søndag 1. oktober 2017

Månedsoppsummering september

September har vært en hektisk måned på jobb. Til tider konsentrere-meg-om-ikke-å-hyperventilere hektisk, noe som i grunnen er ganske ubehagelig. Bokbloggertreff i midten av måneden ble en pustepause, og denne uken har jeg vært tre dager i Amsterdam med jobben.

I motsetning til tidligere i år har stresset denne måneden gått ut over lesingen. Jeg har prøvd å lese, men ikke greid å samle tankene nok til å konsentrere meg. Derfor har september vært måneden for lettbeint fantasy og Netflix. Den positive siden av det er at det bør gå raskt å oppsummere lesemåneden.

Jeg har fullført følgende tre bøker:
 • Peter V. Brett - The Painted Man 
 • J.K. Rowling - Harry Potter and the The Half Blood Prince 
 • Colson Whitehead - The Underground Railroad

To menn, en kvinne. En lydbok, to papirbøker.
En roman, to fantasyromaner. Alle på engelsk.

The Underground Railroad var den av bøkene på Man Booker langlista jeg hadde mest lyst til å lese før lista var offentliggjort. En bok om slaveriet der den metaforiske undergrunnsjernbanen er en bokstavelig jernbane som går under bakken mellom sørstatene og hjelper rømte slaver i sikkerhet. Jeg synes boka var god, men ikke fantastisk. Mitt hovedproblem med boka er at bortsett fra hovedpersonen Cora, er alle bipersonene ikke mer enn funksjonen de har i hennes fortelling. Og det gjør at jeg leser om de grusomste ting uten at det berører meg stort, noe jeg synes er synd.

Harry Potter and The Half Blood Prince er sjette og nest siste bok i serien, og jeg fortsetter å kose meg med Stephen Frys fantastiske innlesing. Jeg fortsetter også å forundre meg over hvor lite jeg faktisk husker fra forrige gang jeg leste serien, og konkluderer stadig med at jeg underholdes - men greier ikke opparbeide noe fangirl-engasjement.

The Painted Man ble anbefalt meg av en venn som har vært spot on med alle fantasy-anbefalinger så langt. Denne gangen traff han ikke like bra. Her er vi i en verden der demoner stiger opp fra bakken hver natt og dreper alt levende de kommer over. Menneskene gjemmer seg bak magiske beskyttelsesmurer og lever livene sine på dagtid. Så møter vi en ung gutt i en avsidesliggende landsby som ikke lenger vil være med på at det skal være sånn... Boka var underholdende nok, men veldig forutsigbar. Jeg er dessuten ikke overbegeistret for fantasy der det er så åpenbart hvem som er gode og hvem som er onde, jeg foretrekker å leve i gråsonene. Nå var det riktignok hint om at det kan være gråsoner på gang her også, så du skal ikke se bort fra at jeg leser de to neste bøkene i trilogien neste gang jeg trenger noe lettbeint. Akkurat nå håper jeg hjernen begynner å bli mottagelig for mer tyggemotstand snart.

Med tanke på lesemål er det magert denne måneden. Det eneste som gir uttelling er at begge fantasybøkene er på over 500 sider, noe som gjør at jeg er i mål med to av sju. Greier jeg fullføre tre lesemål til innen året er omme, skal jeg si meg fornøyd med det.

 • 84/80 bøker
 • 19/40 bøker som sto i hylla per 1/1-17
 • 12/20 norske bøker utgitt i 2017
 • 0/12 bøker på 1001-lista
 • 9/10 diktsamlinger
 • 6/5 bøker over 500 sider
 • 4/6 biografier til Ingalills biosirkel

15 kommentarer:

 1. Ser at det er flere som sliter med 1001-listen, men du er da nesten i mål med antall bøker i år :) Godt å se at du ikke jubler over Colson boken, jeg hang meg nok opp i noe av det samme som deg, mangelen på følelser gjenkjente jeg i alle fall. Lykke til med neste lesemåned Elisabeth!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ER i mål med antall leste bøker i år, ikke bare nesten. Målet var 80, og det passerte jeg forrige måned.

   Jeg synes Underground Railroad er en god bok, og det kan argumenteres for at det er en viktig bok, med dagens klima i USA. Men den er i mine øyne hakket FOR smart, og det gikk på bekostning av innlevelse.

   Slett
 2. Jeg har nettopp innsett at heller ikke jeg har lest noe særlig etter bokbloggtreffet. Stikk i mot hva jeg trodde. (Altså jeg har jo hørt Outlander, i alle ledige øyeblikk, men det sklir av seg selv), satte meg fast i Barry, etter jeg endelig ble ferdig med sexboka til Ragde, og der sitter jeg. Barry er den bookerboka jeg så langt har likt best, men det går likevel tregt. Som sagt tidligere, literary fiction har blitt for vanskelig for meg. Hjernen har blitt for lat, eller noe sånt. Det må jo være meg og ikke bøkene?? Swing Time er min nummer 2.

