torsdag 5. juli 2018

Bookhaul #1 - Hay-onWye

Det aller beste med årets sommerferie er at den fremdeles pågår.

Men første etappe av ferien er ferdig og kan allerede nå oppsummeres. Jeg var i Hay-on-Wye, en bitteliten by på grensa mellom Wales og England. Og når jeg sier bitteliten, mener jeg at jeg hadde sett hele byen i løpet av den første timen jeg var der - i hvert fall på overflaten.

Men Hay-on-Wye er full av bokbutikker, og for meg var selvsagt det trekkplasteret. Jeg hadde leid en hytte, var usannsynlig heldig med været (det er egentlig ikke lov å forvente ei uke med strålende solskinn og 27 grader når du bestiller sommerferie i Wales) og hadde en hel uke dedikert til bøker. Målet var å se på dem, kjøpe dem og lese dem. Mission accomplished.

Richard Booth's BookshopDette er en bokblogg, og jeg har ikke tenkt å skrive lange reisebrev. I stedet, her er hva jeg kjøpte på mine sju dager i Hay:


Olivia Laing: Crudo

Den eneste boka jeg hadde 100% bestemt meg for å kjøpe før jeg dro. Olivia Laing har skrevet tre non-fiction bøker tidligere og jeg har lest (og elsket) to av dem: Lonely City og To the River. Har derfor vært veldig spent på hennes debut som romanforfatter med Crudo, en eksperimentell roman der Laing har skapt en fortellerstemme som er en sammensmelting av henne selv og Kathy Acker. Jeg har allerede lest den, veldig usikker på dommen, må tenke meg om litt.

Anne Fadiman: Ex Libris

En bok om bøker jeg så anbefalt på BookTube. Jeg har allerede lest og blogget om den.

Katherine Mansfield: The Memories of LM

De siste årene har jeg blitt bare mer og mer fascinert av biografier og memoarer, og aller best synes jeg det er når det er skapende mennesker som portretteres og/eller portretterer. Katherine Mansfield er en forfatter jeg er nysgjerrig på. Så langt har jeg bare lest noen få av novellene hennes, men av en eller annen grunn er jeg sikker på at hennes portrett av en av sine beste venner er en bok jeg vil elske.

Geoffrey Bibby: Four Thousand Years Ago

Jeg er for tiden smått besatt av antikk historie, og da helst antikk historie som er tidligere enn Hellas og Roma. Denne boka fokuserer på perioden 2000 til 1000 år før vår tidsregning, og prøver å ta utgangspunkt i menneskene som faktisk levde da fremfor å snakke om Historien med stor H gjennom kongelister, slag og hendelser. Dette er nok ei bok som er langt for spekulativ til å være spiselig for en historiker, men fantastisk for å sette i gang forestillingsevnen. Jeg er allerede 100 sider inn, og storkoser meg.

Peter Clayton og Martin Price (red.): The Seven Wonders of the Ancient World

Allerede her kan vi begynne å snakke om en trend. Grunnlaget for kjøp er mye av det samme som for boka over. Skikkelig gammel historie? Ja takk.

Suetonius: The Twelve Caesars

Når vi først er i gang med antikken, kan vi jo ta med litt romersk historie også? Fra en nogenlunde samtidig kilde. Jeg har hørt denne skal være veldig underholdende.

Beryl Markham: West with the Night

Tilbake til den andre trenden fra bokkjøpene i Hay: memoarer. Denne gang fra en kvinnelig pilot med oppvekst i koloniale Afrika. Dette må jo bare være spennende lesing?

H.W.F. Saggs: Civilization before Greece and Rome

Med den tittelen kunne jeg jo ikke la denne stå igjen i hylla? Jeg sa jo jeg var besatt. Har lest de første kapitlene allerede her også, spennende saker.

Virginia Wolf: A Writer's Diary

Denne var flittig sitert i To the River av Olivia Laing som jeg leste tidligere i år, og jeg elsket alle sitatene jeg leste. Dessuten liker jeg å lese andres dagbøker, spesielt forfattere. Dette er ikke en komplett dagbok, men et utdrag redigert av Leonard Wolf. Jeg har lest mye sagt om hans utvalg, og en annen gang kan jeg kanskje lese et mer komplett utvalg i en annen utgave og sammenligne?

George Sand: The Story of my Life

Mer memoarer, denne gang i en fantastisk flott Folio-utgave. Jeg kunne ikke la være. Det ser for øvrig ut som om jeg er utsultet på biografier/memoarer av spennende kvinner, siden det er alt jeg kjøper.

Harry Harmer: Rosa Luxemburg

Som sagt, biografier om spennende kvinner. Jeg har ikke mer begrunnelse enn det.

Anne Stevenson: Bitter Life - A Life of Sylvia Plath

Det må i så fall være biografier om spennende kvinner som skriver. Jeg kommer snart til å bli æresmedlem i biografisirkelen. Fremover skal jeg tydeligvis lese bare biografier.

