lørdag 2. januar 2016

Bokbloggerprisen 2015

I går ble det åpnet for nominering til Bokbloggerprisen 2015, og nomineringen er åpen til og med midnatt 7. januar.

Nei, jeg har ikke tenkt å fortelle hva jeg har planer om å nominere.
Men med fristen veldig nær, var det på tide å sette seg ned og se over hva jeg faktisk har lest av aktuelle bøker i år og sette dem opp mot hverandre. Nå sitter jeg med en foreløpig liste, men jeg har én bok stående i bokhylla som jeg har lyst til å lese innen 7. januar om jeg får tid. Det er en novellesamling, og er ikke med i tallene jeg presenterer under.

Jeg har per nå lest 27 norske bøker utgitt i 2015. 14 av dem sorterer under romaner, 13 i åpen klasse. Balansen overrasket meg da jeg begynte å telle, og rekker jeg den siste boka jeg har liggende, ender det altså opp med 14-14. Jeg har altså med god margin lest nok bøker til å nominere de tillatte sju i hver klasse, men tror ikke jeg ender opp med å gjøre det likevel.

Bøkene jeg har lest i åpen klasse er fordelt på åtte sjangre. Jeg har lest fem ungdomsbøker, to kortprosasamlinger, og en av hver innen sjangerne biografi, tegneserie, essaysamling, lyrikk, novellesamling og dokumentar. Grei spredning med andre ord, men tynt sammenligningsgrunnlag innen hver sjanger. 27 norske 2015-bøker føles imidlertid som helt på grensa av hva jeg kan få til uten å miste motivasjonen, så det lever jeg fint med.

I 2014 satt jeg siste dagen og hadde store problemer med å rangere romanene jeg hadde lest, fordi det var mange jeg likte veldig godt. I år føler jeg at jeg har litt motsatt problem. Jeg har lest 14 romaner, men av dem tror jeg bare én, eller til nød to, hadde hatt sjansen til å komme med på fjorårets liste. Jeg føler jeg har lest mange bøker som er jevnt gode, men som ingen av dem står igjen som store høydepunkt i leseåret. Om det skyldes at jeg har lest for mange på en gang eller bøkene i seg selv, er jeg litt usikker på, men jeg heller mot det siste. I åpen klasse er det lettere å plukke favoritter. De jeg har likt har jeg likt godt, resten er jeg mer skeptisk til.

Fokus på norske 2015 bøker har med andre ord ikke vært en udelt positiv opplevelse i år. Jeg setter pris på følelsen av å føle meg oppdatert på en helt annen måte enn jeg gjorde før. På grunn av prisen leser jeg langt flere nye norske bøker, og jeg følger også mye mer med på hva som skrives og sies om norske bøker andre steder. Ikke bare kritikk, men også ren reklame som forlagskataloger. Jeg liker prosessen med å orientere meg og velge ut, prøve å finne det jeg kan like i hva de norske forlagene har valgt å utgi. Jeg liker diskusjonene prisen genererer blant bloggere, og i motsetning til en del andre liker jeg også at enkelte bøker "går runden" og skaper felles referansepunkter vi kan snakke om.

Men akkurat i år føler jeg at jeg har bommet mer enn jeg har truffet. En del bøker ble valgt ganske tilfeldig ene og alene fordi de sto i nyhetshyllene på biblioteket, og noen av bøkene jeg gledet meg mest til å lese, skuffet meg. Å lese 27 norske bøker går nødvendigvis på bekostning av å lese noe annet, og i år sitter jeg igjen med følelsen av at det kunne ha blitt et bedre leseår om jeg hadde valgt annerledes. Symptomatisk nok fikk ingen av de norske bøkene plass på lista over de ti beste bøkene jeg leste i 2015.

Men dette er vanskelig å vite på forhånd, og jeg går inn i 2016 med et mål om å lese 20 nye norske bøker også i år. Kanskje kan jeg bli enda flinkere til å orientere meg bedre på forhånd og velge riktigere bøker neste år. Og kanskje kan jeg være litt flinkere til å begynne tidlig og lese vårutgivelsene på våren, ikke sammen med høstbøkene.

God nominering, og jeg gleder meg til å se bøkene vi har stemt fram i fellesskap!

12 kommentarer:

  1. Vil du ikke røpe hvilke bøker du nominerer, eller er det sånn at vi helst skal holde det for oss selv? Jeg for min del kunne godt tenke meg å lese om hva andre nominerer, og har ikke problemer med å røpe mine egne nominasjoner.

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager at jeg er litt sein til å svare, starter året med noen hektiske dager og lite PC tid.

      Jeg vil ikke røpe hvilke bøker jeg nominerer før etter at fristen er gått ut. Tenker som så at om alle forteller hva de nominerer, kan man teoretisk bare telle seg frem til hva som kommer på listene og synes det er mer spennende om det ikke er mulig. Komiteen har også de tidligere årene oppfordret til å holde i hvert fall deler av det hemmelig frem til listene er publisert.

      Samtidig: Det er mange som har sine favoritter som alle vet de skal stemme på (ja Ingalill med Tellemarck, jeg ser på deg) og jeg har jo skrevet om nesten alle de norske bøkene jeg har lest i år (mangler de siste tre), så det er flere hint der også.

