onsdag 1. november 2017

Månedsoppsummering oktober

Etter å ha vært ganske god til å skrive innlegg jevnlig i 2017 er jeg nå tydeligvis tilbake til å bare gjøre månedsoppsummeringer. Planen er at det skal snu nå når kalenderen sier november.

Oktober har vært travel, men det har likevel vært mer pusterom enn i september. Det betyr at jeg har lest litt mer, selv om jeg er langt unna nivået fra resten av året. Fasiten sier fem fullførte bøker denne måneden, og fantasytrenden fra september har fortsatt. Jeg konstaterer også at tre av fem bøker er gjenlesninger. Det er ganske uvanlig for meg i voksen alder.

Dette er bøkene jeg har lest i oktober:
 • N.K. Jemisin - The Stone Sky
 • Arabella Weir - The Real Me is Thin 
 • J.K. Rowling - Harry Potter and the Deathly Hallows 
 • N.K. Jemisin - The Obelisk Gate 
 • N.K. Jemisin - The Fifth Season

Fem bøker. Tre i papir, to som lydbok.
Fem kvinner, ingen menn.
Alle på engelsk, fire av dem fantasy, en biografi.

Med Harry Potter and the Deathly Hallows har jeg nå fullført Harry Potter-serien på lydbok. Fremdeles like imponert over Stephen Fry, og fremdeles småskeptisk til selve boka. Jeg konkluderer med at Harry Potter er underholdene, men ikke helt min type fantasy. Og selv om dette teknisk sett er gjenlesing, føltes det som å lese boka for første gang - jeg husket overhodet ingenting!

En som imidlertid virkelig skriver min type fantasy, er N.K.Jemisin. Jeg har lest begge hennes tidligere serier, og synes hun er et godt eksempel på en forfatter som blir bedre og bedre jo mer hun skriver. I oktober har jeg lest hele The Broken Earth trilogien, og jeg synes den er glimrende! De to første bøkene har jeg lest når de kom ut i 2015 og 2016, men jeg ville lese begge på nytt før jeg leste årets avsluttende The Stone Sky, et godt valg - jeg hadde glemt mange av detaljene.

(Her fulgte en oppsummering av disse bøkene som ble så lang at jeg innså serien krever et eget innlegg. Kommer til en blogg nær deg før du aner.)

Den siste boka jeg leste, eller lyttet til, var The Real Me is Thin av Arabella Weir. Valgt fordi det var den første boka i biografi-kategorien på Storytel jeg fant som hadde noe som helst med mat å gjøre og dermed kunne argumenteres inn i Ingalills biografisirkel. Siden jeg allerede var langt på overtid, hjalp det selvsagt også at den var under fem timer lang. Mer om denne også i eget innlegg. Spoilers: Man burde ikke velge bøker utelukkende ut fra at de er korte, kort betyr ikke nødvendigvis bra.

Kryssing har det blitt lite av i oktober, her har det vært lystlesing over en lav sko. Weir ga et kryss på biografipunktet, så er jeg fremdels on track der. Harry Potter er fremdeles over 500 sider, men der var jeg allerede i mål i september. I løpet av november og desember er målet å få til minst en diktsamling, åtte nye norske og en biografi. Her er det bare å lete etter dobbeltkryssene.
 • 89/80 bøker
 • 19/40 bøker som sto i hylla per 1/1-17
 • 12/20 norske bøker utgitt i 2017
 • 0/12 bøker på 1001-lista
 • 9/10 diktsamlinger
 • 7/5 bøker over 500 sider
 • 5/6 biografier til Ingalills biosirkel

4 kommentarer:

 1. Gleder meg til innlegget om The Broken Earth . Er alltid på jakt etter god fantasy. Spessielt serier som allerede er skrevet ferdig, så slipper jeg å ta stilling til om jeg skal lese på nytt. Hva skal man f.eks gjøre hvis det endelig kommer noe mer fra G. R. R. Martin? Bruke hele året på å lese ASoIaF på nytt? Tror livet er for kort til det.

  SvarSlett
 2. Jeg leste hele ASoiUaF på nytt ved begge de to siste utgivelsene. Trenger oppfrisking når det er såpass lenge mellom hver bok. Tidligere leste jeg alle serier på nytt når det kom ny bok, til og med Wheel of Time ved bok 11. Det er en grunn til at jeg gjerne husker de første bøkene i en serie best ;)

  Broken Earth trilogien anbefales for øvrig varmt. En av de beste seriene jeg har lest på lenge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Imponert!

   Jeg forsøkte å lese alle på nytt før den siste, men det ble til at jeg bare leste bok nr 1 - før jeg gikk lei/ fikk dårlig tid. Har ikke så høy kapasitet til gjenlesing. Derfor er jeg litt uenig med deg i dette du sier om at det er plagsomt med "earlier on" i bøker. Ofte har jeg jo faktisk glemt, og da synes jeg det er helt OK med en liten oppsummering i starten av boka, så lenge det ikke blir for langdrygt.

   Slett
 3. Forsøkte meg på Jemisin da jeg var på Kreta i august, men må innrømme at jeg kjedet meg litt. Mulig det tar lenger tid å komme inn i fantasy pga at verdensbygging tar tid, men jeg kom meg ikke nok inn i den da i hvert fall. Får se om jeg forsøker meg igjen om en stund.

  Vet ikke om jeg tør å kikke på min egen måloppnåelse, det er aaltfor mange hull. Leselysten er ganske laber, så lystlesing er alt jeg orker for tiden.

  SvarSlett