  Helt enig med dere angående Railroaden. Og applaus for fullførte 80. Det holder selv om 3 bøker/mnd er i minste laget.. det var en november jeg leste ei eneste (ambjørnsen), men det har jeg fortrengt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjernen min har vært kjøttdeig denne måneden, så alt som krever konsentrasjon har fått meg til å sovne. Orker ikke engang TV-serier som krever at jeg følger med, det går i 90-talls nostalgi i binge-mode. Tror jeg begynner å bli mottagelig for litt mer krevende tekster igjen nå, så satser på det tar seg opp. Starter forsiktig med litterær fantasy ;)

   Slett
 3. Uhm. Publisert kanskje en kommentar som anonym nettopp?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm... Ligger ingenting i upubliserte kommentarer, så da vet jeg ikke hvor den ble av :(

   Slett
  2. Æsj. Liker ikke dere blogspottere altså.

   Tror ikke jeg skrev noe viktig. Ga sikkert bare utrykk for mål-oppnåelse-missunelse og/eller sympati for travle tider. Leser nesten ikke for tiden selv.

   Slett
 4. Jamen.. når målet er nådd, trenger du vel ikke lese mer i år? ;)
  Alt herfra går bare oppover, for å si det sånn.:)
  Ha en heftig og lat oktober:)

  (Railroaden har jeg på vent..ulest) (jeg har også lest mindre enn før i september, eller det virker å ligge stabilt under det snitte jeg hadde før, nå for tiden, dvs de siste måneder)

  SvarSlett
  Svar
  1. (pstt. bortsett fra biosirkelen, den må du jo delta i, og der er du i rute)

   Slett
  2. Skal fullføre biosirkelen, selv om jeg synes det er umulig å finne noe til mett. Og trenger jo bare én diktsamling for å komme i mål, det må jeg få til på tre måneder. Og har nå planer om å greie 8 norske til innen året er omme også. Én av dem er jo Julius biografi, som er to fluer i en smekk.

   Slett
  3. Fant, etter tips fra Ingalill; Foodjunkie av Mats Kallentoft på bib i dag. Den matcher kategorien bra.
   Jeg vurderer denne eller Mr. Tourette og meg av Pelle Sandstrak, en selvbiografi. han var ale fall svært opptatt av spareribs og juice. Tvangsmessig.

   Julius skal også jeg lese, men utenom biosirkel hvis alt går etter planen. Jeg vil ha med Robert Plant som/i Hårete..

   Slett
 5. Hipp hurra med to fullførte mål! Jeg klarte bare å fullføre en bok i september, men den var både fransk og 1001, så da er det greit. Har fullført to i oktober allerede, så det går oppover.
  Ser frem til å lese Whitehead etterhvert:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fransk og 1001 er vel og bra, men var den god? ;) To fullførte i oktober er to mer enn meg. Litt misunnelig på høstferien din kjenner jeg.

   Slett
 6. Det ser ut som om The Underground Railroad er den ene boken alle er enig om i årets Booker-runde.

  Tre dager i Amsterdam med jobben høres utrolig kjekt ut. Hva jobber du med og hvorfor dro dere til Amsterdam? Kjenner meg igjen i at det er hektisk på jobb, har ikke alltid så mye overskudd til å lese når jeg kommer hjem nå for tiden. Håper det bedrer seg litt etter de to neste ukene.

  Grattis med to mål fullført og to mål nesten fullført. Du ligger godt an med mye her.. Ser ut som om du må lese norske 1001-bøker du allerede har i bokhyllen de neste månedene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehehe, det skal litt til å finne norske 2017 bøker som sto i hyllene da året begynte OG som har sneket seg rett inn på 1001-lista. :D

   Jeg jobber som markedskoordinator i en butikkjede, og akkurat nå har sjefen min sluttet og den nye ikke begynt enda. Det betyr en del ekstra oppgaver på meg. Det er spennende å gjøre nye ting, men blir litt mindre tid (eller ork/ konsentrasjonsevne) til å lese, så sånn får det bare være en periode. Har hoppet av Booker-karusellen og begynt å lese fantasy i stedet. Trenger lesing jeg kan slappe av og kose meg med akkurat nå, og da er fantasy my drug of choice.

   Amsterdam-turen var for øvrig ikke veldig arbeidsrelatert annet enn at vi hadde en oppgave å løse mens vi var der. Utover det var det mest hygge og teambuilding. Egentlig én natt, men vi var syv kollegaer som utvidet med en dag ekstra for egen regning. Et godt valg. Og fik hotellrom med eget minibibliotek på rommet. Hva mer kan man ønske seg?

   Slett