lørdag 9. januar 2010

Et evig, men hyggelig, problem

Jeg har et problem som stadig kommer tilbake.

Eller egentlig har jeg to. Det andre er husarbeid, og jeg hater det. Man blir jo aldri ferdig! Jeg kan lage meg en lang liste over ting som skal gjøres, og når jeg endelig kan puste ut og stryke siste ting fra lista, er det på tide å begynne på toppen igjen. Men dette er en digresjon. Jeg er skippertakshusmor denne helga, rydder og vasker. Og det leder meg inn på det som er det egentlig tilbakevendene problemet jeg startet med: Bokhyllene mine er fulle.

Dette problemet har jeg vanligvis løst ved å kjøpe ei ny bokhylle. Men nå er det ikke plass til flere. Teknisk sett har jeg fremdeles plass til noen flere bøker, det vil bare ødelegge systemet mitt. Per i dag har jeg tre bokhyller med skjønnlitteratur sortert alfabetisk etter forfatter, ei bokhylle med fantasybøker og ei bokhylle med faglitterære bøker, lyrikk og litt ymse.
Slik jeg ser det, har jeg nå følgende valgmuligheter:

1. Pakke bort eller gi bort bøker
Tror jeg er blitt for mye samler til å greie dette. Det er ikke det at bøkene mine er verdifulle førsteutgaver, for det er de absolutt ikke. Det er bare det at de er mine. Jeg kan godt låne dem bort, men å gi dem bort blir noe annet. Det eneste jeg vet om drømmehuset mitt, er at det har et eget bibliotek og da må jeg ha noe å fylle det med. Dessuten har jeg allerede hatt en opprydning i bokhylla mi i fjor høst der jeg tok ut bøker jeg visste jeg aldri ville lese igjen, og ga to bæreposer til Fretex. Tror det er for tidlig for en ny sortering.

2. Omorganisere og gi skjønnlitterære bøker bedre plass på bekostning av annet
Kanskje, men det får isåfall bli i en ferie, for det kommer til å ta lang tid.

3. Flytte alle bøkene til skrivekontoret mitt og få bedre plass i stua som en bonus
Dette er en fristende løsning, men har fordeler og ulemper som alt annet. For det første er det mye jobb. Det vil koste penger, fordi jeg da vil ha innboforsikring også på kontoret. Bøkene mine vil ikke være her, hjemme hos meg, så jeg kan ikke bla i dem når jeg vil. Og det vil gi meg akkurat det jeg ikke ville ha på kontoret: distraksjoner i massevis. Til gjengjeld ville jeg kanskje da få plass til spisebordet jeg ønsker meg i stua hjemme (men da må jeg ha ny og mindre sofa også), og jeg ville på et vis hatt mitt eget private bibliotek med egen nøkkel. Det er bare ti minutter unna med bil, og jeg kan hente bøker derfra akkurat når jeg vil. Et alternativ jeg skal tenke litt på dette.

4. Legge all ordenssans til side og stappe inn bøker der det enda er plass
Den mest sannsynlige løsningen, ihvertfall inntil videre. Det er plass til ganske mye mer så fort jeg kan begynne å stable to i bredden...

Til slutt, et bilde av de skjønnlitterære bokhyllene mine, tatt en gang i fjor sommer. De er blitt en del fullere siden da...

9 kommentarer:

 1. Skjønner akkurat hvordan du har det. Jeg har bokhyller i to loftsboder, i tillegg til alle kassene som står foran hyllene ...Så nå har jeg en innkjøpsstopp til jeg får større leilighet. Vurderer sterkt Kindle, men det er liksom ikke det samme.

  SvarSlett
 2. Hmm... jeg har en stor kjellerbod jeg kunne satt bokhyller i, men er litt skeptisk til hvordan bøkene vil trives der nede i kulda... Og som deg, jeg tenker på Kindle (eller lignende), men det hadde nok blitt mer både og enn enten eller. Såpass kjenner jeg meg selv ;)

  SvarSlett
 3. Men på bildet ser det da ut til å være plass til flere hyller? Forøvrig er det sånn, mener jeg, at en virkelig bokelsker og -samler ALDRI lar seg stoppe av plassproblemer. Gulv, loft, kjellerbod ...

  SvarSlett
 4. Jeg gjør nummer 1 og 4. Jeg kjøper mye pocket og det gir jeg videre til folk jeg tror vil like bøkene. Ellers så stapper jeg hyllene så fulle at det ser helt j..... ut. Ingen god løsning, men hva kan man gjøre da? Ja, jeg deler dine problemer. Sukk.

  SvarSlett
 5. Velkjent problem det der, ja. Jeg har flyttet mange ganger i løpet av livet mitt, så da har jeg kastet en del bøker (verre en å banne i kirka, jeg vet!). Hva med å kjøpe et hus og lage eget bibliotek? Hehe, det har vært min drøm i mange år :)

  SvarSlett
 6. Tehme Melck: Kanskje er det plass til ei bokhylle til i hjørnet der, men det er brannmur og bak det bildet som står der, kommer et rør ut av veggen der det før min tid i leiligheten sto en vedovn.

  Anita: Problemet med Bookcrossing er det samme som ved å gi bort bøker til kjente eller Fretex: Å gi slipp.

  Beatelill: Å kjøpe hus er den ideelle løsningen. Må bare skrive en bestselger eller vinne i lotto først. Vet ikke helt hva som er mest sannsynlig.

  Og knirk, tror jeg ender som deg, med hyllene stappet fulle.

  SvarSlett
 7. Men jeg har vært veldig flink og sendt avgårde masse gammel pocket med bookcrossing - bare bittelitt mageknip underveis... Er litt stolt av meg selv...

  SvarSlett
 8. Jeg har også fulle loftsboder - selv om jeg har et gjesterom med litt biblioteksfølelse. Et midlertidig tips mens du grubler på løsning, kan være å sette bøkene i doble rader innover. Altså først en rad som dyttes helt inn, og så en ny rad utenpå. Det er ikke så funksjonelt i lengden, men som en midlertidig løsning funker det helt fint!

  SvarSlett