lørdag 31. oktober 2015

Månedsoppsummering oktober

Oktober har vært en ekstremmåned. Da jeg den 8. la merke til at jeg allerede hadde fullført 8 titler, gikk det opp for meg at det var teoretisk mulig å passere 20 leste titler i løpet av måneden. Et absurd tall jeg aldri hadde trodd jeg skulle være i nærheten av, så da tanken først var tenkt, ble det plutselig en reell målsetting.

Det har vært med å styre lesingen mot de kortere bøkene og tegneseriene i lesebunken denne måneden, og endte tilslutt på 21 titler. De tykkere bøkene ligger på vent til månedene som kommer, jeg har nemlig ingen planer om å fortsette galskapen. Dette var et engangsstunt som nå er gjennomført.

Uansett, her er oversikten over hva jeg har lest.
På grunn av samleinnlegg om de norske bøkene, er ganske mye faktisk skrevet om allerede også.

Bøker:

Totalt 15 bøker. 8 av kvinner, 7 av menn.
6 på engelsk, 9 på norsk.
9 romaner, 2 sakprosa, 1 kortprosa, 1 novellesamling og 2 diktsamlinger. 
7 under 200 sider. 

Jeg har ikke så mye å si om bøkene jeg har lest i dette innlegget. 
Mange har jeg allerede skrevet om i 'Norsk på norsk'-innlegg, og jeg har planer om å skrive om ytterligere tre. 

A Spool of Blue Thread var ikke en bok som gjorde veldig inntrykk. Det jeg syntes var mest spesielt med den var hvordan den malte og malte på ganske hverdagslige hendelser, for plutselig å kaste inn store avsløringer i en bisetning, for deretter å fortsette som om dette hadde vært kjent hele tiden. 
A Room With a View tok det meg litt tid å komme inn i, men da jeg først var i gang, likte jeg den godt. 

Månedens store overraskelse er helt klart at jeg faktisk har lest to diktsamlinger. I løpet av de seks årene jeg har blogget om bøker, tror jeg det tredobler mitt antall leste innen sjangeren, uten at det er noe å skryte av. Jeg føler meg derfor helt ute av stand til å si noe om kvaliteten på disse to, men jeg konstaterer at jeg foreløpig har store problemer med å lese dikt på engelsk, ordene bare sklir unna og vil ikke henge sammen. Om noen derimot vil anbefale meg noen jeg burde lese på norsk, er jeg mottakelig for forslag.


Tegneserier:
 • Guy Delisle - Opptegnelser fra Jerusalem
 • Robert Kirkman, Charlie Adlard og Cliff Rathburn - The Walking Dead Vol 7: The Calm Before
 • Robert Kirkman, Charlie Adlard og Cliff Rathburn - The Walking Dead Vol 6: This Sorrowful Life 
 • Robert Kirkman, Charlie Adlard og Cliff Rathburn - The Walking Dead Vol 5: The Best Defense
 • Robert Kirkman, Charlie Adlard og Cliff Rathburn - The Walking Dead Vol 4: The Heart's Desire
 • Robert Kirkman, Charlie Adlard og Cliff Rathburn - The Walking Dead Vol 3: Safety behind bars

Jeg lånte med meg en bunke Walking Dead album fra biblioteket, og raste gjennom alle i høy hastighet. Nå føler jeg imidlertid jeg har nådd metningspunktet for en stund. Det er et dystert univers å befinne seg i, og handlingen begynner etter hvert å føles ganske repetetiv. 

Opptegnelser fra Jerusalem likte jeg imidlertid veldig godt. Boka er en grafisk memoir-bok fra året forfatteren bodde i Jerusalem mens kona jobbet for Leger Uten Grenser. Jeg likte godt hvordan han viser frem situasjoner og steder, og hvor absurd situasjonen blir i en by som splittes av så mange interesser. Jeg synes han balanserer fint og forteller uten å moralisere, selv om det tydelig skinner gjennom hvor hans sympati ligger i de ulike situasjonene. 


Måloppnåelse
Jeg har ikke bare lest mange bøker denne måneden, jeg har bevisst lest for å kunne krysse på lista. Det gir bra uttelling.

Jeg har lest 8 norske bøker utgitt i 2015, og er dermed bare én unna å ha klart årsmålet der. Jeg er imidlertid allerede halvveis i Birger Emanuelsens Et godt menneske så der er jeg i mål i løpet av en dag eller tre. Uten at jeg har tenkt å gi meg der, dette vil fremdeles være en prioritet ut året.

Jeg har også lest 2 bøker fra 1001-lista denne måneden, én av dem har stått i hylla en aldri så liten evighet, og gir kryss også for det.
Jeg har lest 2 biografier, én som del av biosirkelen og én utenom. Dermed er jeg i mål med antallet. Målet sier imidlertid at jeg skal ha full deltakelse i biosirkelen, så jeg skal lese minst én til i løpet av året.
Jeg har også lest én novellesamling, og har dermed fullført også dette målet.