Geoffrey of Monmouth - The History of the Kings of Britain

Dette høres i utgangspunktet ut som en ganske traust historiebok. Men bare til du vet at forfatteren levde på 1100-tallet og sannsynligvis har funnet på alt sammen. Eller basert det på rykter og legender.

Doris Lessing - The Story of a Non-Marrying Man and Other Stories

Ingen bruktbokhaul uten Doris Lessing. Her fant jeg en novellesamling som mangler i samlingen min.

Doris Lessing - Alfred & Emily

Mer Lessing. Dette er en bok som er halvveis memoar, halvveis roman. Lessing har skrevet en bok om foreldrene sine der del en er hvordan livene deres kunne vært uten 1. verdenskrig. Del to er hvordan det faktisk ble. Spennende konsept og så vidt jeg vet den siste boka hun utga før hun døde.

Doris Lessing - The Habit of Loving

Og enda mer Lessing. En til av novellesamlingene hennes som mangler i samlingen. Fun fact: Jeg har enda ikke lest en eneste novelle av Doris Lessing, bare romaner og non-fiction.

9 kommentarer:

 1. Som du vet har jeg allerede kjøpt Ex Libris. Må bare bli ferdig med krimmen min først. Deretter neste bok ut. Og du har vært USEDVANLIG heldig med været! Mer bøker? Jeg venter spent! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Angående været: I know!!! Det var grått, regn og 14 grader helt til dagen før jeg reiste. Og så: hetebølge. Det regnet i ca 30 sekunder den ene dagen. Og det regnet litt i natt, men da hadde jeg lagt meg. Selv om London i denne temperaturen er en svett affære, det må jeg innrømme.

   Angående bøker: Jeg skulle holde meg i skinnet og ikke kjøpe mer etter at jeg dro fra Hay. Kofferten min veide 19.9 kilo, og jeg skal fly hjem med Norwegian og 20 kilos grense. Nå har jeg hatt to dager i London, og har kjøpt fem til. Det teller ikke om de er under 200 sider, gjør det vel? Nå skal jeg holde meg unna bokhandler resten av turen. (Sa hun før hun dro til Paris for å møte chief-enabler Silje...)

   Slett
  2. Ha ha haaaaa... Som om du klarer å holde deg i skinnet i Paris med Silje!!! Jeg tenker du får kjøpe deg ultralett, militærslitesterk håndbagasje og begynne å laste opp. Til info hadde jeg 14,5 kg fotoutstyr i håndbagasjen da vi dro på 3-ukers fototur til Botswana. Alt går, bare man klarer å unngå å måtte veie inn håndbagasje. Da sliter du... LOL

   Slett
  3. Med fasiten i hånda må jeg si jeg gjorde det ganske bra i Paris. På tross av at vi besøkte flere bokhandler, holdt jeg meg i skinnet helt til siste dagen. Da var det to tynne paperbacks jeg ikke kunne gå fra. Fikk med meg alt hjem innafor lovlig bagasjevekt. (Men kastet et par sko og diverse toalettsaker, det skal innrømmes.)

   Slett
 2. Denne introverte UK-elskeren med reiselyst og boklidenskap er full av beundring for at du dro mutters alene for å velte deg i bøker. Jeg drømmer intenst om noe lignende, men er altfor (selvpålagt) pysete til å faktisk gjøre det. Særs inspirerende!

  SvarSlett
  Svar
  1. La deg inspirere - det er strålende å være på ferie alene! Og så er det litt lettere å få til når man ikke har mann og barn å koordinere med. Men en solo-tur kan jo også være en langhelg? :)

   Slett
 3. Jeg er også beundrer dere soloreisende. Hadde glatt gjort det (selv om jeg sikkert ikke hadde turt gå ut av døra, og vi måtte betale dobbelt opp for if I, then også han jeg bor med = dobbelt så dyrt = ikke råd til bøker). Like greit at jeg ikke er noen reiser og at er mer enn fornøyd med å leve gjennom andre (har alltid foretrukket å lese om ting, enn gjøre -).

  To the point: Æresdiplom i biosirkelen deles ut den dagen du har lest ferdig (inkl. dokumentasjon) alle memoarene kjøpt på ferie. Skal vi si overrekkelse rundt juletider?

  SvarSlett
  Svar
  1. HAHA til siste avsnitt. (Sorry, måtte bare ;) :)

   Slett
  2. Argumentet med dobbelt så dyrt holder ikke helt mål, for du betaler som regel for rommet, dvs at det som er ekstra ved å være to er den ekstra flybilletten. Har litt vondt i magen med tanke på bokostnaden på en sånn ferie mot når jeg har reist med andre, men biter det i meg. Argumentet med å heller lese og leve gjennom andre kan jeg imidlertid kjøpe glatt.

   Æresdiplom? Er nesten fristet til å gå inn for det, bare så du faktisk må lage den (og Marianne spise i seg den mistro-latteren). Om jeg ser litt bredt på sjangeren er det ni bøker i bunken jeg kan klassifisere som memoarer, jeg har allerede lest tre av dem. Men det er nå når jeg har kommet hjem til alle de andre bøkene mine (og til andre distraksjoner) det blir vanskelig.

   Slett