      Slett
  2. Jeg er også litt i villrede. Synes en del har vært bra, men ikke utrolig bra. De har på en måte mangler det lille ekstra - med noen unntak. Helt til nå; Macody Lund - fy søren så god!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Macody Lund er en av mine to som kunne kommet med på lista i fjor. Jeg likte også den veldig godt.

      Slett
  3. Det er vanskelig å vite hva som er gode nok bøker, som treffer før man har lest dem. Som deg leser jeg flittig alle kataloger, blar i bøker i bibliotek og bokhandlere stadig vekk, leser anmeldelser og omtaler, intervjuer.. og finner ut hva jeg vil lese ut fra det. Likevel oppdager jeg stadig at det jeg tidlig plukker ut som interessant kan feile, dvs at jeg mister noen der som viser seg å være veldig gode, men heldigvis dukker de opp i anmeldelser, blogger, etc senere så jeg får plukket de opp, som Marit Eikemos Alt inkludert feks..

    Jeg har lest for mye norsk i år, føler jeg, men mye er krim og det vil jeg uansett komme til å lese..

    Skal lage en årsoppsummering nå, hvor jeg også tar med tanker rundt BBP i samme slengen.

    Som Tine synes jeg det er fint om folk kan være litt åpne om de bøker de tenker å nominere selv om ikke alt røpes.. Dette fordi det kan gi oss mer å reflektere rundt når vi møter andres tanker, forhåpentligvis kan vi diskutere litt også. Men det må jo være opp til enhver hva man vil røpe. Ulempen med å røpe alt, er at det kan påvirke nominasjonene mer enn sunt er, men det skjer sikkert uansett i løpet av høsten i kommentarfelt etc?

    Men nå er vel du i komiteen har jeg skjønt, og føler vel kanskje ekstra for å holdene kortene dine til brystet?

    Godt nytt år Elisabeth.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har selvsagt helt rett - jeg vet ikke hva som eventuelt er bom før jeg faktisk har lest. I høst har jeg etter hvert innbilt meg at de gode bøkene er alle dem jeg ikke har lest. I så fall håper jeg dere andre tar ansvar og stemmer dem inn på kortlista så jeg kan lese dem nå i stedet.

      Når det gjelder åpenhet har jeg i grunnen svart på det i kommentaren til Tine over. Men det er ikke fordi jeg nå er med i komiteen. Jeg har ikke røpet hva jeg har stemt på de to foregående årene heller, i hvert fall ikke før etter at kortlista var ute. Og ikke offentlig på bloggen så vidt jeg kan huske, bare i samtale med andre.

      Slett
    2. Skjønner.. og er enig i argumentene dine. Man kan lese hv som rører seg her og der, kan røpe litt, men ikke alt... der er vel min linje også egentlig. Og noen bøker føler jeg mer for å diskutere enn andre.. Og har man ikke folk /medlesere å snakke med i RL, så blir blogg og facebok, insta og goodreads eneste muligheter, faktisk..

      Slett
  4. Jeg er motsatt av deg. I fjor hadde jeg bare et par favoritter, mens i år har jeg så mange at jeg fremdeles ikke aner hvem som blir nominert. Jeg må nok tenke meg om helt frem til siste dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Blir spennende å se hva du lander på :)
      Håper listene inneholder flere jeg ikke har lest allerede.

      Slett
  5. Jeg er som Lena, har klarere favoritter i år enn ifjor. Bortsett fra Renberg, Rishøi og Tiller. Bare Rishøi kom videre. I år er vel sjansene også dårlig for mine (ja, jeg toppet med Tellemarck), men det finnes flere uleste bøker som kan komme på kortlistene uten at jeg blir deprimert av den grunn. Vatne feks, og Islandsboka. Regner det for sannsynlig at disse er like gode som flere av de nedover nomineringslista mi. Mye midt på treet, men mange gode leseropplevelser likevel. Og nei, jeg har ikke vært spesielt hemmelighetsfull iår. Alt er proklamert og publisert, bortsett fra rekkefølgen - bak Tellemarck!

    SvarSlett
    Svar
    1. I fjor hadde jeg en soleklar favoritt i åpen klasse i Rishøi som ingen hadde sjans til å rokke ved. I romanklassen var jeg mer usikker, for jeg hadde mange jeg likte veldig godt. Min favorittroman i fjor, Tirpitz av Ingrid Storholmen, kom ikke en gang på langlista, men jeg er likevel fornøyd med vinneren totalt.

      Og bare for å ha sagt det... Jeg vet hvordan det har gått med din kjære Tellemarck ;)

      Slett
    2. Ertekrok teasing.
      Jeg har nok avskrevet muligheten om at Øen har noe listesjanse. Med mindre det finnes bokbloggere som har lest en i hemmelighet, eller bokbloggere jeg ikke vet om med ekstremt god lesesmak. Isåfall vil jeg ha nomineringslista i etterkant slik at jeg kan stalke den opp å lage hemmelig lesefelleskap. Du nominerte den vel også - om ikke helt i toppen? Jeg mistenker også at jeg selv, ved å unngå for mye taktikk nå i åpningsrunden ødela for meg selv - ved å også stemme på Flatland og Ullmann. Jeg burde egentlig latt som om de ikke eksisterte, og lagt idealismen på is, for et par dager. Gleder meg vilt til offentligjøringen, men kommer til å gjette høyt i alle (u)passende sammenhenger - og klage enda høyere hvis ting gikk på trynet!

      Slett