mandag 30. juli 2018

Elisabeths andre brev til internettet

Hei Internett,

Jeg fremstiller følgende hypotese, og regner den som svært sannsynlig basert utelukkende på anekdotisk bevis: Ferie alene = bra for bloggskriving, ferie sammen med noen = mindre bra for bloggskriving, tilbake på jobb = døden for bloggskriving.

Jeg har fremdeles ikke skrevet om Lillehammer, jeg har ikke skrevet om Berge (selv om jeg er ansvarlig for samlesingen), jeg har ikke skrevet om biografi lest til biosirkelrunden i juni (selv om det var runden for min kategori og jeg nå har lest minst to bøker som passer inn), jeg har ikke skrevet om ... noe som helst, så la oss slutte oppramsingen der.

Det jeg har gjort i juli er å lese. Per nå har jeg fullført så mye som 12 bøker denne måneden, og både i bokantall og sidetall er juli med det den desidert beste lesemåneden så langt i år. Og det har vært mange gode bøker. I juli har jeg for eksempel gjenlest boka som er mitt standardsvar på spørsmålet "favorittbok noensinne", nemlig The Golden Notebook av Doris Lessing. Boka føltes ikke like mye som en åpenbaring denne gangen, hvordan kunne den det når jeg har lest den før og ikke overraskes av innholdet, men jeg står fast ved favorittstempelet.

Faktisk har jeg også lest to andre Lessing-bøker denne måneden: The Old Age of El Magnifico som er et lite portrett (34 sider) av katten hennes gitt ut som egen bok, søt men ikke uforglemmelig. Og The Cleft, den siste romanen hun ga ut, en merkelig sak som er en legende om hvordan kvinner kom før mannen i skapelsen og hvordan kjønnskampen startet allerede der, i ærlighetens navn den klart dårligste boka jeg har lest av Lessing til nå.

Jeg har lest Deborah Levys første bok i det som skal bli en trilogi av memoarer, Things I Don't Want to Know, ei bok som helt klart overbeviste meg om at jeg vil lese to til. Jeg har lest min non-fiction favoritt, Olivia Laing, debutere som romanforfatter med Crudo - ei bok jeg etter nesten fire uker fremdeles ikke har bestemt meg hva jeg synes om. Jeg har lest en av de beste selvbiografiene jeg noen gang har lest i West with the Night av Beryl Markham, ei dame jeg aldri hadde hørt om før jeg fant denne boka i en bruktbutikk. Et interessant liv og en god penn er suksessoppskrift innen denne sjangeren, Markham har begge.

Jeg har lest norsk dystopi av Bjørn Vatne i Nullingen av Paul Abel, jeg likte mye, men var likevel ikke helt overbevist. Jeg har lest en novellesamling av Sarah Hall, Madame Zero, som på det beste ga meg joggepuls sittende i godstolen, men som i et par noveller bikket over i magisk realisme, som jeg ikke er spesielt begeistret for. Men Hall kan skrive, og jeg skal lese flere av romanene hennes (har lest Wolf Border fra før, anbefales.)

Og så har jeg lest masse antikk historie. Jeg har lest Four Thousand Years Ago av Geoffrey Bibby og Civilization before Greece and Rome av H.W. F. Saggs. To bøker som på mange vis overlapper, men viser hvordan samme historie kan fortelles på to vidt forskjellige måter der begge er bra. Jeg har lest en egen bok om kileskrift, og er halvveis i ei bok som heter Life in the Ancient Near East av Daniel. C. Snell. Og akkurat nå kjennes det som jeg ikke kan få nok av Babylon, Assyria, hittitter og egyptere.

Og til slutt, fordi jeg er langt mer påvirkelig av gruppepress enn jeg liker å tro, har jeg i dag fullført lydboka av The Mars Room av Rachel Kushner. En av tretten bøker på Man Booker langlista. En fin oppvarming til nyeste sesong av Orange is the New Black som kom på Netflix på søndag, men ikke ei bok som går inn på topp 10 lista over bøkene jeg har lest i år. For å være ærlig, knapt på topp ti lista for juli.

Så sånn går dagene, og jeg fortsetter å lese så lenge motivasjonen og konsentrasjonen er der. Oppvaska løper ingen steder, og blogginnlegg kan jeg skrive når snøen kommer i metervis tidlig i september for å straffe oss for en uforskammet varm sommer.

Men om jeg er skikkelig pliktoppfyllende kommer det lovede innlegget om Berge i morgen.

Med vennlig hilsen,
Elisabeth

6 kommentarer:

 1. Hei tilbake, kjekt å høre fra deg! Hilsen Internett.

  Jeg har helt motsatt opplevelse av deg for tiden. Av en eller annen grunn bobler jeg nesten over av blogglyst og må moderere meg selv for ikke å legge ut blogginnlegg hver dag. Kan ikke huske å ha vært så blogg-giret siden de første årene jeg blogget. Ble plutselig inspirert og så stoppet det ikke opp. Det jeg derimot ikke gjør, som du klarer så bra, er å lese masse. Jeg får lest en del, men tiden strekker ikke helt til og etter jobb er jeg ikke alltid i lesemodus. Lesemaraton i helgen hjalp litt, men det er så mye jeg har lyst til å lese og det blir så altfor lite tid. Planen fremover er å bytte litt på å lese Bookerbøker og bøker av forfattere med "nye" nasjonaliteter.