Da ser lista slik ut:
 • 19/20 norske bøker utgitt i 2015
 • 16/15 bøker off the shelf, det vil si bøker som sto i bokhylla per 1. januar 2015
 • 6/8 bøker på 1001-lista, som oppgitt hos Lines bibliotek
 • 7/6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
 • 7/6 andre faglitterære bøker
 • 1/5 bøker som er norskskrevet fantasy/science fiction
 • 5/5 novellesamlinger
 • 0/1 bok på fransk
 • ?/? faktisk lese i hvert fall deler av alle litteraturmagasinene jeg abonnerer på

Det vil med andre ord si at jeg har to måneder på meg til å lese følgende:
 • 1 norsk bok fra 2015
 • 2 bøker på 1001-lista
 • 4 norske fantasy/scifi bøker
 • 1 bok på fransk
Seks bøker på to måneder burde være helt overkommelig. Det som eventuelt kommer til å felle meg, er sannsynligvis den ene som skal være på fransk. Men jeg kan kanskje ro meg i land ved å lese et Asterix-album på fransk, vi får se. Novembers fokus bør bli norsk fantasy, så får vi se hvor langt jeg kommer. 

Hvem har lest noe av det samme som meg, og hva synes dere?

6 kommentarer:

 1. Har lest like mange som deg, 15. tror det kan bli færre i november da jeg har noen mursteiner jeg har tenkt å lese, sånne på 500 sider +. Har lest fire av dine- Sortland, Guddal, Vatne. Skal lese Øde, skal kanskje lese Emanuelsen. Liker du den? Har lånt den på bib, men usikker på om jeg skal lese den med det første.. Ha en fin kveld.:) pst- en diktsamling som kan anbefales er Torgeir Rebelledo Pedersen med Åstedsblomster (han som var med på slammen på Lillehammer vet du)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er halvveis i Emanuelsen, og liker den. Men ikke så godt at jeg blir bokmisjonær enda. Skal se om det blir Rebelledo Pedersen på meg. Har sett du har lest og likt, men ser liksom for meg at han er best live - sikkert bare fordi det var sånn jeg først så ham.

   Jeg har også flere tjukke bøker som ligger og venter, blant annet 'A Brief History of Seven Killings' som jeg foreløpig har lest 100/700 sider. Pluss at jeg skal flytte i månedsskiftet november/desember, så usikker på hvor mye lesetid det blir fremover. Men vi får se. Har pakket noen timer nå, og skal sette meg ned med bøkene en times tid før jeg skal på fotballkamp. Og med 40 minutter på toget hver dag, blir det i hvert fall noe lesetid uansett.

   Slett
 2. Nå måtte jeg også telle. Kom til 12, og det var inkl. lydbøker. Ikke så imponerende sammenliknet med 20+, med fornøyd likevel. Konsentrasjonen har vært fraværende og 12 er vanskelig nok. 3,5 av de på lista de har jeg lest. Rorgemoen er den av de ikke-leste som jeg planlegger å lese.

  Når det gjelder kryssene er du jo nesten i mål. Med nesten 2mnd igjen.
  Det er imponerende det!
  Forresten: Tror nok jeg likte Spool of Blue mye bedre enn deg, spesielt Linnie May!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vanligvis ville jeg vært veldig imponert av 12 og ikke vært i nærheten av det selv. Men seks tegneserier og 7 bøker under 200 sider hjelper på statistikken. I november skal jeg bli ferdig 'A Brief History of Seven Killings' så da blir det neppe 10 en gang.

   Dette er første gang siden jeg begynte med kryss at jeg er i nærheten av å bli ferdig. Og jeg merker at det motiverer bokvalgene mine nå, siden det jeg trodde var fryktelig hårete mål faktisk er innafor rekkevidde.

   Linnie May var min favoritt i også, men boka totalt synes jeg var overveiende middels.

   Slett
 3. 1) Fremdeles sykt imponert over antallet, tror aldri jeg har vært i nærheten selv
  2) Også sykt imponert over kryssene - du kommer til å klare alle målene dine!
  3) Men mest av alt er jeg imponert over omtaleraten din
  4) Er det sånn at du ikke har sett tv-serien, og bare har lest the Walking Dead? Har lest alle nr. og sett alle sesongene som har kommet på netflix, tv-serien ER bedre (mer variasjon i handlingen, mye bedre karakterutvikling + at zombier er skumlere på tv). Det er også ganske fascinerende hvordan tv-serien tar helt andre valg enn tegneserien, samtidig som det plutselig dukker opp scener som er omtrent kopiert ut fra et hefte.
  5) Jeg likte nok også A Spool of Blue Thread hakket bedre enn deg, uten at jeg ble direkte frelst... bare såpass positivt overrasket at det hele kom ut på plussiden. Den snek seg litt under huden på meg, og jeg tenker fremdeles på den innimellom.
  6) Syns du burde lese en norsk 2015 diktsamling, slik at jeg kan få tips til dobbeltkryss.

  SvarSlett
  Svar
  1. 1) Det har aldri jeg vært heller, og kommer neppe til å komme i nærheten igjen
   2) I know! Dette hadde jeg ALDRI trodd da jeg laget målene
   3) Det hjelper med samleomtaler ;)
   4) Jeg har ikke sett TV-serien nei - delvis fordi jeg har hørt det motsatte av det du sier, nemlig at albumene er bedre. Og delvis fordi det er fryktelig mange andre TV-serier jeg har sett i stedet. Mulig jeg kommer dit at jeg skal se serien, i hvert fall noen sesonger. Men akkurat nå er jeg litt mettet på zombier.
   5) Helt okei bok, men ikke mer enn det for meg. Selv om Linnie May var kul.
   6) Om jeg leser vet jeg ikke om jeg tør å skrive, langt utenfor komfortsonen. Og har fremdeles 8 norske 2015 bøker liggende på vent, og da er det flere jeg har planer om å lese jeg ikke har skaffet meg enda...

   Slett