fredag 5. mars 2010

Per Olov Enquist: Nedstörtad Ängel

Og der røyk den kronologiske planen. Skulle egentlig lese Berättelser från de inställda upprorens tid. Men min pocketutgave har to bøker samlet mellom samme permer, og foran boka jeg hadde tenkt å lese, var Nedstörtad Ängel.
Fristelsen til å begynne der ble større enn viljestyrken.

Jeg har likt veldig godt det jeg har lest av Enquist så langt, og Nedstörtad Ängel trekkes fram av mange som favoritten blant hans bøker. Det skaper store forventninger og stor fallhøyde. Men jeg trengte ikke engste meg. Boka innfrir, og kommer nok til å være med meg som en av de store leseopplevelsene når 2010 skal oppsummeres.

Jeg leste det første kapittelet og var forelsket. Jeg leste det to ganger til før jeg fortsatte. Det er noe med stemningen som er vanskelig å sette ord på. Jeg er i hendene på en forteller som ikke forteller meg ting rett ut. Han forklarer meg ikke sammenhenger og hva jeg bør mene om dem. Han bare viser meg, setter ting ved siden av hverandre og lar meg selv trekke slutninger. Det er en veldig ydmyk forteller, nesten unnskyldene, veldig sanselig og dvelende.

Samtidig er jeg hellig overbevist om at denne samme fortelleren egentlig har stålkontroll på hvor han vil ha meg, hva jeg skal mene. Han er bare sabla god til å skule det, og akkurat derfor er det så effektivt.

Les forøvrig Knirk sin strålende anmeldelse. Jeg kan skrive under på alt hun sier også.

3 kommentarer:

  1. Ååå, du er rå på å friste meg med gode bøker :) Denne boka hørtes jo bare helt nydelig ut! Midt i blinken for meg! Men, må nok vente litt, for jeg har en ganske stor bunke med bøker som ligger hjemme og roper på meg.

    Ønsker deg en fortreffelig helg :)

    SvarSlett
  2. Selv om jeg følte meg sikker på at du ville like den er det kjekt å få det bekreftet!

    SvarSlett