  Ferien din så for øvrig genial ut.

  Laing kom jeg nå på at jeg skal lese (sakprosa) og jeg har også flere bøker om gamle sivilisasjoner stående som det kunne vært kjekt å få lest. Siste jeg leste om det het Ancient Worlds: The Search for the Origins of Western Civilizations og var en ganske god introduksjon. Har også hatt et langt kurs om Egypt på øret, men lenge siden jeg har funnet det frem nå.

  Får håpe det er bedre bøker på Bookerlisten enn The Mars Room. Everything Under er nok en bedre bok, men helt overbevist er jeg ikke. Warlight er nok også en bedre bok, men heller ikke den traff meg helt. The Overstory har jeg kun lest 100 sider av foreløpig, men den ligger an til å bli årets store Bookerfavoritt så langt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra med blogglyst! Smi mens jernet er varmt, tenker jeg. Skriv alle innleggene du vil, og om du ikke vil publisere hver dag, så har du et lager med ferdige innlegg du kan publisere når iveren dabber av på et eller annet tidspunkt ;)

   Min leselyst preges veldig av at jeg hadde ferie de to første ukene av juli og derfor hadde masse overskudd. Og de to siste ukene av juli har jeg vært på jobb, men i motsetning til resten av året er det ganske rolig på jobb disse ukene. Pluss det er fint vær - jeg leser alltid mer når jeg kan sitte ute og lese.

   Og ja, ferien min var helt genial. Det eneste negative jeg har å si om den var at den var for kort ;)

   The Overstory er den eneste boka jeg foreløpig har hørt bare gode ting om. Så kanskje det er den ene jeg skal prøve meg på i papirformat i første omgang? Begynte så vidt på The Water Cure p lydbok på bussen i dag, men sliter veldig med de som leser. Litt usikker på om jeg orker fortsette på den.

   Slett
  2. Enig med Elisabeth, blogg i vei. Jeg vil gjerne lese innlegg hver dag;-)

   Jeg har gjenopptatt mitt abonnement på Storytel så jeg kan høre litt Booker. Jeg har egentlig dårlig erfaring med å høre Booker-bøker på lyd, men har derfor begynt med Snap siden det er krim og den skal være lettlest. Mener Marianne og har nevnt at The Water Cure ikke var noen suksess på lyd og endte opp med å kjøpe den som e-bok. De andre er vel The Mars Room og Warlight. Den siste frister meg ikke så veldig og den første har jeg allerede kjøpt som e-bok ved et feilklikk:-)

   Håper på mer blogging fra deg fremover, men det høres jo fantastisk ut med all den lesingen du får til. Jeg har ikke lest så mye i sommer, men har likt veldig godt det jeg har lest og blitt flinkere til å legge vekk det som jeg sliter litt mer med. Månedsoppsummeringen min har visst stoppet opp og jeg har ikek så veldig lyst å fortsette heller. Satser på en slags sommeroppsummering snart istedenfor. Jeg blir alltid veldig glad i ettertid for alle bøker jeg har skrevet litt om. Gleder meg til Berge-innlegg (litt press må du ha:-)), og det er jo faktisk en av de få bøkene som har fått eget innlegg på bloggen min kom jeg på, så skal huske å legge inn lenke.

   Slett
  3. Ja, jeg er superfornøyd med all lesingen. Så får vi se hvor langt det holder når hverdagen setter inn for alvor fra neste uke med alle tilbake på jobb igjen. Og har et par andre rutiner jeg gjerne vil ha tilbake i hverdagen og, først og fremst det å bevege meg mer. Noe som passer bra med fornyet Storytel-abonnement.

   Berge innlegg kommer, men det må bli i morgen. I dag prioriterte jeg trening og nå er det for seint til at jeg orker begynne. Leggetid for pendlere som skal rekke jobb med buss for tog.

   Slett
 2. Stakk innom for å se hva du har skrevet om Exit West, men ble fanget av første blogginnlegg og har altså ikke fått lest (enda) akkurat det.

  Men altså, Doris Lessing er en av mine tidlige heltinner, og Den gylne notatbok var favoritt, så da er det altså en del bøker vi har likt – felles. Og så er jeg ganske enig med deg i Nullingen – er ikke helt overbevist, men det er langt fra dårlig. Og nå skal jeg lenger bakover i blogghistorien din for å se om du har skrevet noe om Exit West.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje vi er enige om mer enn vi tror i bokverdenen? :) Har bare vært veldig, veldig uenige når vi først kolliderte. Noe som får det til å høres mer dramatisk ut enn det er.

   Jeg har planer om å skrive mer om Nullingen enn den ene setningen her, så får vi se om det blir mer enn bare planer. Først må jeg jobbe med noe av etterslepet. Og før det, gå til innlegget om Exit West og se hva du fant der.

   Slett