derfor uhørt at de to ikke bare skal ha funnet hverandre, men også avlet barn sammen, og begge sider har sendt ut folk for å rydde dem av veien. Jeg har også lest de to første Walking Dead heftene, og liker både tegnestilen og stemningen veldig godt. Her følger vi en gruppe menneskers kamp for å overleve i møtet med zombie-apokalypsen. (Og nei, jeg har ikke sett TV-serien.) Favoritten er likevel Rat Queens, og særlig hefte nummer to der man begynner å bli ordentlig kjent med karakterene og får mer backstory. Denne serien forteller historien om fire kvinnelige leiemordere som kjemper mot monstre, og de er bare så usannsynlig kule aat jeg har falt helt pladask. 

De to jeg har likt minst har vært de to Batman-seriene jeg har lest. Ikke fordi historiene ikke var gode i seg selv, men fordi de er en del av noe som er så mye større som jeg vet for lite om fra før. Jeg føler rett og slett at det er litt for mange referanser jeg går glipp av. 

Okei, dette begynner å bli fryktelig langt, så det er på tide å runde av. Bare en kjapp titt på hvordan det ser ut for måloppnåelsen etter juni:
  • 2/20 norske bøker utgitt i 2015
  • 13/15 bøker off the shelf, det vil si bøker som sto i bokhylla per 1. januar 2015
  • 4/8 bøker på 1001-lista, som oppgitt hos Lines bibliotek
  • 4/6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
  • 5/6 andre faglitterære bøker
  • 0/5 bøker som er norskskrevet fantasy/science fiction
  • 0/5 novellesamlinger
  • 0/1 bok på fransk
  • 4/19 faktisk lese i hvert fall deler av alle litteraturmagasinene jeg abonnerer på

* Jeg vet jeg har kalt dem grafiske romaner tidligere, men jeg innrømmer at det er mest for å rettferdiggjøre at jeg teller dem som leste bøker. Av de åtte heftene jeg har lest i juni, er det bare The Killing Joke som egentlig er en grafisk roman, definert av at den er en sammenhengende, avsluttet historie. De andre er det som kalles trade paperbacks, det vil si oppsamlingsbøker som samler flere historier som tidligere er utgitt som egne hefter, og tegneserier er derfor et riktigere begrep. 

16 kommentarer:

  1. Det ser ut som du har fått lest mye fint :) Jeg sto og så på tegneseriehyllene da jeg var på biblioteket her om dagen og lurte på om jeg skulle prøve meg. Kanskje jeg må se inni noen av dem neste gang ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg leste masse tegneserier da jeg var yngre, både seriehefter og album. Men det har liksom forsvunnet med årene. Og etter hvert har det vært så vanskelig å vite hvor jeg skulle begynne, men nå har jeg i hvert fall tatt de første spede stegene. Og av det jeg har lest så langt, har det vært veldig mye bra lesestoff synes jeg :)

      Slett
  2. Jeg digger både Rat Queens(som jeg ikke har fått lest #2 av enda) og Saga. Tellemarck har jeg hele tiden forestilt meg er en slags norsk versjon av Patrick de Witts roman ' The Sister Brothers'. de Witt sin roman likte jeg godt, derfor har jeg lekt litt med tanken på å lese denne norske romanen som jeg føler er i samme sjanger.

    Tegneserier, grafiske romaner, tror jeg bruker det om hverandre. Dog liker jeg kanskje best ordet grafiske romaner, for da kan man lure folk som sier "jeg leser ikke tegneserier" til å lese en grafisk roman ;) Litt sleip må man jo være. I løpet av dagen skal jeg se å få med meg omtalene dine av Kaldhol og Mandels bøker. Gleder meg.

    Ønsker deg en flott sommerdag, Elisabeth.

    SvarSlett
    Svar
    1. Gled deg til Rat Queens #2, den var enda bedre enn den første!

      Jeg har ikke lest 'The Sister Brothers' så kan ikke si noe om hvorvidt sammenligningen din stemmer. Men Tellemarck var ganske fornøyelig lesning, så jeg vil absolutt anbefale å vie den noen timer.

      Jeg har virkelig ikke greie på begrepsbruk rundt tegneserier, men prøvde å finne ut av det nå som jeg plutselig hadde lest ganske mange. Jeg visste at i hvertfall sånt som Saga og Rat Queens ikke egentlig er grafiske romaner, fordi de er oppsamlinger av tidligere utgitte hefter. Men jeg påstår ingen ekspertise her, som språknerd liker jeg bare å prøve å ha begrepene mine i orden og være presis ;)

      En flott sommerdag til deg også :)

      Slett
    2. Jeg er på ingen måte uenig, jeg bedriver bare manipulasjon av lesere med bruken min av begrepene. Bruker de om hverandre som det passer seg, for egen vinning ;)

      Kanskje det ikke er noe å vente på, kanskje det bare rett og slett er å bestille Rat Queens andre samlehefte.

      Slett
  3. Satte nesten kaffen i halsen da jeg så du hadde lest Tellemarck, sannelig på tide at noen andre leste den - og takk og pris for at du likte den! Siden jeg også bare har lest 2 norske fra 2015 - kan det jo hende det blir nominasjon på den - og alt....
    Mari: har de Witt liggende - har hatt den liggende i flere år - sammenlinkningen din med Tellemarck puffet den litt lenger fram i lyset. Skal jo tross alt lese bookerbøker iår.

    Tegneserier stiller jeg meg uforstående til -)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du kan jo gjette hvem som satte Tellemarck på leselista mi. Er jo ikke akkurat Nobel-materiale, men jeg flirte godt noen ganger underveis og deilig med norsk samtidslitteratur som er annerledes.

      Har en tendens til å like sånne über-macho misantroper som hovedpersonen her, og selv uten å ha lest mye Morgan Kane, var det flust av andre populærkulturelle referanser å more seg med her.

      Slett
    2. Ja, les de Witt! Gjør det gjerne begge to. Det er labert med bokomtaler hos meg for tiden, men det er nå en av bøkene jeg har klart å få skrevet om de siste årene. For den som er interessert I give you my innlegg on The Brother Sisters. Ingalill: Jeg ser forresten at du allerede da hadde boka liggende ved senga, på tide å tørke støv av den? ;P

      Slett
    3. Hehe Mari, den har ligget der i årevis - helt siden det året den ble bookernominert. Ting beveger seg svært sakte i den sengebunken.

      Tellemarck var absolutt underholdende!

      Slett
  4. Flott oppsummering! Jeg er fascinert over at du og flere leser så mye tegneserier. Jeg har prøvd, men finner ikke roen med sjangeren. Av dine seks romaner er det bare Kaldhol jeg har lest, men Station Eleven står på shoppinglisten når jeg er i England. Ønsker deg en fin sommer!

    SvarSlett
  5. Skjønner jeg må ta en titt på Tellemarch. Ellers flott at du er fornøyd.:)
    Har lest Kaldhold av dine..

    SvarSlett
    Svar
    1. Tellemarch er en sånn type bok som jeg likte, men er forsiktig med å anbefale videre fordi den er litt sær. Men prøv deg, jeg er spent på å se hva du synes.

      Slett
  6. Leser også endel tegneserier nå, og liker det også godt. Med litt tegneserieteori i bakhodet blir det ekstra morsomt. God sommer!

    SvarSlett
    Svar
    1. Og nå hørtes det ut som om jeg ikke skulle lese bloggen din eller kommentere mer i sommer, og det kan jo godt hende jeg gjør, så det var ikke ment slik :-)

      Slett
    2. Nå overanalyserer du deg selv her ;)
      God sommer til deg og! Tegneserieteori høres spennende ut, men det trodde jeg om litteraturteori også helt til jeg prøvde meg. Foreløpig hholder jeg meg til tegneseriene selv.

      Slett